Artikel top billede

Bog: Velskrevet og fængende historie om virus fra Stephen King holder stadig

Den uforkortede udgave af Stephen Kings undergangsroman The Stand om en lidt for effektiv dræbervirus er ikke kun aktuel, men underholdende og rørende popkultur af højeste karat.

På nuværende tidspunkt har de fleste vel set så meget streaming, deltaget i så mange videokonferencer og overværet myndighedspressemøder i en grad, at det har givet trætte, rødrandede skærmøjne.

Kuren er – som ofte før – en god, gammeldags bog, hvor man jo altid kan finde nogle, der har det værre end én selv.

Tag for eksempel The Stand.

Stephen Kings klassiske dommedagsroman er ikke småtbegavet splatterlitteratur af den slags, som den ekstremt alsidige forfatter uretfærdigt er kendt for. Langtfra, faktisk. Men den er i høj grad både dyster, barsk og aktuel.

Et særdeles dødeligt kædebrev

Bogen skildrer et USA, der går i total opløsning, da en kunstigt fremstillet, ekstremt smitsom og ufatteligt dødelig virus undslipper et militærlaboratorium og på kort tid slår langt størstedelen af befolkningen ihjel.

Eller, som det formuleres: ”Under the California desert and subsidized by the taxpayers' money, someone had finally invented a chain letter that really worked. A very lethal chain letter.”

The Stand skildrer på fascinerende vis, hvordan samfundet bryder ned i både det store og i det små – og som læser ser man primært forløbet gennem øjnene på en lille håndfuld overlevende.

Her bliver det en smule metafysisk; det er trods alt Stephen King.

For hvor nogle gennem livlige drømme drages mod en oldgammel, sort kvinde i Nebraska, samler andre sig om en satanisk skikkelse, der – naturligvis! – slår sig ned i Las Vegas.

Rørende, fængende og knivskarp

The Stand er imidlertid ikke blot sygdom og dødelige opgør, men også rørende, fængende og knivskarpe skildringer af mennesker, relationer og samfund. Samt af, hvilke fællesskaber, der kan opstå af asken fra den nærmest totale ødelæggelse. Undertiden er den endda nærmest poetisk.

Da bogen oprindeligt udkom i 1978, krævede forlaget, at Kings manuskript blev skåret med en tredjedel. Man mente ikke, at der var salg i en mursten på langt over 1.100 sider.

Heldigvis blev The Stand: The Complete & Uncut Edition sendt på markedet i 1990. Her har forfatteren genindsat de oprindeligt slettede sider, udvidet bogen yderligere og opdateret en lang række kulturelle referencer, som også er en stor del af bogens indhold.

Det er selvsagt denne uforkortede udgave, man skal gå efter, og ikke den amputerede førsteudgave.

Siden er The Stand kun vokset i popularitet og har i dag fortjent status af moderne klassiker. Bogen optræder således på lister over verdens bedste bøger fra bl.a. Rolling Stone Magazine, Time og BBC.

Titel: The Stand: The Complete & Uncut Edition. Forfatter: Stephen King. Udgivet: 1990




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere