Artikel top billede

Elon Musks nye satsning ligner ren science-fiction: Styr telefonen og computere med tankens kraft

Elon Musk investerer massivt i start-up'en Neuralink. Nu viser selskabet, hvordan deres vilde produktplaner ser ud.

Den amerikanske rigmand og tech-iværksætter Elon Musk giver denne uge en indsigt i de science-fiction lignende planer for det i 2016-grundlagte selskab Neuralink.

Til The New York Times forklarer selskabets direktør, Max Hodak, hvordan planen er at lave et interface mellem elektroder boret direkte ind i hjernen til eksterne enheder såsom smartphones eller computere.

Virksomheden har allerede afprøvet konceptet på rotter og vil snart søge om tilladelse til at indlede kliniske forsøg på mennesker i andet kvartal 2020 ved de amerikanske myndigheder (FDA).

Den nuværende løsning er fortsat i udviklingsstadiet, men er ifølge selskabet ti gange mere effektiv end den nuværende generation af sensorer, skriver Bloomberg.

Styr musen eller mobilen med tankens kraft

I første ombæring er løsningen tiltænkt paralyserede patienter og vil kræve, at der bores et hul på otte millimeter ind til hjernen. På sigt vil laserkirurgi gøre indgrebet mere skånsomt, meddeler selskabet.

Implantatet installeres af en særligt designet robot, der via 24 mikrometer små nåle syr blot fire til seks mikrometer tråde fast til udvalgte neuroner i hjernen.

Med tre til fire af de sensorer indopereret under skallen, kan disse sluttes til en wearable computer døbt Link, som vil sidde bag øret, ligesom et høreapparat.

De første brugsscenarier vil være at styre en dedikeret app på mobilen eller at styre en mus eller tastatur på en pc.

Neuralink indrømmer selv overfor The New York Times, at der er lang tid til, at selskabet vil være klar med en kommerciel løsning baseret på den science-fiction lignende teknologi.

Se også: Indsigt: Elon Musk lover revolutionerende ny selvkørende Tesla - men er der rent faktisk en fuldt selvkørende bil på vej?

Lange udsigter

Teknologien har mange udfordringer endnu, noterer Bloomberg, som skriver hvordan hjernen og kroppens immunforsvar aktivt forsøger at udstede fremmedlegemerne og danner arvæv omkring dem. En respons der forringer eller forhindrer en hjerne-maskine interface evne til at fungere.

På sigt er ambitionen at skabe en symbiose mellem hjernen og kunstig intelligens, fortalte Elon Musk ved et presseevent tirsdag 16. juli.

Elon Musk har investeret omkring 100 millioner dollar svarende til godt 650 millioner kroner i Neuralink. Selskabet tæller i dag omkring 100 ansatte.

Se også: Er Teslas Elon Musk gal eller genial? Her er hans vildeste ideer



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering