Der skulle gå mere end et halvt årti, før Apples ellers populære Macbook Air fik sig en større overhaling. Den kommer nu.
Læs også: Netop præsenteret: Apples første nye MacBook Air i otte år er bygget af genbrugsmaterialer
I mellemtiden er Apples nærmeste konkurrent til maskinen, den mere seriøse og dyre Macbook Pro i 13”-format, blevet overhalet flere gange.
Det gør, at de to maskiner ender med at være overraskende tæt på hinanden, når det gælder pris og størrelse.
Konfigureres maskinerne ens, eksempelvis med 256GB lagerplads og 8GB RAM, lander slutseddlen på mellem 11.000 og 13.000 kroner.
Der er dog gode grunde til at vælge den ene frem for den anden. De kommer nedenunder.
I en klasse for sig
Uanset hvilken model du vælger, så er det en lækker maskine, som du får med hjem under armen.
Apple kan bare det der med at få sine aluminiumsmaskiner til at føles eksklusive.
Samlekvaliteten og kvalitetsfornemmelsen er ganske enkelt ikke matchet hos nogen anden producent, selv om enkelte kommer tæt på.
Satser du på Air-modellen, får du en maskine, som er støbt i ren genbrugsaluminium. Det kan ikke ses på den, men lidt god samvittighed giver det da.
Set oppefra fylder de to Macbooks det samme: 30 gange 21 cm eller det, der svarer til en to-tre A4-blokke stablet oven på hinanden.
Macbook Air byder dog på sin særlige kileform, som gør, at maskinen virker mindre og mere elegant.
Den er da også omkring 10 procent lettere, hvilket sparer cirka 120 gram i hverdagen. Macbook Pro er dog stadig let at tage med allevegne med sine 1.370 gram.
Det er værd at bemærke, at Macbook Pro 13 kommer i to afskygninger: Med eller uden touchbar-skærmen som alternativ til de vante funktionsknapper.
I den dyrere Touchbar-version, som stammer fra 2018, får brugeren dobbelt op på USB-C portene - altså fire i stedet for to på den billigere Pro-variant eller Macbook Air.
Touch-ID følger også med i 2018-modellerne, hvorfor den aldrende 2017 Macbook Pro må klare sig med gammeldaws password.
Pro-ejerne får også en lille bonus i en kraftigere 61W oplader mod 29W opladeren, der følger med air.
Den vejer til gengæld lidt mere: 280 gram mod 176 gram.
Som Pro-ejer ender man altså med at slæbe på knap en kvart kilo mere i computertasken.
Til gengæld kan Air-ejere vælge at få deres maskine til at skille sig ud med en guld-farve med et rosa skær, mens Pro-ejerne kun kan vælge mellem to nuancer af grå.
’Retina’ og ’retina-light’ skærme
På papiret ligner de to maskiner hinanden: Her bydes der på 13,3 tommer såkaldt ’retina’-display, som begge står skarpt med deres 2.560 x 1.600 pixels.
I realiteten vil man dog straks bemærke en forskel, når de to maskiner stilles side om side. Alt ser nemlig lidt blodfattigt ud på Air’en i forhold til Pro-modellerne.
Det skyldes, at Pro-skærmen byder på et bredere farvespektrum, højere kontrast og lang højere lysstyrke.
Macbook Air-skærmen er dog ingenlunde dårlig, men Pro-skærmen spiller tydeligvis i et par ligaer over.
Pro-ejere får samtidig glæde af det, som Apple kalder ’True-tone’, hvor skærmen automatisk justerer hvidbalancen i forhold til det omkringværende lys.
Det er en enkel, men brugbar feature, som gør, at der kan spenderes mere tid foran skærmen uden trætte øjne.
Lydmæssigt bliver jeg ved med glædes over den gode lyd, som retina Macbook Pro-modellerne kan levere.
Her er Macbook Air stort set i samme liga. Det er imponerende, hvad Apple formår at klemme ned af højttalere i de her små maskiner.
Stor forskel i ydelse
Macbook Air har aldrig været tiltænkt power-brugerne, og det ændrer selskabet ikke på i 2018-reinkarnationen af Macbook Air.
Her finder du en strømvenlig dual-core processor fra Intels Core i5 Y-serie (her indstillet til maksimalt at trække 7 watt)
I den anden lejr har Macbook Pro 13 Touch Bar omsider fået sig en væsentlig opgradering ved nu at tilbyde quad-core kræfter i den ellers ret kompakt laptop.
Det overrasker derfor ikke, at det er to forskellige performance-niveauer, der lægges for dagen.
Macbook Air er sløvest, Macbook Pro (med Touchbar) er omtrent dobbelt så hurtigt, mens Macbook Pro anno 2017 placerer sig et sted i mellem de to.
Apple byder på en særlig detaljer i 2018-modellerne, altså dem med Touch-ID ombord.
Her er der en indbygget ’T2’-chip, som udover at sikre hurtig kryptering af disken også kan tage sig af det tunge løft, når der redigeres video.
Det er ikke alle videoredigeringsprogrammer, der kan udnytte chippen endnu, men med den slået til kunne Movie eksempelvis kreere en H.265 video omtrent fire gange hurtigere end med den indbyggede grafik.
Når det gælder netop grafik, kommer Air igen til kort ved kun at have en sløj indbygget grafikprocessor fra intel ombord (intel UHD Graphics 617), hvilket udelukker stort set alle nyere spil.
I Pro-modellerne finder du en kraftigere sag, Intel Iris Plus 655 i 2018-modellen og Iris Plsu 640 i 2017 modellen.
Her får du kræfter til at trække populære spil som Fortnite frem, om end med mange af indstillinger skruet godt ned.
Er man til spil, bør man dog nok se sig lidt om i Windows-verdenen hvor maskiner med et NVidia MX150 eller endda et GTX 1060 vil give større spiloplevelser. Alternativt kan der investeres i en ekstern eGPU-løsning.
Glimrende driftstid
Hvad man må undvære i ydelse får man til gengæld tilbage i driftstid.
Her brillerer Air’en ved at levere over 10 timers drift, mens Pro-modellerne kan regnes med i omkring nok til en dag på kontoret, omkring otte timer.
Kræver du af din maskine, at den skal løfte tunge regneopgaver eller avanceret 3D-grafik, vil Macbook Pro køre væsentlig kortere på en optankning, mens blæseren vil give et sug der kan høres i hele lokalet.
Men det er prisen for råstyrke – faktisk undrer det, at Macbook Airs blæser også giver hørbar lyd fra sig i de tilfælde, for processoren leverer på et langt lavere niveau.
I dagligdagen
Hvad der kan overses i snakken om frekvenser og grafikchips er, hvor sammenlignelige de tre maskiner virker i brug.
Benyttes maskinerne til kontoropgaver, vil de opleves nogenlunde ens, for her skærer alle tre maskiner sig ubesværet igennem MacOS Mojave, Office-pakke og surfen på nettet.
Tastatur og touchpad oplevelsen er den samme på de tre maskiner, hvilket betyder at du får endnu et glimrende touchpad fra Apple (om end det er lidt mindre på Air’en), mens tasterne er af den nyere slags, som ikke huer alle, med deres meget korte og lette feedback.
Touchbar’en er stadigvæk langt fra at være en must-have, faktisk oplevede jeg sjældent at jeg savnede den ombord på Air’en.
Hvad jeg til gengæld stadigt savner er stik- og porte til andet end USB-C udvidelser.
Jeg er med på, at det ikke ser nær så elegant ud med SD-kortlæser og klassiske USB eller HDMI-stik, men nyttigt det er det.
Og det er jo ikke fordi, de efterhånden nødvendige hvide plast-dongles og -adaptere kan krones som topmålet af elegance.
Lidt højere pris gør Macbook Pro til en vinder
Den billigste maskine i dagens test er Macbook Air, som debuterer ved en dagspris på omkring 9.000 kroner, men så følger der kun 128GB SSD-lager med. Det vil nok være for lidt for de fleste.
Skal du op til 256GB lager er Macbook Pro uden Touchbar pludselig billigst med en dagspris på 11.300 kroner mod 11.700 kroner for Air’en.
Kan du mønstre et par tusinde kroner mere, får du til gengæld en god opgradering til 2018 Macbook Pro som til trods for en pris på 13.500 kroner synes at give mest power for pengene.
Efter nogle ugers test med både Pro og Air modellen under armen, hælder jeg, måske ikke overraskende, mod testens dyreste maskine.
Dens kraftoverskud gør den væsentlig mere fremtidssikret og skærmen er bare det bedre – alene det gør den de 1.800 kroner mere værd.