Forbundsskift koster it-folk 104.000 kroner

Store løntab som følge af overenskomstskift er i orden, for Prosa burde have kendt risikoen. Sådan lyder vurderingen i en voldgiftssag, som netop er afgjort. Den betyder, at det var i orden at sætte 14 it-ansatte i Hjemmeværnet op til 104.000 kroner ned i løn om året. Prosa mener, at medlemmerne er blevet til gidsler i striden om Ny Løn.

En voldgiftssag mellem it-fagforeningen Prosa og Personalestyrelsen, som bestyrer de offentligt ansatte, er endt med nederlag til de Prosa-organiserede it-folk.

Det betyder, at de ansatte nu ifølge Prosa mister helt op til 104.000 kroner om året. Så meget måtte de nemlig ifølge forbundet gå ned i løn, da de skiftede overenskomst.

I Prosa er man meget skuffet over resultatet, som blev afgjort af Højesteretssagfører Mogens Hornslet.

- Det er en dybt ulykkelig situation, siger faglig sekretær i Prosa, Steen Andersen.

Skift kostede dyrt

Han må nu konstatere, at det har kostet en række af hans medlemmer mellem 65.000 og helt op til 104.000 kroner i løn om året, at have valgt at skifte fagforening.

Sagen tog sin begyndelse, da 14 ansatte it-folk i Hjemmeværns-kommandoen ønskede at skifte fagforening fra HK til Prosa i 2002.

Det skete dels, fordi it-folkene ikke ønskede at falde ind under HK?s nye aftale med staten om Ny Løn, og dels fordi de ønskede at kunne stifte en lokal faglig klub. Prosa har ikke tilsluttet sig Ny Løn-aftalerne.

Men Personalestyrelsen valgte at udnytte skiftet til at sætte de 14 it-ansatte i nye lønkategorier, hvor de ikke fik udbetalt nogle meget høje personlige tillæg, som de hidtil have fået ? og dermed opstod de store løntab.

Det havde Personalestyrelsen lov til at gøre, er det nu fastslået.

I dommen pointerer Højeretsdommer Mogens Hornslet, at HK havde forespurgt Personalestyrelsen om, hvorvidt de ansatte risikerede en lønnedgang ved skiftet og havde fået at vide, at det gjorde de.

Henvisning slettet

Dommeren peger også på, at i den seneste udgave af den aftale mellem HK og Prosa, der hidtil har muliggjort fagforeningsflyt, blev henvisningen til, at flytningen ikke må koste lønnedgang slettet.

Prosa hævder dog, at HK ikke forelagde oplysningerne om risikoen for lønnedgang for de 14 it-folk eller Prosa selv, mens dommeren mener, at de havde adgang til oplysningerne.

Samtidig mener man i Prosa, at de 14 it-folk er blevet holdt som gidsler for at tvinge Prosa ind i en aftale om Ny Løn.

- Det virker som om ?nogen? har siddet og ventet på en sag, der var tilstrækkelig stor til at den kunne gøre rigtig ondt, før de slog til. Prosa er jo stadig på gammel løn, og vi fik direkte at vide i sagsforløbet, at hvis vi bare gik over på ny løn, ville der ikke være noget problem, siger Steen Andersen.

Lønnedgangen trådte i kraft for nogle måneder siden, og siden da har Prosa dækket medlemmernes tab. Det vil man gøre endnu tre måneder, mens det vurderes, hvad næste skridt skal være for it-folkene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere