Prosa vil sagsøge HK for it-folks tab

Efter domstols-nederlag overvejer fagforbundet Prosa at stævne HK for at have undladt at advare om, at et forbundskift kunne koste medarbejdere massive lønnedgange. Samtidig er uenigheden om de it-ansattes lønnedgang brudt ud. Personalestyrelsen mener, at Prosa lyver.

Prosa overvejer at lægge sag an mod kollegerne i HK, fordi de efter Prosas vurdering har undladt at give vigtige oplysninger til de it-folk, som stod over for at skifte til Prosa fra HK.

Det sker efter Prosa nederlag i en voldgiftssag, hvor Personalestyrelsen har fået medhold i sagen om en række it-folks lønnedgang i Hjemmeværnskommandoen.

Prosa mener, at HK har undladt at informere både de 14 it-ansatte og Prosa om, at lønnedgangen var en risikofaktor, hvis de skiftede fra HK?s Ny Løn-overenskomst med staten til Prosas, som ikke omfatter Ny Løn. Dermed var HK med til at forårsage de store løntab, vurderer Prosa.

Men formand i HK Stat, Peter Waldorff, mener ikke, at HK kan klandres i sagen.

- Det er jo Prosa, som er gået på jagt efter HK-medlemmer, så det ansvar må man da tillægge den organisation, som går efter at få nye medlemmer, siger han.

Beklager situationen

Samtidig beklager han dog, at hele situationen er opstået. Den aftale, som gennem over 20 år har ladet medlemmer skifte fra Prosa til HK og omvendt uden større problemer, blev indgået på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen særlige forskelle i ordlyden på de lønaftaler, de forskellige forbund har med staten.

Med Ny Løn-modsætningerne er de tider forbi.

I den voldgiftsafgørelse, som netop er afgivet af Højesteretsdommer Mogens Hornslet, blev det da også pointeret, at Prosa burde have kendt risikoen.

Men det gjorde man ikke, fastholder Prosa.

Steen Andersen mener, at HK skyldte både medlemmer og Prosa at informere om denne risiko for en lønnedgang, som han ? baseret på de hidtidige erfaringer med fagforeningsskifte ?ikke havde fantasi til at forestille sig, at det her kunne ske."

Steen Andersen erkender dog, at Prosa ikke er uden egen skyld i, at forløbet blev som det blev. Som det også pointeres i afgørelsen fra Højesteretsdommer Mogens Hornslet, lod Prosa bestemmelserne om, at lønnedgang ikke måtte være en faktor ved skift mellem HK Stat og Prosas overenskomster med staten, glide ud i den seneste revidering af aftalen.

- Det er ikke den bedste aftale, jeg nogensinde har været med til at lave, siger Prosas faglige sekretær.

Samtidig er der opstået uenighed om den lønnedgang, som de pågældende it-folk har fået. Kontorchef i det statslige lønkontor Personalestyrelsen, Lone Retoft, beskylder Prosa for at overdrive, når forbundet hævder, at lønnedgangen har været på helt op til 104.000 kroner om året.

- Prosa har været ukorrekte omkring de tal, det drejer sig om. Den, det er gået mest ned i løn, er gået præcis 30.906 kroner ned i årlig løn og ikke 104.000 kroner, som Prosa hævder, siger Lone Retoft.

Det bestrides dog af Prosas faglige sekretær Steen Andersen, som hævder at have tallene på skrift.

- Det kan de ikke løbe fra, siger han.

Han erkender dog, at den person, som var varslet det højeste fald på 104.000 i realiteten undgik tabet ? men udelukkende, fordi han fik job andetsteds i Forsvaret til en løn, der mere lignede den hidtidige. Men han fastholder, at en anden har tabt 84.000 kroner i årlig indtægt.

I Personalestyrelsen vedgår Lone Retoft gerne, at man helst så alle ansatte omfattet af Ny Løn-aftaler og også har opfordret Prosa til at indgå i dem gennem flere år.

Men hun afviser på det kraftigste, at man skulle have brugt de 14 it-folk som gidsler for at gennemtvinge en aftale, sådan som Steen Andersen har påstået.

- Vi går ikke efter dem. Prosa har valgt et anciennitets baseret lønsystem, som de ønsker at bibeholde. HK's aftale er præstationsbaseret, og vi har ikke hjemmel til at overføre de løntillæg, som optræder i HK-aftalen, til Prosas overenskomst, siger hun.

Steen Andersen fortæller, at PROSA snarest vil kontakte HK for at få afklaret hvad der skal ske med den famøse aftale i fremtiden. Langt de fleste skift mellem aftalerne sker på grund af omstruktureringer i staten, og i sidste ende er der ingen af organisationerne, der er interesserede i, at folk risikerer en dramatisk lønnedgang på grund af dette.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere