Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Det er nu en realitet, at it-projekter tænkes først i skyen. Men ikke alle projekter ender der.
Det kan der være mange grunde til - for eksempel væsentlig teknisk gæld, som umuliggør en flytning af enten tekniske, compliancemæssige eller ofte økonomiske grunde.
Der vil være systemer, som er så uoverskuelige at flytte til moderne platforme, at man lader dem leve til trods for, at de bliver en stadig større klods om benet –for eksempel mainframe-systemer, som vel primært eksisterer på denne baggrund.
Bevares, det er ikke ment som et angreb på mainframe, men det er bare et virkelig godt eksempel.
Der er masser af store virksomheder og service providere, der slås med teknisk gæld. Et virvar af infrastruktur, bygget op over mange år i et aldrende data-centre, som gør et stykke arbejde ,men til en for høj pris og uden de effekter, som mere moderne løsninger leverer ud af boksen – som for eksempel automatisering.
Kan pengefolkene se fornuften?
Det er ikke sikkert, at dem, som sidder på pengekassen, kan se fornuften eller har lyst til at tage chancen.
Måske giver det mere mening at vente på det næste system og hoppe direkte på SaaS-toget. Det gør mange virksomheder for tiden, ligesom det efterhånden er en normalitet, at afdelinger eller forretningsenheder køber deres egne løsninger, som passer til netop deres budget eller workload-behov – måske handles der helt uden om den traditionelle it-funktion.
Der findes et væld af interessante løsninger, hvor nogen givet vil være bedre til bestemte opgaver end andre.
For eksempel kan der være compliance-hensyn, der gør, at dele af en virksomheds data bør blive i “huset”, mens resten måske med fordel kan benytte standard-løsninger i skyen.
Det kan være, at virksomhedens software-udviklere har behov for serverless-teknologi, som passer godt til AWS eller Google, men samtidig køber ERP hos SalesForce og HR-system hos Oracle.
Virksomheder vil formentlig udvikle sig indenfor denne tendens og ende op med et såkaldt ”multi-cloud”-scenarie eller flere i løbet af kort tid.
Konceptet ”multi-cloud” er for alvor i gang og vil være det nye buzzword for cloud-samtalen i den kommende tid. Og det tegner til at blive en udfordring, at en virksomhed både benytter AWS, Azure og eventuelt en tredje leverandør samt måske også private såkaldte on-prem-løsninger med mere traditionel infrastruktur.
Det vil sandsynligvis danne grundlag for den næste værdibølge i cloud, hvor det drejer sig om at løse de problemstillinger, der opstår i kølvandet på ”multi-cloud” som for eksempel, hvorledes man håndterer et fragmenteret miljø med emner som governance, compliance og ikke mindst sikkerhed.
Der vil også være væsentlige problemstillinger omkring data management, og hvorledes man for eksempel sikrer sig et overskueligt billede af ens data til eksempelvisl recovery.
Mere traditionelle leverandører som for eksempel VMware kæmper for at følge med den udvikling, der er i cloud-markedet. Selskabet er allerede begyndt at købe virksomheder, der kan give det teknologi og relevans for den kommende tid.
Det er klart, at integration med public cloud-platforme eller softwarefunktionalitet, som skaber overblik over mangfoldigheden, vil give traditionelle leverandører mulighed for at puste nyt liv i deres løsninger.
Det er også godt for virksomhederne, som har satset på den slags teknologi, og som bør forberede sig på multi-cloud og sikre sig, at de ikke bliver låst fast i enkelte leverandører, men kan købe netop de services, virksomheden har behov for på et givent tidspunkt – vel at mærke uden at tabe overblikket.
Det virker til, at det efterhånden er blevet mere ligegyldigt, hvilke workloads der køres i hvilken sky.
Det er et spørgsmål om brugeroplevelsen og anvendeligheden af applikationerne, som er det væsentlige. Måske er it endelig ved at være der, hvor det bare kommer ud af væggen.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.