Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Google har flyttet 20 milliarder euro ud af Europa og i skattely via hollandsk selskab

Google placerede i 2017 næsten 20 milliarder euro i skattely i Bermuda via sit hollandske datterselskab.

19,9 milliarder euro - eller hvad der svarer til mere end 150 milliarder kroner.

Så mange penge overflyttede Google forrige år til konti i skattelyet Bermuda via sit hollandske datterselskab, skriver Reuters med henvisning til dokumenter indleveret til det hollandske handelskammer lige før jul.

De næsten 20 milliarder euro blev sendt i kølvandet på de fire milliarder euro, som Google Netherlands Holdings BV i 2016 sendte samme vej.

Og selskabet har benyttet sig af en manøvre til at sende penge ud af Europa i mange år.

Ifølge Reuters har Googles moderselskab, Alphabet, således i mere end 10 år anvendt en metode, hvor det hollandske datterselskab anvendes til at sende omsætning landet i den europæiske forretning videre til Google Ireland Holdnings, der trods navnet er registreret i Bermuda.

Selskaber betaler ikke skat i Bermuda.

Manøvren er kendt som ‘double irish, dutch sandwich’ er lovlig.

Google peger da også selv på, at selskabet følge alle love og regler og betaler den skat, som selskabet er forpligtet til.

“Som mange andre multinationale selskaber betaler Google langt størstedelen af dets selskabsskat i hjemlandet. Vi har globalt set haft en skatteprocent på 26 procent over de seneste 10 år,” lyder det fra Google i en erklæring.

EU stoppede egentlig muligheden for at anvende den såkaldte ‘double irish’-model i 2015, men selskaber, der har anvendt metoden, har indtil 2020 til at stoppe helt med manøvren.

Apple var en af pionererne inden for udnyttelsen af ‘double irish, double dutch,’ der i dag anvendes af mange multinationale virksomheeder.

Du kan læse mere om, hvordan ‘double irish, double dutch’ fungerer her:

Har scoret milliarder på smart fidus: Sådan fungerer Google og Apples europæiske skatte-trick.

Google Netherlands Holdings BV betalte ifølge Reuters 3,4 millioner euro i skat i Holland i 2017 - altså 0,17 procent af det beløb, der via selskabet blev sendt til skattelyet Bermuda.

Det hollandske selskab har oplyst en formel omsætning på 13,6 millioner euro i hele 2017.

Herhjemme betalte Google i 2017 4,2 millioner kroner i selsskabsskat.

Google Danmark opgave for 2017 en samlet omsætning på 227 millioner kroner og et samlet overskud på 13 millioner kroner.

Tallet er dog næppe retvisende for Googles samlede danske forretning, da langt hovedparten af selskabets ordrer med danske virksomheder og øvrige kunder faktureres fra Google Ireland Limited i Dublin.

Det er således tidligere blevet anslået, at Googles reelt omsætter for et godt stykke over to milliarder kroner i Danmark om året.

Du kan se, hvor meget it-selskaberne i 2017 betalte i skat i Danmark her: Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Se hele listen over skattebetalingerne her

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Nyt regnskab: Google tjente kun 12,3 millioner kroner i Danmark i hele 2016

Medie: Google undgik at betale 25 milliarder i selskabsskat i 2015 via kontroversiel skattefidus

Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere