En voldgiftssag mellem it-fagforeningen Prosa og Personalestyrelsen, som bestyrer de offentligt ansatte, er endt med nederlag til de Prosa-organiserede it-folk.
Det betyder, at de ansatte nu ifølge Prosa mister helt op til 104.000 kroner om året. Så meget måtte de nemlig ifølge forbundet gå ned i løn, da de skiftede overenskomst.
I Prosa er man meget skuffet over resultatet, som blev afgjort af Højesteretssagfører Mogens Hornslet.
- Det er en dybt ulykkelig situation, siger faglig sekretær i Prosa, Steen Andersen.
Skift kostede dyrt
Han må nu konstatere, at det har kostet en række af hans medlemmer mellem 65.000 og helt op til 104.000 kroner i løn om året, at have valgt at skifte fagforening.
Sagen tog sin begyndelse, da 14 ansatte it-folk i Hjemmeværns-kommandoen ønskede at skifte fagforening fra HK til Prosa i 2002.
Det skete dels, fordi it-folkene ikke ønskede at falde ind under HK?s nye aftale med staten om Ny Løn, og dels fordi de ønskede at kunne stifte en lokal faglig klub. Prosa har ikke tilsluttet sig Ny Løn-aftalerne.
Men Personalestyrelsen valgte at udnytte skiftet til at sætte de 14 it-ansatte i nye lønkategorier, hvor de ikke fik udbetalt nogle meget høje personlige tillæg, som de hidtil have fået ? og dermed opstod de store løntab.
Det havde Personalestyrelsen lov til at gøre, er det nu fastslået.
I dommen pointerer Højeretsdommer Mogens Hornslet, at HK havde forespurgt Personalestyrelsen om, hvorvidt de ansatte risikerede en lønnedgang ved skiftet og havde fået at vide, at det gjorde de.
Henvisning slettet
Dommeren peger også på, at i den seneste udgave af den aftale mellem HK og Prosa, der hidtil har muliggjort fagforeningsflyt, blev henvisningen til, at flytningen ikke må koste lønnedgang slettet.
Prosa hævder dog, at HK ikke forelagde oplysningerne om risikoen for lønnedgang for de 14 it-folk eller Prosa selv, mens dommeren mener, at de havde adgang til oplysningerne.
Samtidig mener man i Prosa, at de 14 it-folk er blevet holdt som gidsler for at tvinge Prosa ind i en aftale om Ny Løn.
- Det virker som om ?nogen? har siddet og ventet på en sag, der var tilstrækkelig stor til at den kunne gøre rigtig ondt, før de slog til. Prosa er jo stadig på gammel løn, og vi fik direkte at vide i sagsforløbet, at hvis vi bare gik over på ny løn, ville der ikke være noget problem, siger Steen Andersen.
Lønnedgangen trådte i kraft for nogle måneder siden, og siden da har Prosa dækket medlemmernes tab. Det vil man gøre endnu tre måneder, mens det vurderes, hvad næste skridt skal være for it-folkene.