Hvis man kan tale om en x-faktor i batteriteknologi, så mener forskningsdirektør Arve Holt ved det norske Institut for energiteknik i Kjeller, at det er den, forskere på instituttet nu har fundet.
“Det har enormt potentiale, og det er noget, forskere over hele verden arbejder på at finde”, siger han i en pressemeddelse.
X-faktoren er en opskrift på en siliciumblanding, som gør, at batterikapaciteten holder sig stabilt høj over tid, selv om kapaciteten bliver noget lavere end med rent silicium. Rent silicium har i teorien ti gange højere kapacitet end grafit, men mister også kapaciteten hurtigere.
Batterier med den nye silicium-blanding vil få tre til fem gange højere kapacitet i den negative elektrode end de nuværende. Det vil - sammen med den øvrige udvikling inden for batteriteknologi - for eksempel give elbiler en rækkevidde på 1.000 kilometer, og mobiltelefoner med flere dages driftskapacitet på en opladning.
Materialeproducenter og batteriproducenter er nu gået i samarbejde for at finde ud af, om teknologien kan omsættes til industriel skala.
Professor Ann Mari Svensson ved Institut for materialeteknologi ved det norske NTNU siger til forskning.no, at resultaterne er interessante.
“Så vidt, jeg forstår, vil teknologien give batterier med 10-20 procent mere energi end dagens batterier. Men når det kommer til kommercialisering af den type forskning er omkostninger en vigtig faktor. Man kan sagtens lave bedre batterier, end dem der findes på markedet i dag, men de bliver ofte for dyre til, at det kan betale sig”, siger hun.