Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.
At hjemmearbejde kan være så effektivt, som det har vist sig gennem de seneste måneders ekstraordinære corona-situation, har været en øjenåbner for de fleste erhvervsledere.
Hvis medarbejdere rent faktisk kan arbejde lige så effektivt hjemmefra og holde mange af møderne over Skype, Teams og Zoom, giver det potentiale for kolossale besparelser i tid og penge – også på mere permanent basis.
Den udvikling, vi har set, hvor mange i højere grad arbejder hjemmefra, kan også være en gamechanger i forhold til klimaudfordringen.
Vi tilbringer langt færre timer i fly, biler og anden transport for tiden, lige som kontorerne, der også bidrager ret betydeligt til vores samlede energiforbrug, fortsat kører på nedsat blus.
Det nye arbejdsliv ser i de flestes tilfælde ikke ud til at skade produktiviteten – i mange tilfælde endda tværtimod.
Til gengæld bruger vi betydeligt mere data, end vi er vant til. Ikke kun fordi Netflix og andre streamingtjenester har kronede dage, men også fordi vores videomøder og VPN-forbindelser selvsagt kræver ret stor datatrafik.
Internettet tegner sig i dag for omkring to procent af verdens CO2--udledning – eller lige så meget som flytrafikken – og internetforbruget forventes at vokse med cirka 25 procent om året fremover.
I mange tilfælde vil et online-møde samlet set udlede markant mindre CO2 end et fysisk møde, hvor en eller flere af deltagerne har transporteret sig hen til mødestedet, så set med klimabriller har konsekvenserne af Covid-19-pandemien foreløbig været overvejende positive.
Men med udsigten til, at hjemmearbejde og videomøder bliver ”new normal” på et helt andet plan, end vi havde forestillet os, er det værd at sætte endnu mere skub i den grønne omstilling af de datacentre, der opbevarer og behandler de store datamængder.
Tag stilling til dine data
For det første er det afgørende, at de internationale datacentre, der bliver etableret i Danmark, er CO2-neutrale, hvilket der heldigvis allerede er et betydeligt fokus på.
Der, hvor der er mindre fokus, er på de allerede eksisterende datacentre, som hvert sekund holder liv i danskernes og danske virksomheders data.
Det er nødvendigt at mindste energiforbruget i Danmarks mange eksisterende anlæg, både i professionelle datacentre og i dem, som mange virksomheder stadig har stående i kældre og lagerhaller. At energioptimere et servermiljø er ressourcekrævende.
Derfor vælger de fleste at se tiden lidt an, måske indtil der kommer politiske krav til energiforbruget. Kommende krav eller ej, så bør man som ansvarlig virksomhed eller organisation have fokus på at optimere energiforbruget i sit datacenter – eller placere sin data et sted med en fornuftige energi-rating.
Op mod halvdelen af Danmarks datatrafik løber gennem GlobalConnects infrastruktur, og derfor har vi helt naturligt et meget stort ansvar for at gå forrest i at mindske energiforbrug og aftrykket på vores omgivelser.
Det er en løbende proces at energioptimere, og vi har mange tiltag på vej i vores strategi.
Det handler blandt andet om genbrug af varme, den rette køling af servere, høje krav til bæredygtighed i strømforbrug, når vi køber hardware fra vores leverandører, og faktisk også strengere krav til det udstyr, som kunder placerer i vores datacentermiljø.
Det gennemsnitlige datacenter i Danmark har en såkaldt C-rating i energieffektivitet, hvilket, for at sige det pænt, giver rum for energiforbedring set over en bred kam.
Selv har vi været igennem en omfattende opgradering af vores datacentre, hvilket har givet en A-rating fra energianalysevirksomheden Eoptimo og en årlig CO2-besparelse på 572 ton.
Mange af vores kunder har derfor opnået en betragtelig energioptimering ved at migrere til vores datacentre og platforme.
Som førende spiller bør og skal vi gå forrest. Det ansvar tager vi meget gerne på os.
Men det er vigtigt, at vi får langt flere til at trække deres datacentre i den energieffektive retning, hvis vi skal sikre, at internettrafikken ikke bliver et selvstændigt problem i vejen mod at nå klimamålene. Særligt som trafikken har udviklet sig de seneste måneder.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.