Er du interesseret i at modtage offentlig støtte til dit bredbåndsprojekt, skal du rykke nu.
For om få timer lukker Energistyrelsen for ansøgninger til årets bredbåndspulje. Det sker helt præcist til midnat, når kalenderen skifter fra 23. oktober til 24. oktober.
Bredbåndspuljen rummer i år 98,5 millioner kroner, som skal fordeles til bredbåndsprojekter til danske landområder, hvor det er ‘sværest at få bedre bredbånd på kommercielle vilkår,’ som det lyder i betingelserne.
Bredbåndspuljen blev oprettet i 2015 af den daværende Venstre-regering og har siden 2017 uddelt i alt knap 300 millioner kroner til danske bredbåndsprojekter.
Den har i alt været med til at betale bredbåndsadgang til anslået 12.000 danske adresser.
Bredbåndspuljens sigte blev ændret for nogle år siden efter hård kritik, da det kom frem, at en stor del af pengene var blevet anvendt på at betale bredbånd i byzoner, der i forvejen var genstand for kommerciel interesse.
Så mange har tidligere søgt
Bredbåndspuljen var oprindeligt på i alt 200 millioner kroner og havde til formål at fremme bredbåndsprojekter generelt herhjemme.
Der blev uddelt 80 millioner kroner i 2016, mens der i 2017, 2018 og 2019 var afsat 40 millioner kroner til uddeling.
Folketinget besluttede i foråret 2018 at afsætte yderligere 100 millioner kroner til puljen, som altså er de penge, som nu skal uddeles.
Uddelingerne af bredbåndsmidlerne er blevet løbende kritiseret for at ramme skævt og favorisere bredbåndsprojekter i de store byer.
Det kan du læse mere om her: Minister i krydsild om dansk bredbåndspulje: Er millionerne blevet tildelt de helt forkerte områder?
Efterfølgende blev der lukket for muligheden for at søge støtte for by-områder i 35 kommuner - herunder de fleste storkøbenhavnske kommuner.
Det kan du læse mere om her: Ny bredbåndspulje på trapperne: Store ændringer på vej - slut med støtte til byområder i 35 kommuner
Det betyder, at det idag alene er projekter, der angår bredbåndsprojekter i landzoner eller sommerhusområder, der kan ansøge.
“Bredbåndspuljen er først og fremmest målrettet landdistrikter og tyndt befolkede områder, hvor teleselskaberne er tilbageholdende med at rulle hurtigt bredbånd på kommerciel basis. Desuden skal en ansøgning dække mindst to adresser, og man skal bo et sted, hvor den mulige hastighed på ens nuværende internet ikke er højere end 10 Mbit/s download og/eller 2 Mbit/s upload,” som det hedder.
Den socialdemokratiske regering har i sit udspil til finansloven for næste år lagt op til, at Bredbåndspuljen skal afskaffes, i det den ikke har sat penge af til at fortsætte puljen i de kommende år.
Det kan du læse mere om her: Regeringen vil droppe bredbåndspuljen
Efterfølgende har finansminister Nicolai Wammen (S) dog åbnet en dør på klem for, at puljen muligvis godt vil kunne fortsætte fremover.
For tre uger siden sagde han, at han ville igansætte en evaluering af puljen og dens resultater, og at regeringen ville forlænge puljen med yderligere 100 millioner kroner i 2020, hvis evalueringen skulle vise sig at være positiv.
Det kan du læse mere om her: Regeringen åbner døren på klem for at dødsdømt bredbåndspulje alligevel kan fortsætte
Samtidig forklarede Socialdemokraternes it-ordfører, Kasper Roug, til Sjællandske Medier, at regeringen ville droppe puljen, fordi den er 'noget firkantet skruet sammen.'
"I stedet for bredbåndspuljen vil vi gerne have en løsning, der inddrager lokalsamfundet bedre og forankrer bredbåndsløsninger sammen med kommunerne," sagde han til avisen.
Læs mere om årets Bredbåndspulje her.
Energistyrelsen modtog i 2018 i alt 137 ansøgninger om støtte til projekter - heraf kom der flest fra Region Sjælland og Region Syddanmark. De 91 projekter modtog støtte. De dækkede i alt 4.500 adresser - næsten alle i landzone.