Artikel top billede

Vi prøver Ikeas knaldbillige Eneby: Bør en møbelproducent overhovedet fremstille højttalere?

Ikeas skamløst prissatte Eneby 20 højttaler lever op til meget mere end forventningerne. Men de var nu også lave.

Bluetooth-højttalere er ikke noget man forbinder med møbler, men der synes nu at være en vis ræson i, at Ikea springer ud som en af slagsen, når man ser på det, selskabet tilbyder.

Her har selskabet tydeligvis ikke forsøgt at sprænge rammen for hvad der kan tilbyde rent musikalsk, men i stedet på snusfornuftig vis forsøgt at levere maksimal med lyd og valuta for pengene.

Det hele pakket ind i selskabets, velkendte, demokratiske og nordisk inspirerede design.

Dagens testenhed hedder Eneby 20 og koster bare 399 kroner. Hvad kan man overhovedet forvente af sådan en sag?

Se også: Udsigt til prisfald på streaminghøjttalere?: Ikea og Sonos i globalt samarbejde om at ‘demokratisere’ lyd i hjemmet

Ikea-design på godt og ondt

Med Eneby 20 er selskabet ganske tro mod sine rødder, hvilket betyder at du selv får lov til at samle herligheden.

Manual og umbraco-nøgle medfølger naturligvis, men modsat andre Ikea-projekter, bliver ens tålmodighed og samleevner ikke udfordrede. Det tog ikke mere end halvandet minut at skrue på de de to skruer, der skulle af og på igen, før håndtaget var sat til.

Alternativt kan metalhåndtaget helt skrottes og, der vil ikke være behov for nogen samling, medmindre du vælger at tilkøbe det relativt store batteri (+150 kroner) og gør hele pakken mere rejsevenlig.

Resultatet er en enkel, kantet pakke som virker mere solid end den lave pris ellers får en til at frygte. Den måler præcis 20 x 20 cm og vejer 1,6 kilogram. Med andre ord er den nok for tung til rejsebrug, men det lægger det tekstil-beklædte design nu heller ikke op til.

Læs også: Ikea går med på bølgen om det "smarte hjem": Lancerer billige smartphone-styrede pærer og lamper

Der spares

Man vil dog bemærke her og der, at der er sparet.

Mest tydelige bevis på spareøvelsen, er knapperne. Eller rettere, mangel på samme. Her er kun en enkel multifunktionsknap der agerer både power-, bluetooth-, equalizer- og volumen-knap.

Det er også så som så med informationerne fra enheden – det er umuligt at se, hvad lydniveauet står på, hvor meget batteri der er tilbage eller at spole frem/tilbage mellem numre.

Her er kun en enkel hvid diode, som ved skiftevis at blinke eller lyse indikerer om enheden er tændt og om der indstilles på equalizeren.

Det er også småt med funktioner, her ingen multiroomsmuligheder, stereo-parring eller nogen tilhørende app til at fintune enhedens lyd. Sammen med en Chromecast audio vil der dog kunne skabes en billig multirumsløsning.

Smart-funktioner som stemmestyring eller indbyggede assistenter kan du iøvrigt glemme alt om.

Men et 3,5mm jack-stik er der dog blevet plads til. Du skal bare selv ud at købe et eventuelt kabel.

Se også: Amazon går amok: Her er selskabets 13 smart-nyheder til hjemmet og bilen

Det der tæller

Det overrasker nok næppe, at jeg tændte for Eneby med en vis portion skepsis. Selskabet er jo ikke ligefrem specialister indenfor det med lyd og den lave, lave pris gør ikke meget godt for forventningerne.

Mine forudindtagethed blev dog gjort delvist til skamme, når Eneby blev sat til spille. Det lyder egentlig udmærket alt sammen.

Der spilles højt nok til at fylde stuen ud, uden at detaljerne giver plads til den vilde forvrængning ved max-volumen. De 20 watts effekt, der loves, leveres.

Højttaleren har dog noget af et hul i mellemtonerne og basen kan ikke løbe fra, at den ikke kan stikke særlig dybt med sin enlige 3,2 tommers woofer.

Den kan heller ikke løbe fra, at det er mono-lyd der leveres – det lægger designet op til.

Man kan heldigvis fintune lyden lidt, med et langt tryk på power-knappen. Den enlige diode blinker, og så justeres basresponsen ellers ved at skrue op/ned. Et tryk til, og dioden blinker hurtigere og samme fremgangsmåde følges for at fintune diskanten.

Det er lidt omstændigt, men det lykkedes mig til sidst at få en hæderlig lydprofil ud af enheden.

Hvad der til gengæld imponerer, er driftstiden. Ikea lover her op til 10 timers musik, hvilket leveres med mere til, hvis lydniveauet holdes på kontorniveau. Skruer du op, halveres den.

En betinget succes

Ikea må siges at have kreeret en lille bombe af en højttaler med Eneby 20. Den spiller godt nok, ser pæn nok ud og holder sig kørende længe. Til den pris højttaleren leveres til, forventer man, at den ville dumpe fælt et sted.

Ja, det er godt nok en spartansk pakke, samlet set, men den vil utvivlsomt glæde dem, som bare søger en enkel og yderst prisvenlig enhed til soveværelset, køkkenet, kontoret, sommerhuset eller øvrige steder der trænger til musikalsk backup.

Skal det være dit primære musiksystem, vil kræfterne i Eneby 20 dog hurtigt slippe op.

Det er nok der, hvor Ikea tænker, at den dobbelt så store, dyre og højtspillende Eneby 30 træder ind i billedet.

Læs også: Nu kan danskerne få Google Home til hjemmet


Loading ikon