En betydelig del af den sydkoreanske elektronikgigant Samsung Electronics er ejet af magtfulde sydkoreanske familier. De såkaldte chaebol-familier
Det vil den sydkoreanske regering ifølge Bloomberg nu sætte en stopper for, og det ventes, at landets regering vil vedtage en lov, der i praksis betyder, at den magtfulde Lee Kun-hee-familie tvinges til at sælge aktier for 83 milliarder kroner i selskabet.
Lee Kun-hees aktier i Samsung Electronic er ejet via forsikringsselskabet Samsung Life Insurance Co, og den sydkoreanske regering planlægger at vedtage en lov, der forbyder forsikringsselskaber at eje mere end tre procent af et andet selskab.
Læs også: Samsung-topchef og arving til imperiet dømt for bestikkelse: Står til flere års fængsel
Bestikkelsessag med tråde til Danmark
Sidste år blev Lee Jae-Yong, næstformand hos Samsung og barnebarn til Samsungs grundlægger, i dømt fem års fængsel i en stor bestikkelsesskandale.
Samsung—arvingen havde blandt andet doneret 200 millioner kroner til en række velgørenhedsfonde, der havde tråde til Sydkoreas tidligere præsident Park Geun-hye.
Retten vurderede, at donationerne blev givet i bytte for politiske tjenester, der blandt andet skulle sikre, at en fusion mellem to Samsung-selskaber blev godtkendt af konkurrencemyndighederne.
Sagen trak også tråde til Danmark. Her blev den 20-årige datter til en af den daværende præsidents venner under stor mediebevågenhed i 2017 tilbageholdt af politiet i Aalborg.
Den 20-årige kvinde spillede ifølge DR en væsentlig rolle i bestikkelsessagen, da hun havde fået finansieret store del af sin ridesports-karriere af store sydkoreanske selskaber - her i blandt Samsung - der angiveligt af denne vej forsøgte at få politisk indflydelse.
Politiker: Selskaber har brugt tvivlsomme metoder
Lee Jong-Kul, der er politiker i det sydkoreanske regeringsparti, siger, at loven er nødvendig af hensyn til de folk, der er har forsikringer i Samsung Life, men også af hensyn til den frie konkurrence.
”Mange virksomheder, herunder Samsung, har brugt tvivlsomme metoder til at drive deres forretning, og de har i mange år taget deres unfair konkurrencefordel for givet. Men hvis Sydkorea skal forblive konkurrencedygtige på globalt plan, skal vores selskaber drives mere gennemsigtigt og i overensstemmelse med internationale standarder, " siger Lee Jong-Kul ifølge Bloomberg.
Læs også:
Samsung skifter ud på (næsten) alle topposter: Lover kæmpe-udbytter til aktionærerne
Ni vilde facts om Samsung - har sin egen by og er blandt verdens største skibsbygger-selskaber