Godmorgen og velkommen til tirsdagens morgen-briefing. Dagens it-nyhedsoverblik lægger ud med en historie fra det lokale it-arbejdsmarked, hvorefter vi ser på tech-giganternes seneste armbevægelser. Rigtig god læselyst.
Stigende lønforskel mellem mænd og kvinder i it-branchen
Tidligere har Prosas lønstatistik vist ligeløn i it-faget, men det er ikke tilfældet af fagforbundets nyeste tal.
Det er især vest for Storebælt, hvor der viser sig en tendens med, at mændene får de højest lønnede jobs, mens kvinder får de jobs med laveste lønninger.
Den gennemsnitlige forskel er steget fra tre til fire procent.
Øst for Storebælt gjorde samme tendens sig gældende i 2018. Her har kønnene dog i 2019 nærmet sig hinanden lidt og er gået fra 3,5 procent til 2,5 procent.
"Vi ved ikke, hvorfor lønforskellen mellem kønnene er dukket op igen, men det er en kedelig tendens. Og når arbejdsgiverne efterspørger kvinder i faget og på uddannelserne, så kan de jo passende motivere kvinderne ved ikke at forskelsbehandle lønmæssigt," skriver Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa, i en pressemeddelelse
På det offentlige område får mændene også de bedst betalte job. Her ligger kvinder dog gennemsnitligt højere end mændene, fordi det også er mændene, der har de dårligst betalte driftsjob.
Google nedlægger etisk råd om kunstig intelligens efter kritik
Det er kun to uger siden, at der blev oprettet en uafhængig gruppe, der skulle rådgive Google om brugen af kunstig intelligens.
Nu er den blevet nedlagt af internetgiganten efter massiv kritik fra Googles ansatte.
Det skriver Berlingske.dk.
Rådet, ved navn Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC), blev præsenteret den 26. marts og bestod af otte eksperter. Hensigten var at give anbefalinger til Google samt andre, der arbejder med kunstig intelligens til ansigtsgenkendelse.
Medlemmerne nåede aldrig at mødes efter gruppen var stiftet. 2300 medarbejdere hos Google skulle angiveligt have underskrevet et krav om, at et af gruppens kvindelige medlemmer skulle fjernes som følge af hendes kommentarer omkring transseksuelle.
Amazon opfører vindmøllepark i Sverige
Amazon har netop annonceret etableringen af en svensk vindmøllepark, der skal forsyne Amazons cloud-forretning, Amazon Web Servies, fra 2020.
Sammen med to andre nye vindmølleparker i henholdsvis Irland og Californien skal den svenske park være med til at levere bæredygtig energi til alle Amazons dataregioner og bidrage til tech-gigantens it-infrastruktur, fremgår det af en pressemeddelelse fra Amazon.
Amazon har et mål om 100 procent bæredygtig energi, og sidste år nåede selskabet halvejs ved at have mere end 50 procent bæredygtig energi på verdensplan.
"Hver af disse projekter bringer os tættere på vores langsigtede mål om udelukkende at anvende genanvendelig energi til at drive vores dataregioner verden over. Disse projekter er placeret ideelt i forhold til at servicere AWS’ datacentre i Irland, Sverige og USA. Vi forventer flere projekter i 2019, når vi fortsætter mod vores mål om 100 procent bæredygtig energiforsyning til hele AWS’ globale infrastruktur,” skriver Peter DeSantis, Vice President of Global Infrastructure and Customer Support, Amazon Web Services.
Pinterest går efter 1,28 milliarder dollar på børsen
Det sociale netværk Pinterest, der fungerer som en slags digital opslagstavle, satser på at hente 1,28 milliarder dollar ved den kommende børsnotering.
Det amerikanske selskab, der blev etableret i 2010, har netop indsendt papirer til New York Stock Exchange (NYSE), som viser, at selskabet sætter 75 millioner aktier til salg, hvor prisen ligger mellem 15 og 17 dollar per styk, skriver Bloomberg News.
Mediet skriver, at selskabet kommer til at have en markedsværdi på omkring 9 milliarder dollar (59,7 milliarder kroner), når antallet af alle A- og B-aktier lægges sammen.
Den umiddelbare værdi vil derfor efter børsnoteringen være lavere, end sidste gang selskabet blev værdiansat i 2017. Her rejste Pinterest 150 millioner dollar i det private, hvilket værdiansatte selskabet til 12,3 milliarder dollar.
Tesla får milliarder fra bilkæmpe i undvigemanøvre
Tesla kommer til at modtage "flere hunderede millioner euro" fra bilproducenten Fiat Chrysler.
Den italiensk-amerikanske bilproducent vil fremover have Tesla-biler som en del af kataloget på det europæiske marked. Grunden til dette er, at Teslaens lavere CO2-udslip kan hjælpe bilproducenten med at slippe for EU's kæmpebøder for udledning af for mange drivhusgasser.
Det skriver Finans.dk på baggrund af en artiklen fra det amerikanske medie Financial Times.
Iføle mediet er der gode chancer for, at Fiat Chrysler ville komme i karambolage med EU-reglerne på området, hvis selskabet fortsatte ufortrødent. EU har sat den gennemsnitlige CO2-udledning per bil en producent sælger til 95 gram per kilometer.
I 2018 lå Fiat Chrysler på 123 gram i gennemsnit, skriver Financial Times, der også oplyser, at analytikerne fra finanshuset Jeffries peger på, at Fiat Chrysler kunne risikere at få en bøde på omkring 2 milliarder dollar. Herved er beløbbet, de betaler til Tesla, langt lavere end den eventuelle bøde.