Offentlige it-udbud fungerer ikke, som de skal i dag.
Det mener tidligere uddannelsesminister og erhvervsordfører for Venstre, Tommy Ahlers.
I et opslag på Linkedin kritierer han, med afsæt i udbuddet af Aula, offentlige it-udbud for at være for snæve og ufleksible.
Derfor vil han tage op med regeringen, hvordan de offentlige it-udbud kan gøres mere innovative.
"Hvis vi kan lave udbud mere fleksible og åbne op for innovationen, tror jeg, at vi kan få meget bedre software. Men det kræver, at vi finder en anden måde at sammenligne de tilbud på, og at vi tør have tillid til den virksomhed, der udvikler softwaren," skriver den tidligere minister og iværksætter på Linkedin.
Det nye it-system til alle landets folkeskoler er ifølge Ahlers et godt eksempel på, at udbudsreglerne i dag er med til at gøre offentlige it-projekter dårligere.
“Som det er nu, bliver opgaven stillet med en ofte omfattende kravspecifikation, der ret detaljeret på forhånd beskriver, hvordan softwaren skal fungere - og så laver man præcis det, hverken mere eller mindre," skriver Tommy Ahlers.
Artiklen fortsætter under opslaget
Vil diskuterer ændringer med regeringen
Næste år skal regeringen fremlægge en ny udbudslov, og her håber Venstre på, at man vil se på kravene til it-udbud.
Det er Netcompany, der sammen med en række andre selskaber leverer Aula.
Men Tommy Ahlers ser gerne, at flere iværksættervirksomheder, får mulighed for at levere ligenende projekter i fremtiden.
"Jeg håber, vi kan få en diskussion om rammerne for IT-udbud. Og jeg håber, at vi kan give mere plads til innovation og start-ups," skriver den tidligere iværksætter.
Kan hente inspiration fra Polen
Den danske iværksætter Daniel Korski, der er stifter af selskabet Public, gjorde sig for nylig til talsmand for lignende tanker i et interview med Computerworld.
Her argumenterede han for, at der i Danmark hersker, hvad han kalder for en udbudskonservatisme, som betyder, at iværksættere har svært ved at komme til fadet i udbudsprocesserne.
Han påpeger blandt andet, at vi i Danmark kan lade os inspirere af erfaringer fra blandt andet Polen, hvor myndigheder på det digitale område eksempelvis begyndt at gøre brug af en særlig type udbud, der indtil nu har primært har været brugt i forbindelse med by-arkitektur-processer.
“Det er en åben udbudsform, hvor designprocessen er bagt ind i selve udbuddet. Det giver mulighed for, at virksomhederne kan indgive ideer til, hvad de ønsker at udvikle, og det gøre det lettere for startups at byde ind med kreative løsninger. Men i Danmark er udbuddet traditionelt set mere faseopdelt, hvor idéudviklingen er isoleret fra hele udbudsprocessen,” forklarer han.
Læs hele interviewet med Daniel Korski her: