Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Jeg har nu med stor interesse det sidste stykke tid fulgt debatten i forbindelse med, at EU har besluttet sig for, at det ikke længere centralt skal styres, om de enkelte lande skal have permanent ‘normal’ tid eller permanent sommertid eller fortsætte med to gange om året at skifte mellem sommer og vintertid.
Interessen blev ikke mindre af, at jeg her til morgen kom ud til en bil, hvor bil-varmeren ikke havde tændt til tiden, fordi uret ‘gik forkert’ - et rigtigt i-lands problem, men alligevel…
Personligt har jeg i mange år undret mig over, at man i et moderne samfund havde dette officielle skift mellem tiderne, med alle de uhensigtsmæssigheder, som det efter min ening medfører.
Ja, rolig nu - der er uden tvivl også enkelte fordele, som man havde regnet ud under Første Verdenskrig, hvor man efter sigende første gang introducerede ideen for at spare energi.
Øh hvad?
Men det, der nu er lagt op til af EU, er, at man skal have meget mere ‘nærdemokrati’, så de enkelte lande selv bestemmer.
Den tanke er jo grundlæggende positiv, når man tænker på, at alt lige fra krumningen på agurker til mange andre vigtige ting er gennemreguleret fra centralt hold.
Men hvis man nu lige læner sig lidt tilbage i farfar-stolen og glemmer alle ens personlige interesser, så er det da helt hul i hovedet, at vi risikerer at ende med at have et broget kludetæppe af tidszoner i hele EU - ikke kun fra øst til vest, men nu også fra nord til syd!
Lad os da endelig gøre det sværere at være EU-borger, rejsende, forretningsdrivende og ikke mindst it-systemudvikler og driftansvarlig etc.
Rusland har efter sigende tidligere først vedtaget en løsning og dernæst fortrudt og implementeret en anden løsning.
Ifølge en artikel jeg læste blandt andet på grund af tv-transmission af internationale fodboldkampe!!!??? Nå, pyt det er jo bare Putin, så hvad kommer det os ved i EU??
Sildefiskere, frugtavlere og christianitterne
Jeg har set mange forskellige interesseorganisationer melde ud, at de er for den ene eller anden løsning, så nu ender det sikkert med, at Danmark skal have styr på tiden alt efter, om der er flest golfspillere, fodboldfans eller dyreværnsaktivister, eller hvem der nu måtte have mere eller mindre gode og personlige interesser i at klokken er slået, som det bedst passer dem.
Hvorfor tager vi så ikke skridtet fuldt ud og lader sildefiskere på Bornholm, fynske frugtavlere og måske endda involverer selv jyderne i den demokratiske process ved at lade jordemødre og direktører fra Ringkøbing bestemme, hvordan tiden skal styres lokalt i deres område?
Måske kunne Christiania tage skridtet fuldt ud og lave sin egen anarkist-tidszone, hvor tiden slet ikke eksisterer eller man bare ryger en fed og selv bestemmer, hvad klokken er, som det helt individuelt passer en selv.
Muligheder er der nok af, når man anvender demokrati, fordi man ikke selv tør tage en overordnet nødvendig beslutning og stå ved den - tænk bare på at vi i Danmark allerede har to forskellige typer nummerplader til biler - med eller uden EU-symbol. Tror godt jeg ved hvorfor…
Rent teknisk har man jo indrettet meget af vores udstyr, så det indstiller tiden ved hjælp af af GPS, atomreference-urer og ikke mindst mobilnettet - bortset fra min bil fra 2017, hvor det ikke virker.
Lad os nu lige et kort øjeblik antage, at Tyskland og Sverige vælger en anden tidsmæssig løsning end os - fordi der måske er en overvægt af golfspillende direktører i det ene land og en overvægt af andre modsat rettede interesseorganisationer i det andet land.
Rejse i tiden
Så vil jeg meget nødigt være den, der bor i eller færdes nær landegrænsen, for så forestiller jeg mig, at min telefon løbende vil skifte tid afhængigt af, om min telefon nu tilfældigvis er på en mast hos en teleudbyder i det ene eller det andet land.
Men måske kan man ligefrem spekulere i det og ‘rejse i tiden’ ved at lade mobiltelefonen pege i den ene eller anden retning.
Der er andre mulige uheldige konsekvenser, men det lader jeg andre om at beskrive.
Det positive er dog, at nogle kreative unge mennesker sikkert kan blive rige på at lave innovative apps, der afhjælper dette selvskabte problem og kaos. Disruption har som regel også nogle vindere.
Nej, kære politikere - spænd nu lige hjelmen og tag et møde (håber I møder til samme tid) hvor I fuldt ud bestemmer, hvad klokken er slået - så vi har en fælles og stabil tidsreference.
Så skal vi andre nok indrette vores liv tidsmæssigt bedst muligt og dyrke vores interesser og tænde for lyset, som det passer os.
Nå, klokken er mange, jeg må videre - jeg håber, at jeg når min aftale på golfbanen, selv om bilen stadig er kold og mit bornholmerur snart skal trækkes op igen...
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.