Godmorgen fra Computerworld. Her kommer ugens første morgen-briefing, med overblikket over dagens it-nyheder.
Vi begynder hos Sydbank, der har tjent 80.000 kroner og sparet klimaet for 1,3 liter drikkevand.
Sydbank indgår samarbejde og genbruger gammelt it-udstyr
Der er kommet større fokus på miljøet og genbrug de senere år, og it-udstyr er ingen undtagelse. I hvert fald ikke, hvis man ser på det samarbejde Sydbank har indgået med virksomheden D-RIG.
Sydbank sender nemlig alt sit gamle it-udstyr til D-RIG, der formaterer det og sender det videre til skoler og tredjeverdenslande.
Det giver Sydbank 80.000 kroner om året og sparer miljøet for omkring 1,3 millioner liter rent drikkevand.
“Vi er ret stolte af at være en del af sådan en cyklus. Det er ikke første gang at vi sender gammelt udstyr til genbrug, men det er første gang at vi får en så fin opgørelse retur, der viser hvor meget, vi sparer miljøet for,” siger Majbrit Hammerich Hansen, afdelingschef for it-service, i en pressemeddelelse.
Sydbank udskifter årligt omkring 850 computere.
Katastrofe for web-butikker hvis dankortet udfases
Kunderne i Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, kan se frem til at de fremover skal have to betalingskort frem for ét. Nemlig et visa-kort og et Dankort i stedet for det nuværende visa-dankort.
Men den beslutning er en katastrofe for de danske net-butikker, lyder det fra Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH.
"Følger andre banker efter, og kunderne først mister troen på Dankortet, ja så mister vi et billigt og effektivt dansk betalingsmiddel. Det vil i den grad kunne mærkes i de danske netbutikker, der har fokus på hjemmemarkedet,” siger administrerende direktør for FDIH Niels Ralund til foreningens hjemmeside.
Visakortet har nemlig et højere gebyr per betaling i Danmark end Dankortet. Samtidig må butikkerne ikke sende regningen videre til kunderne.
Derfor ender net-butikkerne selv med at skulle betale de ekstra omkostninger der vil være, hvis kunderne holder op med at bruge Dankortet, lyder det fra FDIH.
Amerikanske myndigheder overvejer millionbøde til Facebook
Den stort omtalte Cambrige Analytica-skandale har allerede kostet verdens største sociale medie, Facebook, flere millioner og et blakket ry for omgangen med brugernes data.
Nu tyder det på, at Mark Zuckerburg endnu engang må til lommerne for at betale myndighederne efter skandalen.
Ifølge nyhedsbureuet Reuters overvejer de amerikanske myndigheder, om man skal udskrive endnu en bøde til Facebook.
Bøden vil blive givet for at bryde en juridisk bindende aftale med staten om at beskytte personlige data.
Facebook har allerede modtaget en bøde fra de britiske myndigheder på baggrund af Cambrige Analytica-skandalen.
Den lød på myndighedernes højeste straf for brud på den tidligere persondatalov, nemlig 500.000 pund eller hvad der svarer til omkring 4,2 millioner kroner.
Tim Cook: Brugerne skal kunne overvåge egne data
Og vi bliver ved de data, som forbrugerne afleverer til nogle af verdens største it-selskaber.
Apples topchef, Tim Cook, opfordrer nemlig de amerikanske myndigheder til at lovgive mere om, hvordan virksomheder bruger data.
Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.
"Den føderale handelskommission burde etablere et data-formidlings kontor, hvor alle der håndterer data skal registrere sig og give brugerne mulighed for at overvåge de data, de har givet til virksomhederne samt mulighed for at slette deres data igen," siger Tim Cook.
Dermed opfordrer Apple-topchefen altså til, at USA indfører en lovgivning, der læner sig op af EU's GDPR-lovgivning.
Ifølge Tim Cook sælger online-virksomheder ofte de data videre, som de har indsamlet igennem handlen, og det er med til at gøre det uigennemsigtig for forbrugerne.
Canada ignorer advarsler om at udelukke Huawei
Den kinesiske regering har advaret Canada mod at udelukke Huawei fra at levere udstyr til landets kommende 5G netværk.
Men Canada har valgt at ignorere advarslerne trods trusler om represalier fra den kinesiske regering, hvis man fortsætter med at udelukke Huawei.
Det skriver Reuters.
Advarslerne fra Kina kommer efter, at Huaweis CFO og datter af stiferen af det kinesiske teleselskab, blev anhold i Canada. Eferfølgende har Kina også anholdt to canadiere.
Den canadiske regering er stadig ved at undersøge, om det vil være en trussel mod landets cybersikkerhed at bruge den kinesiske leverandør til det kommende 5G-netværk.
Ifølge nyhedsbureauet forventer man at få en afklaring på Canadas holdning til Huawei onsdag.
Flere vestlige lande har allerede udelukket Huawei fra at levere udstyr til deres 5G netværk.