Som hovedregel tager vi kun interessante produkter hjem til test på redaktionen.
Når HTC i år er ude med en topmobil, som helt vrager alt, hvad der hedder knapper, bliver min interesse pikeret. Er det her mon fremtiden for smartphones – ja måske endda andre former for forbrugerelektronik?
Mekaniske knapper kan jo i sagens natur introducere svagheder i konstruktionen, som dem, der kan huske de bøjede iPhones i ’#bendgate,’ nok erindrer. Og så kan de i øvrigt selv gå i stykker eller blive fyldt op med skidt, støv eller vand.
HTC U12+ dropper dem helt – og forener sit knapløse design med hvad der ellers virker som en kompetent smartphone.
Timingen er heller ikke dum, for HTC har længe været et selskab i krise – et hit er tiltrængt.
Ikke noget nyt look
Taiwanesiske HTC har længe været toneangivende, når det gælder design. Selskabet er ikke bleg for at prøve at markere sig med nye, lækre materialer og interessant formgivning.
Det er dog ikke tilfældet her.
Rent visuelt minder U12+ meget om sidste års U11’er – og særligt efterårets U11+ som den er nærmest identisk med. Ligesom sine forgængere er den også vand- og støvtæt.
Det er dog ingen skam. Det er en nydelig mobil, som man sagtens kan være stolt af og vise frem med sit pæne afrundede glasydre, som er omkranset af en solid aluminiumsramme.
Skal mobilen være mere flashy, kan du endda få den halvgennemsigtige ’Translucent Blue,’ som lader de elektoniske komponenter under glasoverfladen skinne igennem – et smånørdet, om end ret unikt look. Jeg er fan.
Læs også testen af forgængeren: Test: HTC U 11 er fabelagtig, smuk, hurtig, men oppe imod vilde konkurrenter
Elendig eksekvering
Det mest unikke ved HTC 12+ er dog, som nævnt indledningsvist, at knapperne er forvist.
Selv volumen- og powerknapper er borte. De er i stedet afløst af en metal-knop, der reagerer ved at få hele mobilen til at dirre.
Det minder om den måde Apples nyere Touch-ID knap fungerer, men noget er desværre gået helt galt i udviklingen her, for knapperne har svært ved at lystre tilstrækkeligt træfsikkert. Nogle gange bliver de aktiveret i utide, og nogle gange nægter de at lystre. Ganske frustrerende.
Frustrationerne fortsætter længere nede af mobilens sider, hvor HTC fortsætter, med det, selskabet kalder ’Edge Sense’, nogle trykfølsomme sider, som kan benyttes som genveje til alskens aktiviteter på mobilen.
Idéen er god, men i praksis munder det desværre ud i en anden runde frustrationer med sider, som ikke altid lystrer, som de skal. Selve placeringen af de trykfølsomme sider bør også revideres, for de befinder sig så langt ned af siderne, at mobilen skal rokeres rundt på håndfladen før de kan nås.
Løsningen fungerede oprindeligt så dårligt, at min testenhed røg retur, og siden er blevet opdateret til en nyere omgang software, som opfører sig en tand bedre. Det er desværre ikke træfsikkert nok endnu, hvorfor jeg ser frem til, at HTC en gang i denne uge vil udgive endnu et fix.
I mellemtiden vil jeg slå funktionen fra og leve med, at power- og volumenknapper ikke altid lystrer som de skal.
Et alternativ til power-knappen er fingeraftrykslæseren bagpå, den fungerer kvikt og sikkert.
Ansigtsgenkendelse er her også ombord, men da skal du forbi den berygtede power-knap før denne aktiveres. Positivt er det dog, at det faktisk fungerer, mens man har handsker på. Det havde jeg ikke regnet med. Selve genkendelsen foregår nogenlunde kvikt, men reagerer ikke lige så træfsikkert som fingeraftrykslæseren.
Et fint display
Kvababbelserne med knapperne toner i baggrunden, når displayet tændes. Her er et flot lærred på 6 tommer, som disker op med en overflod af pixels og farver. Det er en anelse blåligt og overmættet, men kulørt, det er det.
Kontrast og lysstyrke er fine, om end sidstnævnte lider lidt, når displayet er skruet helt ned, her er belysningen ikke helt jævn – en ulempe som er blevet bemærket før med displays baseret på IPS-teknologi som denne.
Lærredet akkompagneres af hvad HTC kalder 'BoomSound Hi-Fi' - hvilket lyder lovende og en anelse opblæst.
I praksis fungerer det da også godt. Her diskes op med stereolyd fra top og bund, men tiden hvor HTC slog konkurrenterne med flere banelængder i denne disciplin er ovre.
En iPhone X, Samsung S9 eller Huawei P20 Pro lyder ligeså kompetente her.
Se også: Test af Samsungs to nye S9-telefoner: Ikke værd at hidse sig op over
HTC overser samtidigt, at ikke alle hverken har eller ønsker et bluetooth-headset - eller det af HTC udleverede Usonic headset – derfor er det lidt ærgerligt at der ikke inkluderes en jack-adapter i salgsæsken.
Usonic headsettet er til gengæld et fint stykke tilbehør, som spiller bedre end noget andet medfølgende headset. Her er endda aktiv støjreduktion ombord, den er dog ikke synderlig effektiv.
Godt med power
Under det flotte ydre ligger en svulstig otte-kernet processor og ulmer: En Snapdragon 845 processor som svirer med op til 2,8 GHz. Dertil følger 6GB RAM og enten 64 eller 128GB lagerplads (denne kan udvides via micro-SD).
Det er rigeligt til, at alt bare stryger derudaf: apps, spil, hjemmesider afvikles prompte. Eneste tænkepause jeg har oplevet, er når kamera-app’en åbnes. Af en uforklarlig årsag går der et par sekunder, før der kan fotograferes.
Batteriet ombord er på 3.500 mAh, hvilket er i den pæne ende, men den har også et stort display at skulle fodre. HTC gør det udemærket her ved at sikre en rimelig driftstid på godt halvandet døgn.
Når det ikke rækker længere, lover HTC, at du ikke skal vente alt for længe ved stikkontakten. Der tankes med cirka 40 procent per halve time med den, mens den fulde optankning ordnes på i alt en time og 45 minutter.
Skuffende software
U12+ er født med Android 8.0 Oreo – altså ikke den allernyeste version af Android, hvilket undrer lidt, når nu selskabet nu er ejet af Google.
HTC insisterer samtidig på at krydre software-oplevelsen med deres egne løsninger til at lette brugen i hverdagen med en stribe præsinstallerede apps.
Disse endte jeg dog med at slå fra, for både nyhedslæseren ’News Republic’ og ovebliksfanen forsøger at snige reklamer ind på min hjemmeskærm. Det er jeg helst fri for.
Selskabets ’Sense Companion’ har jeg heller ikke den store fidus til. Idéen med app’en er give tips og råd til hverdagen, såsom at foreslå et pitstop ved stikkontakten, varsle om et kommende skybrud eller finde en restaurant i nærheden. Det virker bare ikke særlig overbevisende, når man først får besked om regnbyge en hel time efter, at det har pjasket ned eller en påmindelse om at lade op mens man er ude. Igen er jeg helst fri.
Alt i alt fortrækker jeg at sætte en alternativ launcher på, for eksempel Googles eget interface eller Nova-launcher.
Superbe fotoresultater
Mens HTC har døjet med at imponere indtil videre, har selskabet til gengæld ikke holdt igen med kameraet.
Her er ikke bare et, to eller tre kameraer, men fire i alt. To foran og to bagpå. Begge steder tilbyder de portræteffekter med sløret baggrund, mens der bagpå også tilbydes to gange optisk zoom.
Hovedkameraet på 12 megapixels gør det generelt rigtig godt – uanset hvor vanskelige lysforholdene måtte være. Her er godt med detaljer, farver og kontrast, både dag og nat.
På selfiefronten leveres også kapable resultater, der dog ikke kan matche frontkameraets eksemplariske resultater.
Videoerne der optages med HTC U12+ er også rigtig fine, men en effektiv stabilisering og en evne til at give gode resultater selv når det bliver rigtig mørkt.
Læs også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung
En skuffelse
Det er med en smule tristhed, at denne telefonanmeldelse slutter på en kritisk note. HTC har længe markeret sig selv ved at turde at tænke lidt anderledes end de andre spillere.
Man mærker, at de hos selskabet er løbet tør for idéer med HTC U12+. Her har man i stedet valgt at hælde maksimalt med features ind – uden at vurdere hvorvidt de overhovedet er brugbare eller endda irriterende at bruge.
Resultatet bliver hvad der egentlig er en god smartphone - men kun hvis du slår HTC’s overflødige funktioner fra.
Til info skal nævnes, at HTC snart er ude med en opdatering til netop de problemfyldte knapper. Får opdateringen succesfuldt rettet op på problemerne, vil anmeldelsen blive opdateret.