Den danske stat har indkasseret 9,6 milliarder kroner i indtægter på frekvensauktioner på mobilområdet.
Over de sidste 18 år har teleselskaber betalt omkring 10 milliarder kroner til statskassen for at kunne benytte frekvenserne.
Det skriver KIT, Kommunerne IT-magasin.
Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, mener, det er kritisabelt, at de tjente penge ikke geninvesteres i området.
”Vi er i nærheden af 10 milliarder kroner. Det er vanvittigt mange penge, som teleselskaberne har indbetalt til statskassen uden at pengene er kommet tilbage på området, for eksempel til forskning eller opbygning af bedre digital dækning,” siger han til magasinet.
Læs mere her: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og næstformand i KL, bakker op om den holdning.
”De mange penge, som staten har tjent, er blevet brugt til andre formål. Hvorfor skal staten tjene penge på ikke at skabe ordentlig mobildækning i Danmark? Det er jo det, der sker. Jo lavere krav staten stiller til mobildækningen, desto flere penge kommer der ind i statskassen fra teleselskaberne," fortæller han.
Han mener, at staten i stedet bør øge dækningskravene for at sikre bedre dækning på mobilområdet. Det vil dog føre til, at staten får færre penge i kassen, men samtidig kan det heller ikke være meningen, at mobilområdet skal være en "malkemaskine", lyder det fra KL-næstformanden.
Opgørelsen af de samlede indbetalinger fra teleselskaberne til statskassen er sket i samarbejde mellem Teleindustrien og Kit-Magasinet.
Staten begyndte at tjene penge på frekvenserne tilbage i 2001.
Her var det 3G-licenserne, der dengang sikrede staten fire milliarder kroner.
Siden er 11 frekvensauktioner kommer til, hvilket har fået den samlede indtægt op omkring 10 milliarder kroner.
Læs også: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet