Huawei tyvstarter egentlig lidt med dagens test-emne, telefonen Mate 20 Lite.
Den kinesiske mobilproducents helt store stjerne for efteråret, Mate 20 Pro - afløseren til sidste års Mate 10 Pro - udkommer nemlig først engang i oktober.
Men den har allerede nu fået sig en lillebror, en light-version, af det, der sandsynligvis bliver den kinesiske tech-kæmpes mest ambitiøse model nogensinde.
Selvom der altså her er tale om en budget-version af en endnu uudgivet toptelefon, byder Mate 20 Lite dog på et interessant set af funktioner og features, der gør den værd at undersøge for sig.
Nydeligt glasdesign, opgraderet processor og avancerede features for under 3.000 kroner lyder lovende.
Det må komme an på en prøve.
Læs også: Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd
Et genkendeligt look
Der hersker ikke nogen tvivl om, at Apples iPhone X har været inspirationskilden i tilblivelsen af denne telefon.
Ved første blik bemærker man, at den byder den på stort set samme dimensioner som iPhone Xr og der bydes også her på et afrundet fuldskærmsdisplay med hak for oven til frontkamera og ansigtsgenkendelse.
Nærstuderer man designet, vil man dog bemærke, at Huawei har givet sin enhed lidt flair bagpå, ved at introducere en anden finish omkring bagsidens dobbeltkamera og fingeraftrykslæseren.
Slutteligt er pakken stor, uden dog at være overvældende til trods for sit 6,3” store Full HD+ display.
Det eneste, som du må undvære her i forhold til dagens toptelefoner, når det gælder kvalitetsindtryk, er et vandtæt ydre, og en marginal tykkere godstykkelse i glas og metal omkring telefonen.
Som en lille bonus får du dog plads til et jack-stik i bunden af telefonen.
Flot display, rimelig lyd
2017-trenden med fuldskærmsdisplays, der indtager hele fronten – med undtagelse af et hak i toppen – fortsættes i Mate 20 Lite.
Her leveres fine frodige farver, udmærket kontrast og en tilfredsstillende lysstyrke.
Samtidig inkluderer Huawei en meget anvendelig farvejustering af skærmen, som automatisk tilpasser displayets indhold til det omkringværende lys.
Skærmen bliver altså mere blålig udendørs og får et varmere udtryk under indendørsbelysning.
Dertil kommer en enlig højtaler i bunden, som mutters alene skal pumpe et lydakkompagnement til dine film og apps.
Det kniber lidt for den med at matche toptelefonerne i den disciplin, men selv om den arbejder alene, kan den dog levere tilfredsstillende lydtryk – så længe du ikke kommer til uforvarende at blokere for højttaleren i bunden.
Se også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne
Nye kræfter
Huaweis Lite-produkter har igennem lang tid budt på en otte-kernet processor i selskabet Kirin 650-serie.
Denne er dog ved at vise alderdomstegn, hvilket Huawei sandsynligvis også har indset ved nu at introducere en helt ny mobilprocessor til segmentet: Kirin 710.
Bevæbnet med en ny processor-arkitektur og op til hele 6GB RAM er der lagt op til høje forventninger. Disse indfries dog ikke helt.
Den er kvik, men en af de direkte Android-konkurrenter i segmentet, Nokia 7 Plus, er kvikkere.
I praksis leveres der dog generelt en god oplevelse.
Man venter sjældent på, at apps skal start op, og den multitasker kompetent mellem apps, spil og tunge hjemmesider. Den har bare ikke det sidste gear eller to, som topmodellerne besidder.
Hvad den til gengæld har masser af, er batteri. Her har Huawei klemt et stort 3.750 mAh batteri ned i telefonen.
Det resulterer i en glimrende driftstid på omkring halvandet døgn – nok til dagen og vejen samt mere til.
