Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Det tog forbløffende – og imponerende – kort tid, fra statsministerens udmelding om skole-lukning 11. marts til skolesystemet var omdannet til fjernundervisning for alle landets skole- elever.
Og i andre dele af samfundet gik det lige så stærkt: På ingen tid omlagde store virksomheder kunde-kontakten til Skypemøder, læger tilbød online-konsultationer, de fleste medarbejdere arbejdede hjemmefra - møder blev afholdt virtuelt og et hav af kulturelle tilbud dukkede op som links med adgang til socialt fællesskab fra sofaen.
Vi har længe talt om digitaliseringen af Danmark - ALT for længe... og uden at vi nødvendigvis helt har forstået, hvad vi hver især har ment.
Men fra 11. marts fik vi alle en fælles forståelse af begrebet digitalisering, og hvor vigtigt det er for vores hverdag.
Flere steder digitaliserede vi Danmark på ganske få dage – andre steder på mindre end et døgn.
Omstillingen til et digitalt samfund er formentligt det, der kommer til at holde hånden under os frem mod den længe ventede ”genåbning” af Danmark – og længere endda.
Mens vores fantastiske læger, sundhedspersonale og beredskab gør sig fortjent til hver deres personlige guldmedalje for deres indsats i ”slagmarken”, kan vi andre takke vores gode net-forbindelser for, at vi kan arbejde om dagen, og se film, (der ikke hakker), om aftenen.
Og vi kan takke internettet for, at vi kan drikke en virtuel fredags-øl med savnede kolleger og venner uanset, hvor på kloden, de end befinder sig.
Kræver fuldt udrullet infrastruktur
Det er værd at bide mærke i. For mig, der arbejder dagligt med at rulle fibernet ud til danskerne i mit lokale område, er der ingen tvivl om, at omlægningen til et digitalt samfund kræver en fuld udrullet og sikker infrastruktur - det er de seneste tre ugers fornem omstilling til digitalisering et helt konkret bevis på.
I medierne har man de seneste måneder kunnet læse om ”fiberkrigen”. Selskaber - som mit eget - der udruller fibernet som alternativ til det eksisterende coax- og kobbernet og konkurrerer om at gøre det hurtigt for at sætte sig på markedet.
Det lyder meget fornemt med en ”fiberkrig” – men hvis resultatet er et Danmark dækket af fibernet, så gerne for mig.
Min holdning er dog ikke, at fiber er et kommercielt produkt.
Hos EWII er vi af den holdning, at fibernet snarere er infrastruktur op linjer med andre fornødenheder som el, vand og varme, og derfor skal det ikke være noget folk kan købe eller en politisk diskussion om tilgængelighed. Det er en nødvendighed – og skal være tilgængeligt for alle og enhver.
For når vi kommer på den anden side af corona-krisen, så har danskernes ualmindeligt hurtige omstillingsevne sikret, at store dele af samfundet har kunnet køre videre, på trods af nedlukninger og hjemsendelser.
Vi kommer ud af krisen som meget, meget mere digitaliserede mennesker. Det skal vi tage med os videre!
Og misforstå mig ikke – selvfølgelig glæder vi os alle, til vi igen kan tage cyklen over til veninden og dele en bakke kirsebær. Møde ind til morgenmøde og høre kollegernes input – vi glæder os endda måske også til igen at høre på dem, der altid snakker alt for længe og højt (jeg selv er ingen undtagelse).
Eller tage til nogle af de kulturelle arrangementer i virkeligheden i stedet for selv at skulle skænke sig sit eget glas køleskabsvin eller se The Man With the Golden Gun for 116. gang derhjemme.
Det skal vi dog nok komme til. Jeg er ikke bekymret for, at corona-krisen kommer til at gøre os asociale og bange for at være sammen med hinanden – faktisk tværtimod.
Men hvis der er noget, vi har lært de sidste par uger, så er det, at den hverdag, og det nærvær og det samvær, vi alle er en del af til hverdag - det er FULDSTÆNDIG afhængig af internettet.
Så ”fiber-krig” eller ej – hakker dit internet? Har du haft problemer med at være mange på et Skypemøde? Er der nogen som helst problemet med din forbindelse? Så sig stop NU. Forlang fantastisk fibernet.
Lad os gribe fat i politikerne og holde fast i det, vi lige har konstateret, vi kan med digitalisering. En hurtig forbindelse og et ordentligt fibernet kan betyde forskellen på fyringer og fremgang lige nu – lad os få fibernet i alt til alle.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.