Antallet af danske it-virksomheder, der tjener penge, ligger på det laveste niveau i de seneste fem år.
Sådan lyder det fra it-foreningerne BrainsBusiness og It-forum, der har gennemgået indtil videre 2.255 regnskaber fra danske it-virksomheder.
De to foreninger peger på, at it-sektoren ‘efter en årrække med vækst og stigende overskud nu bremser op.’
“Konkret er andelen af it-virksomheder, der kører med overskud, faldet fra 73 procent til 70 procent det seneste år – og det på trods af, at it-branchen samtidig oplever stigende omsætning,” lyder det fra de to foreninger.
De peger også på, at andelen af it-virksomheder, der har øget deres indtjening det seneste år, nu er 48 procent. I fjor var det 51 procent.
En sammentælling viser, at de medregnede danske it-virksomheder tilsammen omsatte for 232 milliader kroner i fjor. Det svarer til en stigning på 3,7 procent i forhold til et år tidligere.
Og det må give stof til eftertanke, mener BrainsBusiness og It-forum.
Her påpeger såkaldt ‘cluster manager,’ Birgit Nøhr, at de faldende andele er udtryk for de udfordringer, som den danske it-branche står over for.
“It-branchen skal og bør have meget mere opmærksomhed,” siger hun.
Hun peger som eksempel på problemerne med at skaffe den nødvendige arbejdskraft.
“It-sektoren har manglet arbejdskraft i mere end 20 år, og det har ikke givet nævneværdig opmærksomhed fra politikernes side. Det undrer mig, når vi ser på, hvilke brancher der står for den største værditilvækst pr. medarbejder. Her er der nemlig ikke mange, der kan måle sig med it-branchen,” siger hun.
“Der er absolut heller ingen tvivl om, at den digitale omstilling, som it-sektoren om nogen er primus motor for, er afgørende for vækst og velstand i vores samfund – så lad os sætte handling bag ordene omkring støtte til denne omstilling,” lyder det fra Birgit Nøhr.