Artikel top billede

Iværksætterformand advarer: Vi taber kampen om de udenlandske talenter

Danske opstartsvirksomheder kommer til at tabe kampen om de udenlandske talenter til London, Stockholm og Silicon Valley, hvis ikke politikerne griber ind, lyder advarslen fra den nye formand for regeringens iværksætterpanel.

De danske politikere bør reagere, hvis ikke danske opstartsvirksomheder skal tabe kampen om de udenlandske talenter til andre lande.

Det fortæller formanden for regeringens iværksætterpanel til Finans.

“Stigningen i den veluddannede arbejdsstyrke fra udlandet er bremset meget kraftigt op, og det er ikke godt, med øje for at behovet er stigende,” siger Tommy Andersen til erhvervsmediet og fortsætter:

“Det er en speciel gruppe medarbejdere, vi her skal tiltrække til Danmark. Det er nemlig den gruppe, som kan få et arbejde overalt i verden. De selskaber, vi snakker om her, kan også etablere sig overalt i verden, og lige nu er den frihed desværre ikke til vores fordel.”

Ændringer af særordninger

Ifølge Finans viser tal fra erhvervsministeriet, at inden for de tre særordninger der i dag er etableret for at få udenlandskarbejdskraft til Danmark, nemlig beløbsordningen, forskerordningen og positivlisten, så har man de seneste 62 år kun set en stigning i antallet af folk fra tredjeverdenslande der kommer til Danmark for at arbejde.

Derfor fremlægger iværksætterpanelet en række forslag, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække de talentfulde udlændinge.

Panelet forslår blandt andet, at man tæller aktieoptioner og medarbejderaktier med i opgørelsen af minimumsindkomsten i forskerskatteordningen, og at man sænker den såkaldte minimumsgrænsen beløbsordning.

“Hvis vi er i stand til at gøre det nemmere at demokratisere ejerskabet i vores startups og samtidig beregne det ind i de beløbsgrænser, der gælder, når man skal hente medarbejdere fra udlandet, så rammer vi to positive ting på en gang; at de mindre virksomheder ikke skal reservere så meget af deres ofte begrænsede likviditet til løn, og at de får nemmere ved at rekruttere den bedste arbejdskraft. Samtidig er det en velkendt model i bl.a. Silicon Valley, og andre tech-hotspots,” siger Tommy Andersen til Finans.

Begejstring hos regeringen

Forslagene bliver taget godt i mod hos regeringen, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) godt mener, at forslagene kan blive ført ud i livet.

“Det er nogle medarbejdere, som vi ellers ikke kan rekruttere. Mange af disse startups kan endda ikke tilbyde de lønninger, der skal til, for at komme op over beløbsgrænsen. Forslagene vil betyde, at man som virksomhed kan tiltrække udlændinge under ordningen igen. Det vil betyde, at flere virksomheder bliver i Danmark,” siger ministeren til Finans.

Også uden for regeringen er der optimisme om forslagene. Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, siger til avisen, at han gerne vil kigge på forslagene.

“Vi er meget interesserede i at diskutere, hvordan vi sikrer gode vækstvilkår for vækstvirksomhederne. Der er ingen grund til at ligge skjul på, at adgangen til udenlandsk arbejdskraft er et vigtigt element. Men der skal være balance i det i forhold til resten af arbejdsmarkedet,” siger Tesfaye.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere