Den danskstiftede milliard-virksomhed Tradeshift truer med at forlade Danmark, hvis regeringens nye cyberlov bliver vedtaget.
Det meddeler to af selskabets tre stiftere.
På LinkedIn skriver medstifter Christian Lanng:
“Bliver dette forslag implementeret ville vi være nødt til at flytte alle vores aktiviteter ud ad DK, og det tror jeg gælder de fleste software-virksomheder med udenlandske kunder”.
Alt for vidtgående
Den samme melding kommer fra en anden af selskabets stiftere, Mikkel Hippe Brun.
Han skriver i et indlæg på LinkedIn, at Tradeshift bakker op om intentionerne i lovforslaget, som du kan læse her: Se hele lovforslaget fra regeringen: Vil tvinge danske virksomheder ind i overvåget netværk - og give sikkerhedscenter adgang til data uden retskendelser
Men han mener, at Center for Cybersikkerhed får alt for vidtgående beføjelser, hvis lovforslaget vedtages.
“Fuldt implementeret risikerer selskaber som Tradeshift at blive tvunget til at give Center for Cybersikkerhed adgang til deres platforme og data uden retskendelser,” lyder det fra Mikkel Hippe Brun.
“Det kan forhindre os i at samarbejde med andre danske virksomheder, hvis de tvinges til at dele deres data med Center for Cybersikkerhed,” lyder det fra direktøren.
Tradeshift-medstifteren peger på, at han ‘ikke kan forestille sig,’ at den danske regering ville værdsætte, hvis andre lande indførte lignende lovgivning.
Forrygende vækst
Tradeshift håndterer hver måned fakturaer for 10 milliarder kroner og har forrygende vækst. Selskabet har således planer om at fordoble forretningen i 2019.
Selskabet blev stiftet i 2010 af Christian Lanng, Mikkel Hippe Bruun og Gert Sylvest, der alle har en fortid i den daværende IT- og Telestyrelsen, hvor Christian Lanng var kontorchef. Her udviklede de sammen en offentlig dansk e-faktureringsløsning ved navn NemHandel, hvilket inspirerede dem til at etablere Tradeshift.
Selskabet er i dag med sin e-faktureringsløsning blandt verdens allerstørste erhvervs-handelsplatforme med 1,5 millioner virksomheder i 190 lande som kunder.
Selskabet har i dag omkring 600 medarbejdere fordelt på kontorer i Novosibirsk, Bukarest, Suzhou, San Fransisco og på Landemærket i København.
Selskabet er i dag omkring syv milliarder kroner værd og pusler med planer om børsnotering.
Det kan du læse mere om her: Den danske kæmpesucces Tradeshift lander kapitalindsprøjtning på 1,6 milliarder kroner - gør klar til børsnotering
Mikkel Hippe Brun peger på, at selskabet har investeret massivt i Danmark og for tiden er i færd med at hyre yderligere 150 medarbejdere i Danmark.
“Tradeshift har stærke danske rødder, og vi har stor veneration for Danmark,” skriver han.
Alligevel kan loven føre til, at Tradeshift flytter ud ad Danmark.
“Tving os ikke til at vælge mellem vores integritet og fortrolighed i forhold til vores kunder data og vores lokale tilstedeværelse og investeringer,” lyder det fra direktøren.
Du kan læse hele opråbet fra Tradeshift her: Denmark is losing jobs with new cybersecurity law.
På Twitter følger Mikkel Hippe Brun op.
“Nu skal CFCS tænke sig godt om. Husk at virksomheder som @tradeshift er multinationale med ekstremt følsomme data. Vi vil naturligvis følge retskendelser, men sørg for at vi kan blive ved med at operere i DK,” skriver han.
Både DI, Dansk Erhverv og en række andre virksomheder har kritiseret lovforslaget, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blandt andet vil give Center for Cybersikkerhed lov til ‘uden retskendelse [at] behandle trafikdata, pakkedata og stationære data hos myndigheden eller virksomheden’ samt uden retskendelse at 'iværksætte forebyggelsesaktiviteter rettet mod udvalgte medarbejdere eller enheder i myndigheden eller virksomheden.'
Det kan du læse mere om her: Regeringen vil give Center for Cybersikkerhed adgang til virksomheders og ansattes data uden retskendelser: DI bekymret
Dansk Erhverv kalder forslaget for ‘vidtgående’ og ‘skævt.’
Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan en række danske virksomheder er bekymrede over de nye beføjelser.
Blandt andre har it- og digitaliseringsdirektør i Eniig, Morten Bilgrav Mathiasen, peget på, at selskaberne også er forpligtede til at beskytte deres brugeres privatliv.
Det kan du læse mere om her: Eniig bekymret over udsigterne til ny overvågningslov: “Vi skal beskytte vores kunders privatliv”.
Samtidig har de danske teleleverandører med fuldt overlæg placeret deres fælles overvågnings-samarbejde uden ffor Center for Cybersikkerhed. Grund: De ønsker ikke at dele alle data med centeret.
Det kan du læse mere om her: Virksomheder skrotter CFCS til overvågnings-opgave: “Det er ikke alle informationer, vi er interesseret i at dele med centeret”