Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing.
Denne fredag morgen skal vi blandt andet forbi Google og Huawei. Efterfølgende skal vi en tur forbi Djursland, hvor et it-firma, der skovler millioner ind år efter år, er blevet solgt.
Google undersøges for muligt brud på GDPR
Det irske datatilsyn åbner nu en sag mod Google, der skal afklare, om internetgiganten har handet i strid med persondataforordningen.
Google har europæisk hovedkontor i Irland, der er kendt for en fordelagtigt, lav erhvervsbeskatning, og derfor er det datatilsynet i landet, der nu undersøger selskabet.
Det skriver Berlingske.
Undersøgelsen er indledt efter en række anklager, hvor det nu skal granskes, om Googles annonceudveksling ulovligt har indsamlet personlige data om eksempelvis brugernes race, sundhedstilstand og politisk holdning.
Det er således første gang at en europæisk myndighed har indledt en undersøgelse af Google i forbindelse med GDPR-forordningen, der trådte i kraft for et år siden.
USA's udenrigsminister anklager Huawei-CEO for at lyve
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har været ude og anklage Huaweis øverste chef for at lyve om selskabets forbindelser til den kinesiske stat.
Det skriver CNBC.
I går torsdag fortalte Mike Pompeo til mediet:
"At de siger (Huawei red.), at de ikke arbejder sammen med den kinesiske stat er usandt. Hvad det angår, så fortæller Huaweis CEO ikke sandheden til de amerikanske borgere."
Tidligere på ugen afviste det kinesiske selskab, at skulle have forbindelser til den kinesiske stat, hvilket USA's udenrigsminister nu har svaret tilbage på.
Det har været en turbolent uge for Huawei, hvor den amerikanske præsident Donald Trump har indført et totalforbud mod brug af teknologi fra selskabet i amerikanske virksomheder.
Det udløste efterfølgende en kædereaktion, hvor flere amerikanske virksomheder boycottede Huawei, der er en af verdens største producenter af mobiltelefoner og en af de førende leverandøret af 5G-netværksteknologi.
Kapitalfond sælger succesrigt it-firma fra Djursland
Kapitalfonden Montagu Private Equity har netop solgt et mindre dansk it-sikkerhedsfirma ved navn Covidence.
Det er et it-selskab, der er gået under radaren, men som har skovlen penge ind de sidste mange år med kun 30 ansatte.
Det fremgår af en pressmeddelelse.
Covidence havde for regnskabsåret 2017/2018 et overskud efter skat på 47,2 millioner kroner, hvilket er en stor stigning i forhold til året før, hvor tallet lød 21.4 millioner kroner.
Selskabet, der producerer lyd- og videoovervågningsudstyr til blandt andet politi og efterretningstjenester, blev stiftet i 2007, hvor det efterfølgende blev købt af Montagu Private Equity i 2015.
it-sikkerhedsfirmaet, der hører til på Djursland, er blevet købt af fonde under ledelse EMK Capital LLP, der er en britisk kapitalfond.
Prisen for salget oplyses ikke.
Telmore indgår samarbejde med Viaplay
Fremover vil Viaplay blive en del af Telmores underholdningspakke.
De to selskaber har netop indgået en samarbejdsaftale, der sikrer, at Telmore Play-kunder får adgang til streaming-tjenesten Viaplay.
Det sker som et led i teleselskabets strategi om at levere endnu mere underholdning - og ikke kun være leverandør af mobilabonnementer.
Det fremgår af en pressemeddelelse.
“Viaplay er en af Nordens førende leverandører af digital underholdning, så vi er rigtig glade for at have dem med i vores portefølje. Med Viaplay får vi et endnu stærkere og slagkraftigt produkt, der giver vores kunder adgang til den bedste digitale underholdning on demand,” skriver Henrik Lehman, direktør i Telmore.
Telmore har mere end 700.000 kunder, og ca. 200.000 har et abonnement med adgang til underholdningstjenester.