Artikel top billede

Prisen på forsinket it-system bag ejendomsvurderinger runder en milliard kroner

Prisen på det nye it-system bag ejendomsvurderinger er ind til videre gjort op. Regningen lyder på en milliard kroner, og her er den seneste forsinkelse endnu ikke regnet med, oplyser Skatteministeriet.

For få dage siden kunne Skatteministeriet oplyse, at det store it-projekt bag de nye ejendomsvurderinger ikke bliver klar til tiden, men bliver udskudt et år og først forventes færdigt til juli 2020.

Nu er den foreløbige regning på it-projektet bag ejendomsvurderingerne så gjort op. Det skriver Børsen.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at den samlede pris for systemet vil stige med 259 millioner kroner siden sidste beregning.

Det får prisen på det nye system til ind til videre at lande på 1,096 milliarder kroner.

Det er dog intet, der tyder på, at prisen ikke også bliver højere.

I beregningerne har Skatteministeriet nemlig endnu ikke overblik over, hvad den seneste udskydelse af systemet får af økonomiske betydning for den samlede pris.

Læs også: Danmark har tradition for kuldsejlede it-projekter i det offentlige: I hvilke andre brancher accepterer man en vare med 1.000 fejl?

Derfor stiger regninger

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller til Børsen, at den stigende regning skyldes it-udvikling på et område, hvor det kan være svært at estimere prisen.

"Man har været tvunget til at lave egenudvikling fra starten af, da man startede i 2013. Der er usikkerhed om, hvad sådan et projekt ender med at koste. Det er meget svært at estimere fra start, og det er blevet dyrere, end det man regnede med, da man fik tilslutning til aktstykket for efterhånden en del år siden," siger Karsten Lauritzen, der mener, at det helst ikke skal blive dyrere - noget han dog ikke kan afvise.

Udskydelsen af de nye ejendomsvurderinger, som omfatter 1,7 millioner ejendomme skyldes, at det nye system til at vurdere fast ejendom endnu ikke er så køreklart, at regeringen tør sætte det i gang som planlagt til næste år.

Karsten Lauritzen har tidligere gjort det klar, at han ønsker et system, der er testet igennem, før det sættes i drift.

"Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af! Danskerne skal have bedre og mere gennemskuelige vurderinger, og jeg vil være på fuldstændig sikker grund, før vi sender juridisk bindende vurderinger til ejerne af alle 1,7 mio. ejerboliger," lød det fra skatteminister Karsten Lauritzen for et par dage siden.

Det kan du læse mere om her: Forsinket it-projekt udskyder danskernes nye ejendomsvurderinger med et år

"Til gengæld indleder vi dialogen med boligejerne op tidligt, ligesom vi bliver vigtige erfaringer rigere, inden vi i 2020 løbende sender de bindende vurderinger på gaden. Jeg har truffet beslutningen med åbne øjne, fordi det er en bedre og mere sikker måde at rulle det nye vurderingssystem ud på," lød det her fra ministeren.

Problemramt forløb siden 2013

Udrulningen af de nye ejendomsvurdering kommer nu til at ske i flere etaper.

I 2019 bliver der alene udsendt vejledende vurdering, mens de juridisk bindende vurderinger først vil komme i midten 2020.

Herefter udsendes der erhvervsvurderinger.

De nye ejendomsvurderinger har været i støbeskeen siden 2013.

Her blev det tidligere ejendomsvurderingssystem suspenderet på grund af store unøjagtigheder i vurderingerne.

Det betyder, at det fortsat er boligpriser fra 2011, der ligger til for ejendomsskattens beskatningsgrundlag.

Arbejdet med det nye vurderingssystem gik i gang i 2013, men er blevet ramt af flere forsinkelser siden.

Senest blev vurderingerne udskudt til april 2019, men dem kan landets boligejere altså først få fat i de jurdisk bindende vurdering i juli 2020.

Læs også: Gigantisk it-udskiftning på vej i Skat: Vitale it-systemer er dybt forældede, slidte og præget af kompliceret knopskydning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere