Du håndterer masser af forretningskritiske data og personfølsomme data i din virksomheds systemer til daglig.
Og du passer rigtig godt på dem, for de er både afgørende for virksomhedens overlevelse - og så er de også omfattet af GDPR og mulige kæmpebøder, hvis de bliver kompromitteret.
Den situation er hverdag for it-ansvarlige i masser af danske virksomheder.
Men mange af dem benytter også en cloud-løsning til lagring af data leveret af en af de amerikanske giganter som Microsoft og AWS.
Netop disse og alle andre amerikansk-ejede cloudleverandører har siden marts i år været omfattet af den såkaldte Cloud Act.
Den kan i visse tilfælde give amerikanske myndigheder adgang til data lagret i amerikansk-ejede datacentre, uanset hvor de er placeret, og uanset om data er omfattet af GDPR.
Cloud Act gælder altså også amerikanske datacentre i Amsterdam, Luleå og Viborg.
AWS: Ingen grund til bekymring
Men der er ingen grund til bekymring, siger Mark Ryland, der er chief information security officer hos Amazon Web Services (AWS) til Computerworlds svenske søstermedie, Computer Sweden.
Ifølge Mark Ryland har AWS allerede sikkerheds-og krypteringsløsninger på sine platforme, som gør det umuligt også for AWS at se de data, som kunderne har liggende på AWS’ servere.
“De tekniske funktioner på vores platforme giver enormt god integritet for vores kunder, Man kan arbejde med nøglehåndteringen i cloudtjenesten S3 på en måde, så selv om vi skulle få en ordre om at udlevere data af en myndighed, så kan vi kun udlevere krypterede data. Vi kan altså ved at arbejde omhyggeligt med disse tjenester beskytte kundernes data uanset eksempelvis Cloud Act”, siger Mark Ryland.
Han fortæller, at krypteringsløsningerne hele tiden udvikles.
For eksempel krævede den kontroversielle amerikanske finansgigant Goldman Sachs en funktion, hvor banken fik sin egen hovednøgle til krypteringen, og at hovednøglen derfor blev fjernet fra AWS’ eget nøglehåndteringssystem.
Beskytter både kunder og AWS
“Det gav Goldman Sachs en følelse af 100 procents kontrol og var afgørende for bankens migrering til en cloudløsning. Hvis du ser på vores nye Nitro-platform og den nye EC2-arkitektur, så er det bogstavelig talt umuligt for os at læse vores kunders data. På den måde beskytter vi os selv, hvis ondsindede aktører skulle finde på at bruge vores platforme, men det gør også, at de kunder, som bruger platformen, får reel intregritet”, siger Mark Ryland.
Også det danske Aula-system, som er afløseren for Skoleintra og indeholder meget store mængder personfølsomme oplysninger, bliver driftet hos AWS. Chefkonsulent Frank Stjerne, som er specialist i it-drift i KOMBIT, siger 10. september i en pressemeddelelse på aula.dk:
“De data, der ligger i Aula er sikre. Data er krypterede fra det øjeblik de bliver afleveret til Aula, når de transmitteres, og når de lagres i Aula og helt frem til brugerens web-browser eller Aula-appen. Nøglerne til krypteringen er gemt i Danmark under lås og slå, og ingen uvedkommende – end ikke Amazon AWS – vil kunne læse de data, som er gemt i Aula”.
Læs også: