Huawei skyder med skarpt her til efteråret med selskabets nyligt annoncerede Mate-kollektion af flagskibstelefoner.
Her er tre medlemmer: Mate 20, Mate 20X og Mate 20 Pro.
De to første kommer i midlertidigt ikke til landet, men den gør den mest interessante og mest udstyrsrige model: Mate 20 Pro.
Med forårets P20 Pro beviste selskabet, at det kunne overhale konkurrenterne som Apple og Samsung.
Med Mate 20 Pro ønsker Huawei at cementere det som et faktum. Læs hvorfor her.
Læs også: Huaweis Mate 20 Pro ser ud til at blive mobilen, der kan det hele
Mindre end sædvanligt
Hos Huawei har Mate-præfiksen været synonym med store og endda voldsomt store smartphones.
Det er så ikke tilfældet i år, hvor Mate 20 Pro klemmer sig ned i mål på 157,8 x 72,3 x 8,6 mm – det gør den faktisk en tand smallere og mere håndterlig end forårets P20 Pro fra selskabet.
En Mate-mobil er altså ikke længere ensbetydende med en kolos, der skal betjenes med to hænder.
Det hele virker samtidig mere elegant skruet sammen end de forrige modeller.
Samlingerne er tættere, så mobilen nu er IP68 certificeret ned til to meter dybt vand, mens glasset for og bag buer på fiks vis ned i nogle smallere kanter.
P20 Pros lidt tilfældigt sammenstykkede kameraanordning er rykket til et mere centralt sted på bagsiden.
Det ser fortsat lidt spøjst ud med så mange sensorer på en mobil, men de skal vise sig at være det hele værd. Men det vender vi tilbage til senere.
Den særlige totonede finish er igen vellykket med en farverig powerknap som en fin detalje.
Se også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne
Display der er smartere end de fleste
Her bydes på et 6,4 tommer stort OLED display i et aflangt 19,5:9 format.
En enkel mm bredere og otte mm højere end i Huawei-stjernen fra foråret. Displayet kan næsten ikke komme tættere på kanterne.
Altså står samtidig pivskarpt, for opløsningen er nu oppe på hele 3.120 x 1.440 pixels.
Displayet byder endda på et særligt trick. Her er fingeraftrykslæseren gemt under skærmen.
Jeg er allerede nu fan af funktionen, for det fingergenkendende areal befinder sig der, hvor en tommelfinger i forvejen er, når mobilen betjenes.
Eneste lille anke er, at det ikke fungerer helt så tjept som klassiske fingeraftrykslæsere.
Over displayet er den efterhånden obligatoriske ’notch,’ hvor der gemmes på højtaler, frontkamera og en ny, mere avanceret infrarød laserscanner, der genkender dit ansigt på samme vis som Apples Face-ID.
Det virker uhyre træfsikkert, både i lys og mørke.
I bunden på mobilen er anden højtaler – denne gang gemt inde i selve USB-C porten. Der spilles generelt tydeligt, om end max-volumen ikke kan måle sig med det en iPhone Xs kan levere.
Se også: Test: Mate 20 Lite beviser, at mellemklassen ikke længere er Huaweis stærkeste kort
Stort kraftoverskud
Med Mate 20 Pro følger Huaweis mest avancerede processor til dato: En Kirin 980 octa-core.
Her snurrer op til otte kerner, en dobbeltløbet neural-processor samt Mali G76 GPU sammen med op til 2,6 GHz.
Det er den første processor i Android-land som er printet med den strømeffektive 7nm procesteknologi, hvilket giver løfter om bedre ydelse og driftstid end hos tidligere generationer.
I mine indledende tests synets Mate 20 Pro med sinde 6GB RAM også ud til at være i stand til at udkonkurrere samtlige 2018-telefoner i Android-verdenen med 10 til 50 procent.
I forhold til iPhone Xs er Mate 20 Pro dog en anelse mere på hælene, hvor iPhonen trækker fra i de fleste discipliner.
Dertil kommer 128GB lagerplads – disse kan dog udvides, dog kun med det særlige ’Nano-SD’ kort som Huawei har lanceret sideløbende med mobilen.
Her kan du altså vælge om du vil have mulighed for et ekstra SIM-kort ombord eller mere lagerplads.
Mate 20 Pros største kunststykke vil jeg dog mene ligger i batteriet. Her er det lykkedes ingeniørerne fra Huawei at klemme et kæmpebatteri på 4.200 mAh ned i mobilen.
