Dansk Java-server til salg

Danmark er kommet på Java-verdenskortet. Flere danskere har været med til at udvikle Java, og danske Trifork har nu lavet en komplet og certificeret J2EE-server. Firmaet bag produktet forventer dog ikke, at det kan blive til noget stort ? ikke før en amerikansk gigant køber det hele.

Certificeret

San Francisco: Det danske Java-hus EOS og datterselskabet Trifork er klar med en komplet J2EE-server, der skal tage kampen op mod mægtige BEA, IBM og Sun Microsystems. De danske udviklere er dog indstillet på, at den kamp er tabt, for produktet og datterselskabet er sat til salg, og direktør Kim Harding håber på, at hele sagen er afklaret om mindre end 14 dage.

- Hvis du virkelig vil være med på dette marked, så skal du være en stor spiller. Det kræver en stor og komplet organisation at være med. Derfor opsplittede vi EOS i flere selskaber, så Trifork og applikationsserveren kunne sælges separat, fortæller han.

Triforks server er som noget helt nyt blevet certificeret af Sun, og firmaet er nu blevet officiel licenshaver. Det har Harding ellers tidligere afvist at gøre, da det er meget dyrt.

- Det er stadig dyrt, og det skal gøres hvert eneste år, men vi har ændret indstilling på det område, siger han.

Sun Microsystems kræver en procentdel af omsætningen, men detaljerne er hemmelige og individuelle. Det har skabt en del kritik især fra de store udbydere, og i forbindelse med J2EE version 1.3 vil det også blive ændret, så der kommer loft over beløbet.

EOS startede med at lave serversoftware for tre år siden. I starten var applikationsserveren udelukkende tænkt som del af et større elektronisk patientsystem, som Esbjerg sygehus i øjeblikket er eneste kunde til. Sidste sommer ændrede EOS imidlertid taktik. Trifork blev skabt, og applikationsserveren blev et kommercielt produkt.

Kompliceret proces

- Vi havde egentlig designet til version 1.3, men den er stadig ikke færdig, og derfor har vi netop kørt produktet igennem testprogrammerne til version 1.2, siger Harding. Det er en kæmpe proces, der betyder afvikling af 5.000-6.000 testprogrammer. I version 1.3 bliver det endnu værre, da antallet bliver mere end det dobbelte.

- Vi klarede opgaven på halvanden uge, og det fik øjenbrynene op på amerikanerne, for de fleste herovre er tre til seks måneder om opgaven, siger han. Kim Harding hævder også, at den danske server var klart hurtigere end ti unavngivne konkurrenter, da de blev testet i USA.

Officielt er der op mod 50 licenshavere af J2EE ? altså udbydere af produkter, men Harding fortæller, at det tal snyder. Tallet indeholder også producenter af udviklingsværktøjer. Ser man udelukkende på servere, er der cirka 20 licenshavere, og heraf er kun halvdelen certificeret. På den liste er nu danske Trifork.

De mange certificerede og ikke-certificerede J2EE-servere overholder alle samme standard, og det gør det ekstra svært for kunderne at vælge. Umiddelbart kan de nemlig nøjagtig det samme. Forskellene skal findes i ydelse og stabilitet ? og ekstra omkringliggende ting som andre produkter, service og support.

De store softwaregiganter tager typisk et femcifret dollarbeløb for en lille løsning, mens andre tager få tusinde dollar for deres produkt. Hertil kommer gratis open source-løsninger. Det skaber et underligt marked, hvor sammenligning er svært.

Danskere kan

Trifork rummer blot otte personer, mens hele EOS består af 30 personer. Det har også skabt en del opmærksomhed på denne side af Atlanten, for normalt er det store virksomheder, der laver J2EE-servere.

- I Europa er det kun irske IONA og os, der er certificeret. Der er også en svensk server, men den er ikke certificeret, siger Kim Harding. Han forventer at sælge Trifork og produktet til en stor amerikansk koncern, der så vil oprette en udviklingsafdeling i Århus ? men markedsføre produktet fra USA. Det vil i så fald betyde, at han selv skal skifte firma. Det er slet ikke en urealistisk plan, for danske udviklere nyder meget stor anerkendelse i Java-miljøet i USA.

- Vores kandidater er på niveau med deres Phd-uddannede. Vi er mere selvstændige og reflekterende, hvor de satser mere på basale færdigheder. Vi lærer begreber, men vi må selv sætte os ind i detaljerne, fortæller han.

Danmark har i høj grad fået sat nogle fingeraftryk på Java. Lars Bak stod for eksempel bag HotSpot-compileren, der nu er fast del af Java, og Rene Schmidt har udtænkt WebStart, der skal gøre det lettere at distribuere Java-programmer. Det er især universiteterne i Århus og Ålborg, der har markeret sig.

Kim Harding ønsker ikke at fortælle, hvem der er blevet varm på Trifork ? eller hvor stort beløbet er.

- Det er ikke længere de store beløb fra dot com-feberen, der præger dette marked, men vi har set nogle helt fornuftige beløb, siger han fortrøstningsfuldt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere