32 kerner og 64 regnetråde via multi-threading – det er hvad du får, hvis du spenderer omkring 15.000 kroner på AMD’s nyeste og dyreste Threadripper-processor: Threadripper 2990WX.
For bare to år siden var det ypperste, du kunne få på en desktop-platform Intels Core i7-6950X med 10 kerner og 20 regnetråde. Dengang kostede den omtrent det samme.
Arbejder du dagligt med 3D-rendering, computergenererede videoeffekter eller andre workstation-opgaver som kan udnytte mange parallelle regnetråde må 32 kerner med multi-threading være drømmen.
Alene computerens CPU-aktivitet fortæller sin egen historie:
Men er det værd at investere i sådan et kraftværk? Det er det, men kun forudsat at du falder ind under de ganske udvalgte typer af brugere.
Her er de fire grunde til, at du skal vælge en AMD’s nye stjerne-CPU i din nye maskine.
Læs også: AMD på gaden med ny vanvittig processor: Slår tidligere verdensrekord
1. 64 gode argumenter: Multitasking
Det er langt fra alle programmer, der kan udnytte al den regnekraft sin 2990WX processoren rummer. Det er op til 64 programtråde, der skal afvikles samtidigt for at få udnyttet processoren fuldt ud.
Men hvis du altså multitasker mellem flere krævende programmer, kan de mange regnetrådes udnyttes.
Her kan du eksempelvis se, hvordan 2990WX banker Intels lidt dyrere 18-kernede topmodel, Core i9-7980XE, når både Blender 3D og Premiere Pro sættes i gang samtidigt. En type opgave som slet ikke er utænkeligt i en mindre videoproduktion.
Andre programmer giver endnu større fordel, benyttes Cinebench og Blender samtidigt stikker 2990WX processoren yderligere fra konkurrencen fra Intel. Spørgsmålet er så, hvor realistisk det er, at du vil rendere med to forskellige programmer samtidigt. Men potentialet er der altså hos
2. Næsten ubegrænsede tilslutningsmuligheder
Threadripper 2 platformen tilbyder op til 64 PCI-e baner som processoren kan udnytte til at kommunikere med lynhurtigt SSD-lager, grafikkort eller andet båndbreddekrævende tilbehør.
Du kommer derfor næppe til at mangle udvidelsesmuligheder til din arbejdsstation.
Se også: Sikkerhedsfolk finder sårbarhed i AMD-processorer: Ryzen og Epyc ramt - men passer det?
3. Masser af kerner til prisen
Selvom listeprisen på 14.490 kroner kan virke absurd høj, får du teknisk set 32 processorer til den pris. Omregnet til antal regnetråde per krone, giver 2990WX altså en stykpris på 226 kr./regnetråd.
Til sammenligning løber Intels konkurrerende topprocessor op i 15.490 kroner for 18 kerner og 36 tråde. Det svarer til 469 kr./regnetråd.
Den billigste processor i denne disciplin er dog AMD’s Ryzen 5 2600, som tilbyder 6 kerner og 12 tråde til godt 1.300 kroner i dag. Altså bare 110 kroner per tråd.
4. Håneretten
AMD’s threadripper er en kolos af en processor der byder på et, om ikke andet, teoretisk kraftoverskud som er umatchet. Og alene det alene kan være en grund til at investere i den brutale processor.
Med den summende inde i maskinen, kan du overbevise dig selv, og måske også andre, at din maskine er den bedste.
Men så er der til gengæld gode grunde til helt at droppe idéen om 32 snurrende kerner i maskinrummet. De følger her:
1. Du bruger din pc til spil
Du vil ikke få flere ’kills’ med 32 kerner ombord på din maskine. Der vil gå årevis, før de spil der udgives vil kunne udnytte de 32 kerner og 64 regnetråde som 2990WX råder over.
Det betyder ikke, at AMD’s stjerneprocessor ikke kan bruges til spil, den vil bare ikke hæve sig over langt billigere alternativer.
Læs også: Ugen i tech: Spændende processorer og brutale grafikkort fra både Nvidia, AMD og Intel
2. Du arbejder alene med videoredigering
Selv programmer der kan udnytte forholdsvis mange regnetråde døjer med at udnytte de kræfter som AMD 2990WX råder over.
Bruger du din maskine primært til at redigere video, bliver multitaskeren fra AMD faktisk overhalet af Intels førende Core i9 processor med sin ’bare’ 18 vakse kerner.
3. Potentielle flaskehalse
Selvom AMD markedsfører deres top-processor som værende en 32-kernet processor, er den i realiteten en mere sammensat sag.
Den er rettere bygget op af fire 8-kernede processorer som er forbundede over det AMD kalder ’High Intensity Fabrik’. De fire processor skal samtidig deles to hukommelses-controllere, hvorfor RAM-intensive opgaver kan give flaskehalsproblemer.