Dertil følger en uhyre stærk 40W USB-C oplader, som kan oplade mobilen fra 0 til 70 procent på en halv timer.
Det er lige før, at denne oplader ville kunne bijobbe som laptop-oplader. Her understøttes også trådløs opladning på op til 15W.
Det mest opsigtsvækkende i Mate 20 Pros strømbeholder er dog, at denne kan oplade andre enheder trådløst.
En smart feature hvis ellers man har tilbehør, eller en anden mobil der er ved at løbe tør.
Opfrisket software
Jeg har aldrig været rigtig fan af Huaweis software, hvor selskabet har døjet med hvad der ligner et misk-mask mellem Android og iOS.
Et småkedeligt udtryk som ikke er hjulpet af, at den danske versionering flere steder er plaget af maskinoversatte udtryk.
I år synes Huawei at have frisket softwaren op med sin tilpasning af Android 9 Pie. Man støder stadigt på spøjse udtryk her og der, men visuelt er menuer, ikoner og indstillinger da pænere at se på.
Her understøttes samtidig iPhone X-lignende swipe-betjening, noget der klæder det store kant-til-kant display.
Yderst lovende kamera
Når antallet af kameramoduler på en ny telefon nævnes, begynder jeg at få associationer til barberbladsverdenen, hvor stadig flere blade åbenbart er en god ting.
På Mate 20 Pro giver det dog mening, med de tre moduler man finder på bagsiden.
Hvert modul har nemlig deres egen funktion, den ene byder på 16mm ultra-vidvinkel og 20 megapixels, den anden på hele 40 megapixels og almindelig vidvinkel perspektiv, mens det sidste trække tingene ind med sine 8 megapixels 3x telefoto-optik.
Lægger man tallene sammen giver det hele fem gange optisk zoom.
Den mest interessante tilføjelse er 16mm-optikken, som modsat GoPros eller øvrige telefoner med ultravidvinkel ikke giver et fiskeøje-forvrængning.
Her leveres i stedet ganske detaljerede resultater, hvor rette linjer i motivet forbliver rette.
I mørke lider det dog lidt i forhold til hovedoptikken som trækker fra med sine mange pixels, større sensorareal og lysstærk optik. Her er både P20 Pro og Mate 20 Pro fortsat i en klasse for sig, selvom iPhone Xs begynder at nappe den i den hælene med sin avancerede efterbehandling af resultater i mørke.
Den detaljegrad som de 40 megapixels lover, leveres dog ikke helt. Dels kan optikken ikke levere den fornødne detaljegrad, mens støj og digital efterbehandling af denne stækker resultaterne.
Men med udgangspunkt i så mange pixels, leveres der dog stadigt en skarphed, som er i en klasse for sig. Ønsker man desuden det ultimative i fotokvalitet kan der endda optages i RAW med alle tre moduler.
Til sidst kommer den otte megapixel stærke teleoptik. Her kommer man tæt på, men optikken lider også her og døjer med at trække fra de øvrige mobiler på markedet med to gange zoom ombord.
Man kan dog ty til Huaweis hybrid zoom som digitalt forener resultaterne fra de 40+ 8 megapixels og kom lidt tættere på.
Svaghederne skal dog ses i lyset af, at ingen anden kameramobil leverer egenskaber som er tæt på at matche Huaweis Leica-signerede kamera-setup.
Rent fotografisk er Huaweien i en klasse for sig.
Læs også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung
Når det gælder video, er Huawei-telefonen mindre imponerende. Der optages i 4K, men ikke ved 60 billeder per sekund og den digitale stabilisering er set bedre.
I stedet tilbyder Huawei en stribe AI-assisterede funktioner, som i realtid kan genkende personer i billeder og enten sløre baggrunden eller gøre den sort/hvid. Det fungerer dog ikke særligt overbevisende. Bedøm selv herunder:
Et tilløbsstykke af en telefon
Den endelige dom over Huaweis stjerne, vil jeg vente lidt med at give. Men efter halvandet døgn med mobilen er jeg overbevist om, at Huawei her har en superstjerne i svøb.
Det er selskabets lækreste mobil til dato og jeg kan nærmest ikke komme i tanke om den funktion eller feature, som kunne mangle i den telefon.
Prisen på 7.499 kroner er i denne høje ende – det er selskabets dyreste mobil nogensinde.
Men det tyder allerede nu på, at det også er selskabets bedste kreation til dato.
Spørgsmålet er nu, hvorvidt der også er tale om markedets bedste mobil til dato.
Læs også: Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter