I en hemmeligholdt plan for nyansættelser i KMD, fremgår det, at KMD-ledelsen siden begyndelsen af 2018 som hovedregel har forbudt organisationen at ansætte nye medarbejdere på 36 år eller derover i Danmark.
Først skal der angives en række særligt gode grunde til ansættelser af personer over 36 år. Herefter skal de godkendes af selskabets administrerende direktør Eva Berneke eller økonomidirektør, Jannich Lund.
Det kunne Computerworld afsløre tidligere på ugen:
Afsløring: Hemmelig KMD-plan bryder loven - alle nyansatte i Danmark skal være under 36 år
Først opfordrede Prosa sine medlemmer til at søge erstatning, og nu går HK/Privat også ind i sagen.
HK/Privat opfordrer nu medlemmer, der har mistanke om at være blevet fravalgt på baggrund af alder, til at kontakte fagforeningen.
Det sker med et ønske om at få afdækket omfanget.
"Det kunne se ud til, at det handler om at holde lønningerne nede. Men det virker jo helt grotesk, at det i den grad bliver alderen, der bliver parameteret her. Jeg vil da opfordre de af vores medlemmer, der er over 36 år og som har fået afslag på en ansøgning til KMD om at kontakte os, så vi kan få et overblik over omfanget. Det er aldrig lette sager at føre, men vi er nødt til at se nærmere på det her," lyder det fra Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
Simon Tøgern er rystet over, at en stor virksomhed som KMD helt åbent vælger, at der skal gælde forskellige regler for jobansøgere alt efter deres alder.
"Vi går en fremtid i møde, hvor pensionsalderen stiger, og hvis man så allerede i en alder af 36 år skal igennem en række ekstra godkendelser – udelukkende qua sin alder - så holder bukserne altså ikke længere."
Ulovlig plan kan koste KMD dyrt
Den hemmelige ansættelsesplan hos KMD er udarbejdet og distribueret til flere personer i KMD-toppen af KMD's daværende HR-direktør, Peter Albrechtsen, i efteråret 2017.
Det fremgår yderligere af dokumentet, at nyansættelser i KMD's polske afdeling ikke behøver nogle særlige begrundelser, hvis personerne er over 36 år.
Læs også: Rekrutteringsekspert har aldrig oplevet noget lignende: “Det er meget, meget atypisk det, KMD gør”
Computerworld har tidligere talt med Natalie Videbæk Munkholm, der er lektor i arbejdsret ved Aarhus Universitet, og hun fortæller, at ansættelsesreglerne klart overtræder forskelsbehandlingsloven.
Det drejer sig mere konkret om overtrædelser af forskelsbehandlingslovens § 1. stk. 2 og forskelsbehandlingslovens § 2 åbner for, at kandidater over 36 år, som har søgt job hos KMD i løbet af 2018, kan klage til Ligebehandlingsnævnet.
Hun fortæller, at de afviste kandidater skal kunne fremlægge en række beviser for, at de er blevet fravalgt til jobbet på grund af deres alder, hvilket kan være svært, da kandidaternes alder sandsynligvis ikke har været en del af selskabets officielle begrundelse for, hvorfor de ikke har fået ansættelsen.
Men hvis det derimod er muligt af bevise, vil de afviste kandidater typisk være berettiget til en kompensation på 25.000 kroner og op til 40.000 kroner i særligt slemme tilfælde, fortæller hun.