Det bør sikres en gang for alle, at smittesporings-apps ikke indsamler lokationsdata på de borgere, der anvender dem.
Sådan lyder opfordringen fra EU, der ønsker en samlet og koordineret tilgang til de corona-apps, som mange lande er i fuld gang med at lancere i disse uger.
Disse apps skal anvendes til at gøre en bruger opmærksom på muligheden for, at han er i nærheden af en mulig smittebærer.
Indtil videre har 28 lande lanceret egne smittesporings-apps - herunder 11 EU-lande. Yderligere 11 lande - herunder Danmark - er i gang med at udvikle en smittesporings-app.
Mange af initiativerne er blevet mødt med kritik fra en række privacy-forkæmpere, der har advaret mod indsamlingen af data og mod muligheden for misbrug - også på længere sigt.
Det gælder også herhjemme, hvilket du kan læse mere om her:
EU meddeler, at alle apps bør være frivillige at downloade, og at de ikke bør indsamle lokationsdata.
“Lokationsdata er ikke nødvendig og anbefales ikke i contact-tracing apps, da deres formål ikke er at registrere individers bevægelser,” lyder det fra EU.
Google og Apple - der leverer styresystemer til 99 procent af verdens smartphones - er på vej med en fælles API til smittesporing.
Det kan du læse mere om her: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere
De to selskabers tracing-teknologi bygger ifølge Reuters ikke i sig selv på lokationsdata, men både Apple og Google tillader typisk app-udviklere at indsamle lokationsdata, hvis brugerne giver grønt lys.
De to selskaber meddeler til Reuters, at de fortsat er i gang med at overveje, hvorvidt de vil give grønt lys til, at deres tracing apps også skal kunne indsamle lokationsdata.
Læs også: