Godmorgen. Velkommen til ugens første morgenbriefing her fra Computerworld.
Vi går en begivenhedsrig uge i møde, hvor der lander årsregnskaber fra nær og fjern.
På hjemmefronten kommer NNIT med det samlede 2019-regnskab på onsdag. Offentligheden fik dog en del nøgletal udleveret før tid, da selskabet sidste uge ved et uheld kom til at sende en række fortrolige oplysninger til en skare af analytikere.
Fra udlandet kommer der i den kommende uge årsregnskaber fra blandt andet Facebook, Telia, Amazon og et kvartalsregnskab fra Apple.
I denne mandags udgave begynder vi med en historie uddannelsesområdet. Der er nemlig godt nyt på vej til dem, der ønsker flere valgmuligheder inden for de "hårde" it-fag.
Tre nye it-uddannelser til København
Efter sommerferien bliver det muligt at læse på tre nye it-uddannelser på Aalborg Universitets campus i København.
Universitetet har netop fået Uddannelses- og Forskningsministeriets (UFM) godkendelse til at oprette en bachelor- og kandidatuddannelse i software engineering og en kandidatuddannelse i cybersikkerhed – i øvrigt den første og eneste i Danmark, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
"Danmark står over for en kæmpe udfordring, hvor der bliver en massiv mangel på ingeniører og kandidater med IT-kompetencer. Derfor er det glædeligt, at ministeriet har lyttet til vores tilbud om at imødekomme behovet med de tre nye IT-uddannelser i København," skriver dekan på Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Henrik Pedersen.
Harvard-professer bag disruption-begrebet død
Hardvard-professoren Clayton Christensen, der introducerede verdenen for begrebet disruption, er død.
Han afgik fredag 23. januar efter at have plaget af leukæmi. Clayton Christensen blev 67 år gammel.
Det skriver Wall Street Journal.
I kraft af sit virke som professer har han høstet stor anerkendelse, ikke mindst fra verdens tech-bosser, der har i stort omfang har hentet inspiration fra hans arbejde.
Han har især gjort sig bemærket med teorier om disruptiv innovation, som han har skrevet en række bøger omkring; blandt andet "The Innovator’s Dilemma” og “How Will You Measure Your Life?”
Hillary Clinton langer ud efter Marc Zuckerberg
Den tidligere amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton langer ud efter Facebook-stifteren.
I et interview med det amerikanske magasin The Atlantic, kritiserer Hillary Clinton den måde, Mark Zuckerberg behandler misinformation på det sociale medie.
Det skriver Cnet.
Hun fortæller, at han ikke er villig til at bekæmpe al den propaganda og misinformation, der florerer på Facebook. Hun kalder hans argumenter for "autoritære."
"Det kan føles som om man forhandler med en udenlandsk supermagt nogle gange," siger hun og tilføjer:
"Det er et globalt selskab, der har enorm stor indflydelse, som vi først er begyndt at forstå nu."
Netcompany flytter til nye lokaler i Aalborg
Netcompanys afdeling i Aalborg har haft vokseværk og er nu oppe omkring 150 ansatte.
Derfor har selskabet været nødsaget til at finde nye lokaler, der kan huse den voksende medarbejderskare.
Selskabet er nu flyttet ind i lokaler i Toldbygningen ved Nytorv i Aalborg, hvor der er plads til 180 medarbejdere med mulighed for udvidelse med op til 100 mere.
Det skriver Nordjyske.
Alene i 2019 ansatte selskabet 46 medarbejdere i Aalborg-afdelingen.
Københavns Lufthavn lancerer ny datafokuseret strategi
Københavns Lufthavne A/S er ikke bare landets største lufthavn. Det er også Danmarks største shoppingcenter målt på omsætning.
Netop indtjeningen fra butidsdelen er afgørende for, om der i fremtiden kan investeres på samme høje niveau. Omsætningen fra butikkerne ligger i dag på 4,4 milliarder kroner årligt.
Det skriver Børsen.
Derfor har lufthavnen, med direktør Thomas Woldbye i spidsen, introduceret den nye strategi "fremtidens lufthavn", der har et stærkt fokus på brugen af data.
"Det er allerede lykkedes os at effektivisere lufthavnen ganske betydeligt ved hjælp af data. Vi har placeret omkring 25 medarbejdere inden for it, proces og optimering ude i organisationen og tæt på den daglige forretning. De har ved hjælp af data, algoritmer og kunstig intelligens kortlagt en masse om passagermønstre ved check-in, igennem security og ved bagagehåndtering. Den viden tror vi, at vi vil kunne sælge til andre lufthavne," siger Thomas Woldbye til Børsen.
YouTube får eksklusive streaming-rettigheder til populære computerspil
YouTube har netop fået eksklusive rettighederne til at streame nogle af verdens største esports-ligaer.
Aftalen, der er blevet underskrevet af Google, der ejer YouTube, og Activision Blizzard, indebærer rettighederne til at streame det nye Call of Duty-spil og det populære spil Overwatch League.
Det skriver Bloomberg.
Sidstnævnte spil er tidligere blevet stremet på Amazons Twitch-platform, der også sender eksklusive live-streaminger fra store esports-begivenheder.
Som del af aftalen skal Google fremover levere cloud-ydelser til alle Activisions onlinespil.