De 1.000 største private og offentlige organisationer står til at miste 190 milliarder kroner over de næste tre år. Det svarer til et omsætningstab på 5,8 procent og vil resultere i, at 57.000 danske arbejdspladser forsvinder.
Det konkluderer undersøgelsen 'IT i praksis', der netop er kommet på gaden. I rapporten undersøger Rambøll og Dansk IT gevinster og udfordringer knyttet til anvendelse af it og digitalisering.
Som noget nyt i år har de spurgt de 1.000 største private og offentlige virksomheder om både de forventede trusler og gevinster ved digitalisering.
Nettoresultatet, hvor både gevinster og trusler ved digitalisering er medregnet, viser, at truslen er større end de potentielle gevinster for de største danske virksomheder.
"Mange virksomheder står midt i en digital omstilling, og den kraftige udvikling inden for en række teknologier, som er knyttet til digitalisering, rummer et vækstpotentiale i form af øget produktivitet og nye forretningsmodeller. Men det forudsætter, at virksomhederne kan anvende de digitale teknologier på et højt niveau og har adgang til de rette tekniske kompetencer, og at disse kompetencer går hånd i hånd med forretningsforståelse og evnen til at tænke kreativt,” siger Steen Christensen, direktør, Rambøll Management Consulting.
Det betyder ikke nødvendigvis, at omsætning og arbejdspladser forsvinder ud af landet, da der samtidig bliver skabt nye arbejdspladser og forretningsmuligheder hos eksempelvis nystartede virksomheder.
Rapporten har også set nærmere på, hvilke brancher der især vil blive ramt af de negative konsekvenser af digitaliseringen.
Det står navnlig slemt til i møbelbranchen, finanssektoren og entreprenørbranchen, som ikke mener, at de - trods de potentielle gevinster - vil formå at modvirke det pres, som digitaliseringen vil medføre.
"De tre brancher står til et årligt omsætningstab på henholdsvis 9 milliarder, 100 milliarder og 13 milliarder om tre år, som følge af digitaliseringens effekter på deres branche. Det skyldes følgevirkninger af digitaliseringen som for eksempel pris-erosion på grund af øget effektivitet, ændrede behov hos kunderne som for eksempel selvbetjening og øget konkurrence fra ofte udenlandske virksomheder," skriver Rambøll og Dansk IT i rapporten.
Læs også: Danmark vinder verdensmesterskabet i offentlig digitalisering for første gang
Fastholdelse og rekruttering nedprioriteres
Undersøgelsen peger på, at det især er mangel på it-kompetencer, der er den største barriere for at hente gevinsterne ved de digitale ambitioner.
"Undersøgelsen understreger, at det er helt afgørende, at vi får styrket danskernes it-kompetencer og de digitale kompetencer i det hele taget, så virksomhederne bedre vil formå at gribe de digitale vækstmuligheder. Det kræver et tæt samarbejde mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne om fremtidens kompetencer. Vi får brug for både it-specialister og et generelt kompetenceløft hos alle danskere på tværs af faggrupper,” siger Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i Dansk IT.
Samtidig angiver mange virksomheder, at de ikke ser det som "synderligt vigtigt at investere i de digitale talenter".
På listen over de områder, der er vigtigst at investere i, placerer danske CEO'er og CIO'er tiltrækning og fastholdelse af digitale talenter på en sjette og syvendeplads.
Mangel på talenter ses heller ikke af stor strategisk betydning, da denne først kommer på en niende og tiendeplads på listen over, hvad henholdsvis CEO'er og CIO'er anser som de vigtigste prioriteringsområder.
Det er 23. år i træk, at Rabmøll i samarbejde med Dansk IT udkommer med rapporten, der ser nærmere på danske og offentlige organisationers udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering.
Undersøgelsen bygger blandt andet på svar fra over 1.000 borgere og er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder, samtlige kommuner og regioner samt statslige organisationer.