Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Forleden dag var jeg vært for en lille gruppe af enterprise arkitekter.
Vi var et dusin arkitekter, som ventilerede udfordringer og erfaringer. Kernen i arkitektens opgave er at bygge bro mellem organisationens forretningsmæssige mål og dens teknologiske formåen. Men jeg tror, at flertallet har det ligesom mig. Det handler (for) sjældent om strategi.
Store ændringer i it-landskabet
Hvis vi hæver blikket fra de mange opgaver, der her-og-nu ligger på arkitektens bord, så ser vi nogle virksomheder, der kommer igennem nogle meget store landskabsændringer i de næste 5-10 år.
I dag har mange typisk en næsten komplet full stack on premise at home. Men det ændrer sig. Hyperscalere som AWS, Azure, Google Cloud og Alibaba med flere rykker ind i virksomhedernes it-miljø. It-landskabet er i opbrud på flere fronter.
Så store bevægelser i de tektoniske plader, som virksomhederne står på, rummer massevis af dilemmaer og udfordringer. For hvad med innovation, hvis data ligger ude? Compliance? Persondata? In-house-kompetencer? Afhængighed af leverandører?
Den hellige bog
Den hellige bog for enterprise arkitekter er Togaf – The Open Group Architecture Framework.
Vi slår op i denne bibel for at finde vejen til logik, systematik og – nå ja – en slags orden i penalhuset. Hvilke formater, servere, databaser, operativsystemer osv skal vi hænge hatten på?
Men hele præmissen er jo, at bygherren ved, hvad hun vil have.
Og faktum er, at direktion og bestyrelse ofte er i vildrede, søgende og i hvert fald ikke klar til at lukke af for teknologiske muligheder.
Bygherren er i vildrede
Enterprise arkitekterne bor i CIO'ens hus. Næsten altid. Og vi forsøger at bygge bro mellem forretning og it fra det udgangspunkt. TOGAF er en slags substitut for de klare omsættelige meldinger fra topledelsen.
Altså – lidt hårdt sat op - et teknologi-orienteret roadmap.
Men vores bygherrer i direktionen har klart nok sat mange andre data-skibe i søen.
Vi har set et væld af nye titler som CDO, Chief Customer Officer, CTO, og vi har set voldsom interesse for innovation, design thinking og data-drevet forretningsudvikling. Disruption-spøgelset trækker en lang hale efter sig.
Vi skal være landskabsarkitekter
Vejen for enterprise arkitekterne kan være at blive ”ingeniører”, hvor man sidder og beregner på kapacitet, effektivitet og flaskehalse nede i maskinrummet. Men den kan også være at stille hele værktøjskassen til rådighed for innovationen.
Hvem er bedre kvalificeret til at rådgive topledelsen om konsekvenserne af cloud, hyperscalere og on-premise?
Jeg mener, at enterprise arkitekterne skal stile efter at blive landskabsarkitekter - mere end de er i dag.
CDO'en skal da have arkitekter med til at vurdere, hvordan indsatsen for digital innovation skal bygges og designes. Vi må lade ingeniører og håndværkere om at bygge miljøet, så vi kan rådgive om konsekvenserne, når vi skifter platform.
Der er masser at gøre. Arkitektens trøst er, at det syder og bobler i undergrunden. Landskabet er under forandring, og vi står over for en række vulkanudbrud. Der er masser at rive i.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.