Den danske regering er bange for, at andre vil lande vil forsøge at påvirke valgresultatet, når danskerne inden for de næste 10 måneder skal sætte kryds i stemmeboksen ved folketingsvalget.
Derfor vil regeringen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen afsætte 172 millioner kroner på den kommende finanslov til at bekæmpe valgpåvirkning fra andre lande.
Det skriver Berlingske.
"Trusselsbilledet mod Danmark og Europa er mere alvorligt end i nogen anden periode efter murens fald. PET vurderer, at der, ved siden af en fortsat alvorlig terrortrussel, er et øget trussels- og aktivitetsniveau fra fremmede stater i form af bl.a. spionage mod danske interesser og forsøg på indblanding i demokratiske processer. Vi har set eksempler på, at vestlige demokratier er blevet udfordret, når fremmede lande forsøger at påvirke væsentlige beslutninger som f.eks. et valg. Det skal vi være forberedt på at kunne modstå herhjemme," skriver Søren Pape Poulsen i en mail til avisen.
Af regeringens finanslovsudspil fremgår det, at "regeringen vil styrke PET’s evne og kapacitet til at forebygge, overvåge og imødegå trusler mod Danmark."
I første omgang foreslår regeringen at bevilge PET 43 millioner kroner om året i perioden fra 2019 til 2022.
Læs også: Søren Pape opruster på it: Vil ansætte koncern it-direktør til at endevende alle servere
It-sikkerhed i højsædet
Og det er ikke kun valgsvindel, som regeringen frygter.
Danske myndigheder og virksomheder skal generelt sikres bedre over for it-kriminalitet.
"Danske myndigheder og virksomheder står over for en høj cybertrussel, hvor angrebene bliver stadig mere avancerede fra ressourcestærke aktører. Regeringen ønsker derfor at gøre Danmark mere modstandsdygtigt over for cyberangreb og læk af fortrolige oplysninger, der kan svække danskernes sikkerhed," står der videre i udspillet.
Regeringen foreslår derfor at afsætte 35 millioner kroner i 2019, 25 millioner kroner i 2020 og 20 millioner kroner i henholdsvis 2021 og 2022 til at styrke cyber- og it-sikkerheden i Udenrigsministeriet.
Regeringen oplyser, at "indsatsen skal ses i sammenhæng med forsvarsforliget og den nationale strategi for cybersikkerhed, hvor der samlet set prioriteres 1,5 milliarder kroner i perioden fra 2018 til 2023 for at imødegå truslen fra cyberangreb."
Muligt flertal
Ifølge Berlingske udtrykker både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen og Socialdemokratiets pendant Trine Bramsen sig positivt over for at styrke indsatsen imod fremmed indblanding i danske valg.
Da landets to største partier er positive over for udspillet, virker det dermed sandsynligt, at regeringen kan finde flertal for sin plan.