Når det kommer til tablets, er Apple nærmest uudfordrede på den danske scene. iPad’en regerer i de danske hjem, de danske skoler og de danske virksomheder.
Der kan ellers være gode grunde, til at se ud over det Apple har at byde på, navnlig prisen, for selv top-tablets i Android-land er væsentligt billigere end Pro-stjernerne i iPad-land.
Netop sådan et bud, kunne være Huaweis toptablet, den 10,8 tommer store MediaPad M5. Her får du, på papiret, rigtig meget tablet for pengene.
Se også: Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd
Ligner en tablet
Huawei Mediapad M5 minder om en iPad, det er naturligvis en følge af, at displayet fylder det mest af fronten.
Mediapad disker dog op med et andet skærmformat, hvilket får Mediapad til at virke slankere end forbilledet fra Apple. Holder du iPad’en i højkantformat kan det få hele pakken til at virke lidt tungt i toppen.
Selve finishen på bagsiden kan der ikke udsættes noget på. Det er kølig metal, der får lov til at møde håndfladerne og det føles ekstra lækkert her, for Huawei har sørget for at afrunde samtlige kanter mest muligt.
Det eneste der bryder de matpolerede flader, er power og volumen-knapper som er perfekt placeret, når tabletten holdes i landskabsformat - de driller dog lidt på den anden led.
Også den fine lille fingeraftrykslæser er en fornøjelse at betjene, den reagerer prompte og kan endda bruges i stedet for navigationsknapperne. Her er selve styringen dog lidt aparte og kræver tilvæning.
Alt i Huawei Mediapad M5 synes at plædere for, at det er en tablet der holdes med to hænder.
Vægten på 498 gram er heller ikke fjerlet, hvorfor jeg vil forudse en myose eller to, hvis du bruger tabletten som e-bogslæser i længere tid.
Forskellige varianter
MediaPad M5 kommer i tre forskellige varianter: en kompakt 8,4 tommers model som ikke kommer til det danske marked (i hvertfald igennem officielle salgskanaler), dagens testemne Mediapad M5 med et 10,8 tommers display samt den dyrere MediaPad M5 Pro.
Pro varianten er identisk med M5 10, men leveres med både keyboard og pen, som gør enheden i stand til at udrette mere, ved at virke som en ’laptop-light’ eller en tegneplade.
Bedre lyd og billede end iPad’en
En af de største forskelle mellem Apples to iPad-serier, den billige iPad og de dyre Pro-modeller, ligger i skærmen og de indbyggede højtalere.
Her er Huawei ikke begrænset af ønsket om at puffe brugerne over til en dyrere Pro-variant og disker i stedet op med et display som klæder de fleste apps og spil.
Opløsningen er Quad HD, hvilket det rigeligt skarpt til alle formål. Sammen med det farvemættede display får du en skærmoplevelse som er i en klasse over iPad-alternativernet fra Apple.
Når det er sagt, har Mediapad M5 fortsat et stykke vej op til Apples Pro-tablets og deres fabelagtige skærme. Apples flydende 120Hz ProMotion-teknologi og deres ’True Tone’ automatiske farveindstillinger gør, at alt bliver spillevende på Apples dyre tablets.
Den maksimale lysstyrke er også set bedre.
Som medieafspiller finder MediaPad dog sin egentlige storform. Her betyder de små ulemper ikke det store og MediaPad er udstyret med fire højtalere signerede af Harmann Kardon.
Der spilles nogenlunde højt her, men der spilles især flot, med en varm, tilstedeværende bas der akkompagneres af et detaljeret lydbillede.
Jeg er glad for, at de indbyggede højtalere leverer varen, for Huawei har her valgt at droppe jack-stikket – noget som nogle sikkert vil have svært ved at tilgive i en enhed der er tiltænkt spil og adspredelse – men så er de gode højtalere da i det mindste en trøst.
Sidste års mekanik
MediaPad M5 drives frem af den samme Kirin 960 processor som i efteråret 2016 debuterede i selskabets topmobil, Mate 9 Pro. Det var en heftig sag dengang, men meget er altså sket i mellemtiden.
Her er dog tale om en ’S’-variant af processoren, som ifølge Huawei skulle være lettere boostet. Den får nu sin egen NPU-chip ombord til at løfte AI-opgaver – til gengæld er frekvensen skruet ti procent ned til 2,1 GHz.
Det rækker dog stadigt til at drive maskinen og Android 8.0 Oreo uden bøvl eller lange ventetider. Men lige så hurtig som Apples nyere iPad og iPad Pro er den ikke.
