Når en telefons ydelse vurderes, er benchmark-app som GFXBench og Antutu populære værktøjer til hurtigt at bestemme, hvorvidt telefon A er hurtigere end telefon B.
Derfor er de populære apps også i mobilproducenternes søgelys, når softwaren skal optimeres til enhederne.
I Huaweis tilfælde er optimeringerne dog så omsiggribende, at testresultaterne bliver misvisende, konkluderer netmediet Anandtech i en større udredning.
Her dokumenterer mediet, hvordan telefoner som Huaweis Honor Play med en Kirin 970 ombord (den samme som i dag snurrer i P20 og P20 Pro modellerne) leverer vidt forskellige resultater alt efter, om optimeringerne er slået til.
I en enkel grafik-præget disciplin, GFXBench’s ’T-rex Offscreen’, opnås ekstreme udsving.
Med optimeringerne yder processoren mere end 90 procent mere, mens strømforbruget eksploderer til 8,57 watt mod 4,39 watt, når den såkaldte ’whitelisting’ er slået fra.
I øvrige tests er forskellen mellem de to tilstande på mellem 10 og 50 procent.
Her noterer mediet, at Huawei i praksis leverer en lavere ydelse, end den, som processoren er i stand til på papiret.
Selv om en processor som Kirin 970 snurrer med op til 2,4 GHz, er de faktiske frekvenser langt lavere.
Se også: Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd
Huawei: De andre gør det også
I et svar på tiltale om fusk med test-programmerne, svarer selskabets software-chef for Consumer Business Group, dr. Wang Chenglu, at testprogrammerne grundlæggende ikke afspejler hverdagsbrug.
I stedet mener han, at de bliver stadig mere afkoblede fra realiteten, mens han efterlyser bedre, standardiserede test-applikationer.
Her påpeger han, at der for andre parametre, såsom talekvalitet,, eksisterer benchmarks, som er anerkendt af hele industrien.
”I Android-økosystemet findes der andre producenter, der giver misvisende tal”, siger han.
Han nævner en anden udbredt kinesisk mobilproducent.
”Det er en udbredt praksis i Kina”, understreger han.
Huawei påpeger her, at selskabet gerne vil være mere åben over for forbrugerne, men at andre konkurrenter fortsat leverer urealistiske tal.
Tidligere er mobilproducenter som Samsung, OnePlus, LG og en stribe andre blevet taget i at snyde på vægten, når det gælder benchmark-apps.
Også danske enheder er berørt
De misvisende resultater vil også være at finde på selskabets danske toptelefoner, da de opererer med samme software som i udlandet, bekræfter Huawei Danmark til Computerworld.
På Computerworlds testeksemplar af P20 Pro vil enkelte testapps også udvise en lignende adfærd, hvor processoren også lynhurtigt drosler ned til væsentlige lavere frekvenser end de reklamerede 2,4 GHz.
Huawei Danmark pointerer her, at P20-serien har en dedikeret high-performance modus, der kan slås til i indstillingerne, hvis processorens kræfter vil udnyttes fuldt ud.