Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.
Danmark efter corona er et mere digitaliseret land. En ny analyse fra Dansk Industri viser, at over 60% af virksomhederne har øget brugen af digitale arbejdsformer og 23 procent har styrket deres online salgskanaler. Turbo på digitaliseringen kræver adgang til mere data. Før Coronakrisen voksede verdens forbrug af data årligt med mere end 5%, men det tal er eksploderet i sidste kvartal. Dansk Energi melder, at de kan se en stigning i trafikken på internettet i Danmark med op til 40-50 %.
Begrænset plads hos datacentrene kan presse danske virksomheder
De store internationale spillere har allerede set det stigende behov for mere og bedre dataopbevaring og er ved at opføre datacentre lokalt i Danmark: Facebook har bygget et i Odense, mens Apple bygger i Viborg og Aabenraa, og Google er i gang med at etablere et datacenter i Fredericia og har planer om et i Aabenraa.
Selvom det er positivt for dansk økonomi, at de store internationale virksomheder vælger at lade deres datacentre opføre i Danmark, så er det lige så vigtigt, at de mindre og mellemstore virksomheder kommer i gang med at planlægge, hvordan de fremover mest optimalt sikrer deres data. Selvom man kan få opbevaret sin digitale infrastruktur i udlandet, så er det langt mere sårbart og ofte knap så miljøvenligt.
Brug dansk datacenter og reducer virksomhedens sårbarhed
I Danmark har vi stor ekspertise med at etablerer datacentre, der er miljøvenlige, økonomisk rentable, sikrer maksimal oppetid og med lave elpriser. Desuden har vi en pålidelig infrastruktur og reducereret sårbarhed i kritiske situationer.
Ledelsen i danske virksomheder skal derfor være beviste om, at den dag grænserne igen lukker ned, så har man større sikkerhed omkring sine data, hvis de opbevares i Danmark, hvor der er god adgang til faglig ekspertise og support 24/7.
Tjekliste til datastrategi
Den nuværende krise har for de fleste virksomheder været en uventet forhindring, men den har også affødt en masse innovative løsninger rundt omkring i de små og mellemstore virksomheder, som de qua deres størrelse har været agile nok til at udnytte. Men ligesom man som virksomhed i så mange andre sammenhænge forsikrer sig, anbefaler jeg klart, at man sikrer, at der er styr på den digitale infrastruktur i virksomheden. Derfor bør man som ledelse stille sig selv følgende spørgsmål:
- Har I gennemført risikoanalyse i alle led i virksomheden – også i den digitale infrastruktur?
- Har I revideret strategien, så den passer til jeres nuværende dataforbrug og det forventede scenarie frem i tiden? Har I tænkt sikkerhed, bæredygtighed og fysiske grænser ind i valg af dataopbevaring? Sover I hver nat i sikker forvisning om, at den digitale forretning kører som den skal – 24/7?
Hvis I kan svare ja til ovenstående, så har I forsikret livsnerven i forretningen og kan trygt udvikle og vækste jeres virksomhed i et post-corona-Danmark, hvis ikke? så anbefaler jeg, at arbejdet sættes i gang med det samme.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.