De to partier Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen udnyttede et smuthul i Folketingets digtale vælgererklæringssystem, da de indsamlede de fornødne vælgererklæringer og blev opstillingsberettigede til det seneste folketingsvalg.
Men nu har Folketinget opgivet at udarbejde en planlagt evaluering af vælgererklærings-systemet, og det møder kritik fra flere it-eksperter.
Det skriver Berlingske.
Sagen om smuthullet er tidligere blevet betegnet som både absurd og en skandale, men Social- og Indenrigsministeriet forklarer til Berlingske, at evalueringen er blevet droppet, fordi systemet efter planen skal erstattes af et nyt såkaldt portalsystem, der bygger på en ny procedure for indsamlingen af vælgererklæringer.
Eksperter: Fornuftigt med evaluering
Men ifølge Erik Frøkjær, der er digitaliseringsekspert og lektor i datalogi ved Københavns Universitet, vil det alligevel være meningsfuldt at foretage en evaluering.
“Det er yderst fornuftigt at lave en evaluering efter tre år, for det var jo en radikal ændring i forhold til, hvordan man tidligere indsamlede vælgererklæringer. Det handler ikke kun om, hvorvidt det tekniske system har fungeret eller ej, men om at evaluere proceduren i sin helhed. Hvordan både vælgerne, partierne på vej, de eksisterende partier og administrationen har oplevet den nye, internetbaserede ordning,” siger han til Berlingske.
Et synspunkt der ifølge Berlingske møder opbakning fra Carsten Schürmann, der er lektor ved IT-Universitetet i København. Han mener ligeledes, at det er vigtigt, at man ikke alene får undersøgt de tekniske aspekter, men også får afdækket partiernes oplevelse af at indsamle digitale vælgererklæringer.
Tidligere skulle vælgererklæringer indsamles med pen og papir. Men de nye regler for digital indsamling af vælgererklæring betyder, at man i dag blot skal indtaste sin mail-adresse på et af partiets hjemmesider, og herefter modtager man efter syv dage en mail med et link, der skal bekræftes via NemID.
Men partiet Klaus Riskjær Pedersen opdagede et smuthul i reglerne, der betød, at man kunne omgå kravet om syv dages betænningstid ved i stedet at lede vælgerne direkte ind til NemID-bekræftelsen. Et smuthul, der også blev udnyttet af partiet Stram Kurs.