Når stømmen slipper op, kan der tankes nogenlunde tjept op, med den medfølgende 15W oplader. Giv den små to en halv time, og der er t
Når det gælder netværksforbindelse, er Mate 20 Lite ikke nær så imponerende som det, som selskabet ellers plejer at levere. Både Wi-Fi og 4G-forbindelse er ikke nær så overbevisende som i konkurrerende 7 Plus fra Nokia.
Kineserier i softwaren
Huaweis nyeste mobiltelefon kommer ikke med Googles seneste version af Android-styresystemet.
I stedet må du i første omgang nøjes med forrige års Android 8.1 Oreo ombord på maskinen.
Den er dog iklædt nyeste version af EMUI-interfacen (version 8.2) med sig.
Visuelt er den på linje med, hvad Huawei har introduceret med deres Mate-serie sidste år.
Alle app-ikoner er store og tydelige, mens de samtidigt er spredt ud over en flok hjemmeskærme.
Det er stadigt ganske anvendeligt, men enkelte steder synes en visuel overhaling at være tiltrængt, særligt i notifikationsgardinet og indstillingerne.
Man støder fortsat på lidt uheldige maskinoversættelser i den danske interface.
Læs også: Huawei beskyldes for at snyde med benchmarks: I realiteten kan telefonerne være halvt så hurtige
Kamera: flere, men ikke nødvendigvis bedre pixels
Er der et sted, hvor Huawei Mate 20 Lite vil overbyde rivalerne, så er det på kamerafronten, hvor telefonen nærmest er bevæbnet med alt hvad den kan trække af megapixels og kameramoduler.
I alt finder du 48 megapixels ombord på maskinen. 24 foran og 20 bagpå, begge assisteret af et to megapixel-modul til de såkaldte bokeh-effekter, hvor baggrunden sløres digitalt, når der tages et portrætfoto.
Her er altså en mindre hær af pixels, men det er ikke altid ensbetydende med overlegne resultater.
I dagslys opfører Mate 20 Lite sig pænt – her opnås faktisk resultater, som er marginalt skarpere end hos de fleste 12 megapixel-kameraer.
Mindre lyst ser det ud, bogstaveligt talt, om natten, hvor farverne og detaljerne forsvinder, mens kameraet døjer med overhovedet at stille skarpt. Her gør Nokias 7 Plus det bedre.
Mate 20 Lite disker dog op med et par ekstra tricks i ærmet. Navnlig to ekstra kameramoduler, som giver både for- og bagkamera mulighed for at sløre baggrunden på digital vis.
Så længe baggrund og motiv holdes rimeligt adskilt og man i øvrigt fotograferer mennesker, fungerer det overbevisende, om end den af og til stadigt døjer med at skelne mellem det, der bør og ikke bør sløres.
Samtidig er Maten fyldt med digitale filtre der ved hjælp af kunstig intelligens automatisk forsøger at forbedre resultaterne.
Det lykkedes for det meste, men man skal være fan af de meget kulørte og voldsomt filtrerede resultater, som den digitale intelligens her synes at have en forkærlighed for.
Her er jeg nu mest til mere naturlige og neutrale resultater.
På videofronten matcher Mate 20 Lite ikke helt sin fotografiske evner.
Jeg savner en ordentlig stabilisering af resultaterne, og 4K er noget man må leve uden.
Godt, men i konkurrence med sig selv
Selv om Lite er tænkt som et prisvenligt produkt, er prisen på tre tusinde kroner faretruende nær den yderst kompetente klasse af smartphones i prislejet omkring 3.700 kroner, hvor man finder rigtig gode køb som Huaweis egen Mate 10 Pro fra sidste efterår og OnePlus 6.
Samtidig bliver telefonen underbudt af den bundsolide Nokia 7 Plus og den fremstormende Xiaomi Mi A2.
Tilbage står Mate 20 Lite som et fornuftigt bud på en mellemklasse telefon, der byder på et godt mix af funktioner og endda nogle unikke kameraevner til trods for lidt træt software.
Helt så stærk som tidligere tiders prisbaskere fra selskabet er den dog ikke længere.