Godmorgen og hjerteligt velkommen til ugens første morgen-briefing, der i dag er sammensat af Dan Jensen.
I aften begynder Apples WWDC20
Apples slår i dag dørene op for årets udviklerkoncerence, WWDC [Worldwide Developers Conference, red], der vanen tro vil byde på præsentation af række nyheder fra Apple.
Det har været ventet, at Apple ville løfte sløret for blandt andet en ny iMac, men seneste rygter siger nu, at Apple slet ikke vil præsentere ny hardware i år, men alene løfte sløret for nye initiativer med macOS, iOS, iPadOS og flere andre ting. Vi får se.
WWDC20 er for første gang 100 procent virtuel. Man skal være godkendt og logget for at være med til det hele, men alle kan se keynotes og mange andre ting.
Apple vil streame keynotes på sin egen YouTube-kanal - som du finder her - og på Apple.com.
Apples keynotes går i gang 10.00 AM Pacific Time, hvilket er klokken 19:00 herhjemme i aften.
Huawei på vej med milliard-byggeri i Storbritannien
Kinesiske Huawei forventes i denne uge at få grønt lys fra de britiske myndigheder til at indlede byggeriet af et research and development-center i den britiske by Sawston, der ligger lidt uden for Cambridge små 100 kilometer nord for London.
Huawei vil investere 400 millioner pund - godt 3,3 milliarder kroner - i centeret, der får til hovedopgave at udvikle processorer til brug i bredbåndsudstyr.
Huawei har været i vælten i Storbritannien i flere år med skiftende beskyldninger om, at selskabet er mere eller mindre i lommerne på den kinesiske regering, og placeringen af det nye center kan på den måde virke både usædvanlig og strategisk.
Iøvrigt skriver Reuters, at den britiske sikkerhedsmyndighed NCSC anbefaler, at britiske telefirmaer hamstrer Huawei-udstyr, så de har lagrene fyldte med vigtige reservedele til telenettet, hvis Storbritannien skulle følge trop efter USA og bandlyse Huawei.
Som det er tilfældet i mange andre steder i verden, er også det britiske telenet opbygget med udpræget anvendelse af udstyr fra Huawei.
GlobalConnect/IP-Only køber kommunalt fibernet
Svenske IP-Only - der i vinter fusionerede med danske GlobalConnect - overtager hele svenske Trelleborgs Kommunes fibernet, der har omkring 1.500 husstande tilknyttet.
Trelleborg Kommune sælger hele baduljen i erkendelsen af, at det kræver for store investeringer at drifte og udvikle et fibernet.
“Vi har haft mange samtaler, og den bedste og mest logiske måde at nå kommunens digitaliseringsmål er at lade en erfaren og større aktør overtage udviklingsarbejdet og administrationen af bynettet. IP-Only har mange års erfaring med fiberudvikling, ikke mindst på landet, og er en logisk ejer med ressourcer, ekspertise og lokalt engagement,” lyder det fra kommunen ifølge denne meddelelse fra IP-Only.
Du kan læse mere om fusionen mellem GlobalConnect og IP-Only her: GlobalConnect fusionerer med svensk fiber-kæmpe: Danske Martin Lippert indsættes som topchef.
Forsvarsminister vil have forklaring på overvågningsudstyr
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil have en forklaring på, hvorfor Forsvarsministeriet Materiel- og Indkøbsstyrelse anvender udstyr fra det kinesiske selskab Hikvision, der er blacklistet af USA på grund af beskyldninger om brud på menneskeretttighederne.
Angiveligt anvendes udstyr fra Hikvision til overvågning af kineserne samt af den etniske minorite uighurerne.
“Selvfølgelig skal Forsvaret ikke handle med leverandører, der forbryder sig mod menneskerettigheder,” skriver Trine Bramsen i en mail til Jyllands-Posten.
I en anden artikel i avisen - som du finder her - fortælles der, at Forsvaret, HCA Airport i Odense, Aalborg Havn og Aalborg Kommune alle anvender udstyr fra Hikvision.
Danske Clearhaus går ind i Spanien
Det danske fintech-selskab Clearhaus rykker med en ny partneraftale med den spanske betalingsvirksomhed PaynoPain ind på det spanske marked.
“Nu skal Clearhaus, der har licens til at operere i hele Europa, lægge teknologi til dele af PaynoPains-transaktioner i Spanien. PaynoPain håndterede over 36 millioner transaktioner i 2019,” meddeler selskabet til Computerworld.
Clearhaus med hovedkontor i Aarhus og omkring 50 medarbejdere servicerer godt 13.000 online-forretninger i 33 lande med enkle betalingsløsninger, der blandt andet betyder, at små forretninger hurtigt kan komme til at acceptere betalinger fra eksempelvis Visa og Mastercard.