Begyndermodellen med 32GB lagerplads vil jeg desuden fraråde. Det er bare for lidt plads efterhånden, selvom den godt nok kan udvides med et micro-SD kort. Gå hellere efter 64GB-modellen, den er allerede nu til at finde på nettet til samme pris som 32GB varianten.
Det fyger altså ikke rigtig med gnister i maskinrummet, men det kompenserer Huawei delvist for ved at have skruet mærkbart op for batteriets kapacitet og driftstiden.
Batteriet har nu 7.500 mAh at dele ud af, og den fintunede processor er relativ mådeholden i sit forbrug, hvilket giver masser af timers underholdning fra tabletten. 10-12 timers surfen og omtrent det halve i gaming, kan der godt klemmes ud af maskinen.
Når løjerne er overståede og batteriet er fladt, kan du hurtigt komme i gang igen takket være en kraftig kvikoplader på 22,5W der tanker op på under tre timer. Det kunne iPad’en godt lære noget af. Omvendt kunne Huawei’en godt lære af iPad’en fænomenale standby-forbrug. Går der en uge eller to ugen at tabletten bruges, kan du regne med, at batteriet er fladt.
Huawei MediaPad M5 er samtidig udstyret med en stærk 4G-antenne, som sikrer en pålidelig forbindelse på farten. Du kan endda bruge tabletten til at ringe med, skulle der være behov for det.
Det er desuden en fin detalje, at 4G-opgraderingen ikke koster det store i forhold til standardmodellen – omtrent fire hundrede kroner.
Android med ekstra funktioner
Huawei MediaPad M5 er født med Android 8.0 Oreo – og altså ikke den allernyeste Android 8.1. Det betyder sjældent det store med punktopdateringer, men her betyder det dog, at du må nøjes med den lidt ældre version af Huaweis interface.
I praksis bemærkes det oftest ikke. Huawei kører fortsat i sit visuelle spor der forener elementer fra både Apples iOS med Android. Her får du altså en Spotlight-lignende søgefunktion og apps som er fordelt over en række hjemmeskærme. På bunden af displayet finder
Visse af Huawei AI-features fra efteråret finder dog vej til tabletten her. Eksempelvis finder du en brugbar translatør-app ombrod (baseret på Microsoft-teknologi) og en desktop-mode, så du kan slutte tabletten til et display og få en desktop-lignende interface at arbejde med.
Desktop-løsningen er dog stadig meget begrænset, eksempelvis kan displayet ikke deles op i to vinduer, og flere applikationer fungerer dårligere eller slet ikke med skrivebordstilstanden.
Slutteligt kommer vi ikke uden om, at Android-økosystemet af apps slet ikke er lige så frodigt som Apples ditto når vi taler tablet-apps. De fleste apps er ikke andet end mobil-apps som nu er blæst ud over det næsten 11 tommer store lærred. Det giver en del spildplads.
Selv Huaweis egne apps, som eksempelvis kamera-app’en synes ikke rigtig at være helt med på, at det er en tablet den befinder sig på. Det ses, når der eksempelvis tages billeder i højkantsformat og interfacet ikke vender den rigtige vej.
Kameraet er ikke fantastisk
Tabletkameraer har sjældent budt de vilde kameraegenskaber, og MediaPad M5 bliver ikke den tablet der kommer til at pille ved det sørgelige faktum.
Kameraet leverer 13 megapixels, hvilket isoleret set er fint, men fokus fungerer lidt sløvt af og til, mens det har det svært i mørke.
Det minder om, hvad en smartphone kunne levere for fem år siden. Selv Apples billige iPad (2018) gør det bedre her med sit 8 megapixels kamera, som levere pænere og skarpere resultater og endda understøtter slow-motion effekter.
Frontkameraet på 8 megapixels er dog godkendt til husbehov.
Se også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung
Skarp pris
Huaweis toptablet beviser, at man ikke behøver at spendere fem, seks eller syv tusinde kroner, for at få en velfungerende tablet med et lækkert display og flot lyd mellem hænderne.
Debutprisen på tre tusinde kroner gør, at du her får en konkurrent til Apples billige iPad (2018), som leverer livligere farver og bas med bund i. Er din tablet hovedsageligt en Netflix-maskine eller en 'ro på bagsædet' enhed, skal den nok skabe lykke.
Huaweis tablet lider dog – ligesom de øvrige Android-tablets - af, at Android ikke har rykket sig synderligt på tablet-fronten, mens udviklerne i stigende grad foretrækker at udgive på Apples konkurrerende platform.