Artikel top billede

B&O H9i (tv) og Bose QuietComfort 35 II (th) (Foto: Lars Jacobsen)

Headset-duel i luksusklassen: Få ro på kontoret med B&O H9i eller Bose QuietComfort 35 II

Storrumskontorer er moderne torturkamre. Men støjreducerende headsets kan gøre dem udholdelige. Vi har testet to topmodeller fra Bose og B&O som begge lover at lade stilheden sænke sig over dit skrivebord.

Storrumskontorer er moderne torturkamre. Trafikken gennem dem er som Waterloo Station i myldretiden. Støjen er en abegrotte ved fodringstid. Og resultatet er, at det sandsynligvis er nemmere at holde koncentrationen i en flammende russisk rumkapsel end i et storrumskontor.

Samtidig viser studier, at mens de store rum i teorien skulle skabe samarbejde og vidensudveksling, så falder medarbejdernes interaktion når de flyttes fra mindre kontorer ud på de store vidder.

Men måske er det bare mig. Måske vil generationerne efter os have vænnet sig til at arbejde i et miljø som selv den frygtede spanske inkvisition ville synes var ondskabsfuldt nok. Og de var ellers ikke bange for at gå til stålet med klassikere som glødende tænger, waterboarding og OOOO.

Men indtil kontormoden skifter er støjdæmpende headsets din ven. Derfor har vi testet to headsets i den dyre ende: B&O H9I til ca. 3.600 kroner og Bose QuietComfort 35 II til ca. 2.600 kroner.

De minder som udgangspunkt ret meget om hinanden: De er begge såkaldte over-the-hear, hvilket betyder at de går ud over hele øret. De er begge trådløse med Bluetooth. De slår begge på at være ekstremt komfortable. Og de er begge den nyeste udgave fra kendte mærker.

Og så viser vores test, at de begge er rigtigt gode. Men også ret forskellige.

Fælles er dog, at de - og alle andre headsets vi har testet - ikke tage alt støjen.

Men de moderne versioner, som vi tester her, er alligevel overraskende gode når det kommer til at udelukke kollegaer, telefoner og den der lave baggrundsstøj som du ikke nødvendigvis opdager, men som alligevel dræner energien og koncentrationen.

Men inden vi går videre så lad os lige slå fast: Pasform og lyd er subjektive størrelser. Hvad der passer perfekt på denne testers ører er skidt på en andens - og hvor denne lytters øregang er til klar vokal og dyb lyd fortrækker andre dybe dunkende basrytmer.

Vi vil derfor altid anbefale dig at begive dig ned i den nærmeste butik for at prøve et eller flere udvalgte headsets med netop den musik, som du foretrækker.

Betragt derfor dig selv som advaret: Bliv endelig inspireret af os anmeldere - men stol i sidste ende på dine egne erfaringer. Især når det handler om noget så personligt som musik-oplevelsen.

Støjdæmpning: B&O får en lille sejr

Både Bose og B&O har øvet sig på støjdæmpning i et par generationer - og det kan efterhånden høres.

Begge headset er således gode til at udelukkende de lyde som vi normalt hører i et kontormiljø. Det samme gælder på flyveture hvor støjdæmpende headsets for alvor kommer til deres ret.

H9I og QC35 II klarer sig derfor, i vores ører, lige godt.

Der er bare lige et par steder hvor B&O´s topmodel klarer sig bedre.

Det første er, at de store ørekopper på H9I isolerer en smule bedre end de smallere på QuietComfort 35 II. Det betyder at den del af omverdenen som algoritmerne ikke fanger stadig dæmpes noget.

Det andet er, at når du sidder i din hovedtelefonbaserede osteklokke kan det af og til lige være nødvendigt at lytte til omgivelserne.

Her lader Bose dig justere støjdæmpningen i tre niveauer mens B&O lader dig have støjdæmpning til eller fra.

Det med de tre niveauer fandt vi ikke var til den store nytte, og skal du virkeligt høre efter skal QC35 II af. Men med H9I sviper du nedefra og op på højre ørekop og så lader mikrofonerne dig høre omgivelserne. Samme enkle hear-through funktion findes i øvrigt også på de meget roste Jabra Elite 65t.

En sidste overvejelse er hvordan støjdæmpningen påvirker musikken, noget som de første generationer af støjdæmpende headsets led under.

Det har både Bose og B&O dog fået rimeligt under kontrol. Dog kan man i QC35 II høre forskel på lyden - som bliver mere ulden med støjdæmpning aktiveret - alt efter hvad niveau af støjdæmpning du vælger, mens det er praktisk talt umuligt lytte forskel med B&O.

B&O vinder stort på musik

Under testen har vi hørt alt fra tidlig Rolling Stones over 80´er-bandet Eurythmics til mere moderne numre fra en iPhone X. Uanset hvad gav B&O H9I en virkelig klar og rummelig lyd. Samtidig er lydbilledet sådan at det er behageligt at lytte til i længere tid – og undervejs i testen var der et par gange hvor vi opdagede nuancer i gamle numre som vi ikke havde lagt mærke til.

Under en flyvetur til London var det derfor en fornøjelse at lytte en til præcis afspilning af London Calling med The Clash midt en støjende flykabine. Det er også nødvendigt. For ingen af de testede headsets spiller i øvrigt rigtigt højt. Højt ja, men ikke virkeligt højt.

Også QC35 II spiller dog godt. Vokalen er stadig klar og der er generelt mere bas til stede. Men prisen er at lyden fra QC35 II er mindre klar og nuancerne ikke fremstår nær så klare som på H9I. Resulatet er en varmere men også en lyd som er mindre afslappende i længden med den mere brummende bas.

Derfor er H9I vores aktuelle favorit når det kommer til præcis og neutral afspilning af musik. Det skal det også til den pris.

Smal sejr på pasform og komfort til Bose

Både Bose og B&O slår i deres markedsføring på, at deres headsets er komfortable. Og det har de ret i, for begge er nogle af de mest komfortable headsets vi har prøvet.

Stillingen er derfor meget meget tæt og begge headsets kan du have på i timevis uden at få varme ører.

I sidste ende er det dog Bose QC35 II der løber med en smal sejr her.

Det skyldes at at Bose-headsettet er en smule lettere end H9I og derfor er mere komfortabelt når du går.

Men det skyldes også, at de smallere ørekopper på QC35 II i længden er mere komfortable for folk der bruger briller.

B&O taber og Bose vinder på funktioner

Med headsets til flere tusinde kroner kan med rette forvente lidt over det normale, når det kommer til smarte funktioner.

Derfor kommer begge headsets med medfølgende apps. I B&O’s, som bedst kan beskrives som skrabet, kan du tjekke softwareversion og justere lydt lidt.

Hos Bose er der mere at byde på og du kan finde informationer om indstillinger, dele musik mellem to headsets og batteriniveauet.

Bose har desuden indbygget stemmefunktioner, som fortæller dig om batteriniveau, om telefonen er tilsluttet og om status på de støjreducerende funktioner. Det kan lyde lidt kikset, men det faktisk en fin hjælp når du lige tænder headsettet. Det samme gør mange andre og det kunne B&O godt kopiere.

Bose har desuden muligheden for at koble Googles stemmestyrede assistent til i headsettet, noget som Apple tilbyder med AirPods (via Siri) og Jabra med 65t (via Amazon Alexa). Vores erfaringer fra andre modeller er dog, at det har begrænset nytte indtil videre.

B&O har til gengæld et rent design og er klart pænere end QC35 II, som med sine plastikdesign og store knapper ikke ligner det kvalitetsprodukt som prisen antyder.

En del af H9i-designet er, at der ikke er nogle knapper. I stedet betjenes alle knapper via en touch-baseret overflade på den ene ørekop.

Det er smart. Men knapt så smart når vores succesrate er ret lav. Ofte kom vi til at stoppe musikken når vi ville skrue op eller ned.

Desuden er det rigtigt ærgerligt at B&O skyder sig selv i foden med den nye start-stop funktion, som burde være begynderpensum.

Med H9i stopper musikken automatisk når du tager headsettet af. Eller det burde funktionen. For i vores model virkede det kun 60-80 procent af gangene. Og i perioder slet ikke. I hvert fald indtil vi fandt ud af at du skal have headsettet af når du tænder for at sensorerne kan kalibrere.

Andre gange blev start-stop så forvirret at det startede når vi tog headsettet af, lagde det på bordet eller lignende. Det er simpelthen ikke godt nok når et tilsvarende, men ældre, Plantronics Voyager-headsets aldrig har givet problemer.

Det havde måske været bedre slet ikke at inkludere funktionen, som hos Bose, hvis ikke den virker perfekt.

Konklusion: Vi elsker B&O-modellen - men det er svært

Det her burde være en klar dom. For B&O H9i er et rigtigt godt headset med fantastisk lyd, god komfort og lækkert design.

Til sammenligning er Bose QC35 II er et godt headset med rimelig lyd, rigtig god komfort og et lidt kedeligt industrielt design.

Men H9i er samtidig cirka 1.000 kronere dyrere og udstyret med et par børnesygdomme, som ikke rigtigt hører sig til i et forholdsvist enkelt produkt til over 3.500 kroner.

Børnesygdommene går ikke udover lyden. Men det er plagsomt når top-prisen ikke matches af top-kvalitet, når det kommer til de mere avancerede funktioner.

Kan du leve med det, anbefaler vi H9i. Kan du ikke, bør du se om den mere upræcise lyd i QC 35 II matcher dine ører – og så samtidig spare knapt 1.000 kroner.

En sidste bemærkning er, at der sandsynligvis kommer nye headset-chipsets omkring årsskiftet 2018/2019, som i løbet af foråret vil komme ud i nye modeller. Her kan vi sandsynligvis forvente mere avancerede funktioner som integration med Alexa og andre stemmestyrede tjenester.


Loading ikon