SunOne i stilling mod .Net

Sun Microsystems er klar til næste skyttegravskrig mod Microsoft. Igen handler det om software på servere, men nu slås de to kamphaner om det, der kaldes web services. Begge firmaer er enige om, at denne teknologi skal udgøre fremtidens internet, men de er ikke enige om hvordan.

Sun vs. MS

Sun regner med, at satsningen på et bredt Java-miljø med flere end 50 virksomheder bag vil gøre forskellen mod Microsofts private .Net. SunOne blev annonceret i februar måned, men ideen skulle stå sin prøve på JavaOne-konferencen i San Francisco, hvor flere end 25.000 entusiastiske Java-udviklere deltog. Her fik Sun naturligvis ikke meget modstand, da alle var på deres side, men Sun kunne afprøve argumenterne:

  • 90 procent af alle applikationsservere er Java-baserede, og et flertal af de amerikanske universiteter har Java som tvunget fag. Vi har måske ikke vundet krigen om de stationære pc'er, men Java har vundet på server-siden og på konsument-siden, sagde direktør Ed Zander. Med konsument-området menes mobiltelefoner og smartcards.
  • Der er nu flere Java-udviklere end Visual Basic-udviklere, og sproget har også overhalet C++, fortsatte han. Suns taktik er nu at gøre mest mulig grin med Microsofts teknologier ved at kalde dem private og lukkede - og reelt ikke eksisterende.
  • .Net findes endnu ikke. Hailstorm er her ikke, og alligevel får teknologierne utrolig meget presseomtale, sagde han rettet mod de mange journalister. Hvorfor skriver I ikke om det, der er her. Java er en realitet nu. Det er i mobiltelefoner, i smartcards og selv i PlayStation 2. Jeg har ikke set Windows CE i disse enheder. Jeg har ikke set C# i nogle af disse enheder, og alligevel skrives der så meget om dem, fortsatte Zander.
Microsoft sparer heller ikke på krudtet. I et interview med The Wall Street Journal i mandags sagde Microsofts direktør Charles Fitzgerald, at web services lavet med Java var som at putte læbestift på en gris. James Gosling, der opfandt Java, kaldte på konferencen Microsofts C# for Java plus alle de fejl og dårligdomme, som Sun i tidernes morgen havde taget ud.

"Java har vundet på server-siden og på konsument-siden med smartcards og mobiltelefoner, så hvorfor bliver I ved med at skrive om .Net, som ikke er her", spurgte Ed Zander, der er direktør hos Sun Microsystems. Han og firmaet er ved at køre kanonerne i stilling til den store krig mellem SunOne og .Net.

Gammel vin

Gammel vin plus lidt nyt
.Net er på mange måder en videreudvikling af Microsofts gamle DNA-strategi, mens SunOne er en videreudvikling af J2EE. En af de helt store nyheder i begge strategier er de såkaldte web services, der skal være åbne tjenester på internettet, som brugerne og andre tjenester kan gøre brug af. Microsoft har allerede lanceret Passport, der er en web service, der giver brugerne mulighed for at logge ind på nettet én gang i stedet for at logge ind på et utal af websites.

Det komiske er, at .Net og SunOne ikke er kompatible på trods af, at de er baseret på helt samme standarder og løser samme opgaver. Begge firmaer har udset sig XML, UDDI og SOAP som løsningen på kommunikation og infrastruktur, men mens Sun satser på den åbne ebXML-standard, så har Microsoft lavet sin egen videreudvikling af ebXML i form af BizTalk. Problemet er blot, at den ikke overholder standarden. Microsoft kan til dels undskylde sig med, at BizTalk allerede er ude, og at firmaet derfor var tvunget til at gøre produktet færdigt, før alle standarder var klar.

En anden stor forskel på de to strategier er, at J2EE, som SunOne er baseret på, er en specifikation, mens .Net er en produkt-strategi. Man kan ikke købe J2EE. Man kan købe implementeringer fra firmaer som Sun, BEA og IBM. Microsofts .Net er derimod en række produkter, der kombineres som SQL Server, Commerce Server, Host Integration Server med videre.

Der er dog den detalje at bemærke, at Sun selv har en implementering af alle dele. Der er godt nok fri konkurrence, men kunderne kan købe alt hos Sun. Mange kunder efterspørger en integreret pakke, men alt er baseret på standard J2EE, så kunderne kan frit udskifte de enkelte moduler. De kan vælge selv at sammensætte dem, eller købe det hele fra én udbyder. Det er det, som åbne standarder handler om, sagde Ed Zander.

Mange ligheder

Flere ligheder end forskelle
Sun baserer naturligvis alle sine teknologier på Java. Det betyder, at man forholdsvis frit kan vælge platform som Unix, Windows eller Linux, mens man altså er tvunget til programmeringssproget Java. Microsoft gør det modsatte. Her er man tvunget til at bruge Windows, og til gengæld kan man vælge frit mellem programmeringssprogene.

En stor nyhed i .Net er naturligvis programmeringssproget C#, der er et klart modtræk til Java. Microsofts næste versioner af Visual Basic og C++ vil heller ikke producere maskinkode som normalt. I stedet vil man få en slags mellemkode kaldet IL (Intermediate Language), der lugter lidt af Javas Byte Code. Microsoft har også indført en CLR (Common Language Runtime), der afvikler IL. Det svarer helt til Javas VM (Virtual Machine).

Sun og Microsofts diagrammer over fremtiden er helt ens, men navnene på produkterne i kasserne er forskellige. Begge har dynamiske web-sider. Det hedder ASP hos den ene og JSP hos den anden. Begge har næsten identisk adgang til databaser. Navnene og metoderne er dog forskellige - ADO.Net (tidligere ODBC) og JDBC. Begge har lavet et abstraktionslag, der adskiller programmer fra styresystemet.

Web services

Microsofts kalder sine strategier for web services for .Net og Hailstorm, og de fik ikke lov til at stå alene længe. Få måneder efter annonceringen stod Sun Microsystems klar med et alternativ kaldet SunOne, der er baseret på Java og den eksisterende J2EE specifikation.

En web service er i princippet et helt almindeligt program, der stiller sine tjenester til rådighed for andre på internettet via standardprotokoller som HTTP. Tjenesten tilbydes af en udbyder, der beskriver den i WSDL (Web Services Description Language). Derefter bliver tjenesten registreret i et UDDI-register (Universal Description, Discovery and Integration). I øjeblikket er der to UDDI-registre i verden, der fungerer som en telefonbog. Microsoft har et register, mens IBM har et andet. Hewlett-Packard har også lovet at lave et.

Brugerne og de andre tjenester forbinder sig til tjenesten ved at slå op i UDDI-registret og kalde tjenesten via SOAP (Simple Object Access Protocol). SOAP er en protokol, der er baseret på XML, og som giver mulighed for at overføre et dokument mellem programmer.

Så langt er Microsoft og Sun enige. Problemet er blot, at SOAP ikke er nok til mere avancerede forretningsgange. Man kan for eksempel kun overføre et simpelt dokument - ikke dokumenter inde i dokumenter. Det er derfor umuligt at lave relaterede dokumenter som ordre, ordrebekræftelse, faktura og så videre. Her kommer ebXML ind i billedet, som er en standard, der er lavet af FN-organisationen CEFACT, der også stod bag EDI. Sun har lagt sig op af denne standard, mens Microsoft har baseret sine forretningsgange på sin egen BizTalk, der har været klar i et stykke tid.

Fordele/ulemper

Fordele og ulemper ved begge
Konsulentfirmaet The Middleware Company har skrevet en rapport, der sammenligner de to teknologier. Konsulentfirmaet er godt nok uafhængigt, men rapporten er betalt af Sun, så konklusionerne skal tages med et gran salt. Ikke desto mindre synes sol og vind at blive delt lige i rapporten.

Forfatterne Chat Wawter og Ed Roman skriver blandet andet, at man bør holde sig til én leverandør, hvis man vil bygge web services, så her hjælper de mange blandede tilbud fra Java-miljøet ikke. Man kan heller ikke udskifte J2EE-leverandør så let, som det lyder, for produkterne er ikke helt kompatible, hvilket ellers var meningen. Vælger man Java, kan man vælge Sun, IBM, BEA eller Oracle, der kan det hele. Microsoft er eneste leverandør på den anden side.

The Middleware Company mener, at integration med eksisterende systemer som mainframes er en vigtig parameter, og her slår J2EE konkurrenten. Microsoft har produktet Host Integration Server, men de gamle systemer kommer typisk fra de firmaer, der nu står i Java-lejren, og de har sikret solid integration.

Begge teknologier lider under at indeholde dele, der enten ikke er færdige eller er så nye, at de er uprøvede. JCA (Java Connector Architecture), der skal forbinde Java til gamle systemer, er en helt ny teknologi, og det samme er web services. Microsofts .Net er baseret på helt nye teknologier som CLR, IL og C#, der også skal stå deres prøve.

Microsoft får på puklen for stort set at have udskiftet hele grundlaget i Windows. Det nye .Net er meget smartere og fjerner for eksempel problemerne med DLL'er (kendt som DLL-hell), men prisen er, at man enten skal skrive sin kode om til det nye miljø eller arbejde med en blanding af gamle og nye Windows-komponenter, hvilket fjerner en del af fordelene ved .Net.

Microsofts store fordel er, at der ikke er tvivl om, hvad der er standarden, og hvem som styrer de centrale registre. Tjenesten Passport, som Hailstorm er baseret på, kører allerede og er veletableret. Suns fordele er, at der ikke er en big brother-effekt, og at der ikke er den svaghed, at alt afhænger af én part. The Middleware Company skriver, at man ikke kan forstille sig, at andre giganter som AOL, Visa eller MasterCard vil acceptere, at al bruger-information går gennem Microsoft.

Der er altså argumenter for begge teknologier eller måske mere nøjagtigt for selve ideen. Når hele Java-miljøet og Microsoft står bag, er der ikke så meget andet tilbage. Begge lejre leverer velfungerende produkter og løsninger i dag, og begge lejre tilbyder komplette pakker fra én leverandør. The Middleware Company vurderer også, at begge teknologier i princippet kan skalere uendeligt - altså klare de største systemer i verden og alle de brugere, der er er behov for.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere