Det vakte stor opsigt, da Europa-domstolen for fire år siden underkendte den såkaldte safe habour-aftale, der muliggjorde gnidningsfrie dataoverførsler mellem Europa og USA.
Bag den sag der førte til den skelsættende dom stod den i dag 31-årige østrigske advokat og privacy-forkæmper Max Schrems.
Og nu er han på spil igen.
For i dag begynder høringerne i en ny sag ved Europa-domstolen i Luxembourg.
Her vil Max Schrems ifølge mediet Politico nok engang argumentere for, at den amerikanske stat ikke er i stand til at yde tilstrækkelig beskyttelse af europæiske borgeres data, når de sendes over atlanten.
“Der er et fundamentalt sammenstød mellem overvågningslovene i USA og privatlivsbeskyttelses reglerne i Europa,” siger Max Schrems til Politico.
“Vi har netop nu en debat om, hvem dem kontrollerer internettet. Europa står for privatlisbeskyttelse, mens USA står for overvågningen,” tilføjer han til Politico.
Læs også: Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA
Angriber vigtige aftaler
Den nye retssag handler ifølge Politico om nogle juridiske mekanismer, der gør det muligt for tusindvis af virksomheder at flytte brugerdata internt mellem USA og Europa.
Det kan eksempelvis være, hvis Google eller Facebook har brug for at flytte brugerdata fra sine lokationer i Europa til USA.
Men ifølge Max Schrems bryder denne type aftaler med de europæiske regler om privatlivsbeskyttelse, fordi de i praksis kan give amerikanske efterretningstjenester adgang til digitale informationer og europæiske borgere.
EU-Kommissionen og flere brancheorganisationer mener dog ifølge Politico, at de eksisterende dataudvekslingsaftaler i tilstrækkelig beskytter de europæiske borgeres privatliv.
Læs også: EU på vej med privacy-forordning: Her er fem vigtige facts om efterfølgeren til GDPR
Endnu vigtigere sag
Den nye sag bliver af nogle eksperter betragtet som endnu vigtigere end safe habour-sagen.
"Denne sag er langt vigtigere og mere signifikant end den første Schrems-afgørelse," siger Ross McKean, der er databeskyttelsesadvokat for selskabet DLA Piper, til erhvervsmediet Bloomberg.
Han forklarer, at virksomheder med safe habour-dommen kunne benytte sig af alternative metoder til data-udveksling.
Det er ikke muligt, hvis den nye dom også falder ud til Max Schrems fordel.
"Den store forskel med Screms II er, at vi ikke har nogen alternativer. I hvert fald ingen, der er hurtige og lettere at implementere," lyder det fra Ross McKean.
Det ventes at Europa-domstolen træffer sine afgørelse i løbet af de næste 12 måneder.