Podcastgenren har udviklet sig nærmest eksplosivt de seneste år og har særligt vist sig velegnet til emner, der ellers kan være svært tilgængelige.
Det er både historie og filosofi gode eksempler på, og i særdeleshed hvis værterne formår at løfte sig op over emnet og give lytteren det helt store perspektiv.
Det giver luft til tankerne i en tid, hvor der ikke er meget andet at lave end at se græsset gro og holde øje med sit social media-feed eller om vaskemaskinen nu også bliver færdig til tiden.
Konger og dronninger – kort og godt
Blandt de første virkeligt succesfulde danske podcasts var Kongerækken, der i dag hedder Kongerækken hos Politiken Historie.
Her tog man indledningsvis fat på – ja, netop kongerækken – men har siden kastet sig over en række andre emner.
De to værter har særligt beskæftiget sig med danske og skandinaviske forhold, men har også kørt en lang række udsendelser om antikkens Rom.
Episoderne er typisk ret korte og båret af viden, fortællerglæde og en hel del humor.
Kom bag om præsidenterne
En anden virkelig god dansk podcastserie er POTUS fra Heartbearts og Kongressen, hvor man har godt fat på de amerikanske præsidenter.
Der er indtil videre udgivet 16 episoder med primært fokus på de mest bemærkelsesværdige præsidenter fra særligt det 20. og 21. århundrede.
Hver episode varer en times tid, hvor man hører om præsidentens baggrund, meritter, eftermæle og om de historier og særlige omstændigheder, der kendetegnede hans embedsperiode.
Man er godt underholdt undervejs. De to værter har styr på deres stof og overskud til at gøre materialet levende. Det skader heller ikke, at de i hver episode flankeres af en kompetent gæsteekspert som f.eks. Lykke Friis eller Mogens Lykketoft, der bidrager med sin særlige viden og vinkel.
Engageret verdenshistorie med god tid
De historieinteresserede kommer næppe heller udenom Dan Carlin’s Hardcore History, hvor værten gennemgår en række af de forløb og enkeltstående begivenheder, der har formet det internationale samfund.
Mange episoder er bag betalingsmur, men blandt andet 1. Verdenskrig og Japans udvikling fra feudalt samfund til regional supermagt og fascistisk militærstyre under 2. Verdenskrig ligger frit tilgængeligt.
Carlin kan ikke beskyldes for at fatte sig i korthed. Mange episoder er både tre, fire eller fem timer lange. Men de er absolut værd at bruge tid på, da de er båret af indsigt, engagement og fortælleglæde.
Filosofi i en nøddeskal
Endelig kommer vi ikke udenom Philosophize This!, der kort og velprioriteret tager os med hele vejen fra de gamle grækere og romere og op til nutiden.
Så vil man have styr på oldtidens stoikere og kynikere, verdensreligioner og moderne tiders filosoffer, økonomer, kommunister og liberalister, så er man med Philosophize This! kommet til rette sted.