Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test af Razer Blade Stealth 13: Lækker maskine - men at kalde den for en gaming-laptop er falsk varebetegnelse

Razers Blade Stealth 13 er en af de bedst byggede laptops, du kan købe i dag – men det vil være synd at kalde den for en gaming-maskine.

Det var med laptops, at gaming-specialisten Razer for alvor sprang ud som mere end bare en gaming-fokuseret tilbehørsproducent. Siden er det blevet til en stadig voksende portefølje, hvor blandt andet smartphones og PC’er indgår.

Gaming-DNA’et gennemsyrer dog fortsat alt det, selskabet foretager sig.

Dagens test-model, den tynde og lette Razer Blade Stealth laptop, leverer derfor også den gaming-æstetik og de spilfokuserede funktioner, som kendetegner mærket.

Gamer-æstetik på godt og ondt

Allerede ved første møde, er man ikke i tvivl om tilhørsforholdet. Razers giftig-grønne gamer-logo lyser op på bagsiden, hvor den bryder med de matte og dybsorte aluminiumsflader, der omslutter maskinen.

Ønsker man ikke at signalere til omverdenen, at man stadig kun er 13 år indvendig, kan man i visse også vælge en lysere model i mat grå, hvor logoet i stedet er lysegråt.

Resten af maskinen kunne dog sagtens gøre sig i Mærsks kontorlokaler. Her er stilfuldt, lækkert og egentlig ganske sobert, når man ellers ser bort fra den grønne tribal-tatovering på bagsiden.

Maskinen er uendelig godt skruet sammen af, hvad der sandsynligvis er de tykkeste aluminiumsplader i hele laptop-industrien. Det er ikke den letteste 13-tommers maskine derude, men det giver samtidig en vished om, at denne her maskine vil holde til mere end de fleste.

Selv tilbehør som den medfølgende adapter er skabt af noget særligt, da halvdelen af kablet her er delvist sleevet, mens der i den anden halvdel indgår en særlig blød form for gummi. Det er unikt, om end kabelføringen kan drille lidt, da kablet her er længere end på de fleste laptops.

Mens Blade Stealth afgiver et fantastisk kvalitetsindtryk, har jeg en enkel anke. Razers Blade laptops har, siden debuten, defineret sig selv ved at være kompromisløse, hvilket nu begynder at klinge en anelse hult.

Hvor konkurrenterne i stigende grad barberer spildpladsen omkring displayet væk er der ikke sket det store med Blade Stealth. Her kunne man godt have klemt et 14-tommer stort display og dermed givet lidt mere albuerum til spil og programmer.

Taster og touchpad med muligheder i

Tastaturet er af den nordiske slags, og dermed er det de svenske taster, frem for de danske, taster der er baggrundsbelyst. Det är inte roligt.

Sjovere er det til gengæld, når man i Razers Synapse-app kan konfigurere baggrundsbelysningen til at lyse i et væld af profiler, som kan vise alle regnbuens-farver eller kun at få udvalgte taster til at funkle. Der kan der også oprettes profiler og makroer til at toptune ens responstid på de digitale slagsmarker.

Tastaturet, kan endda spille sammen med selskabets øvrige Chroma-apps og udstyr – selv Philips Hue understøttes så hele spiloplevelsen kan få matchende farver. Her er der samtidig stor

Trackpad’en er stor og reagerer hurtigt, jeg er dog ikke helt vild med selve klikket det afgiver, da det virker lidt tungt og ugideligt.

Selve tasterne opfører sig omvendt, de er meget lette i deres tryk, hvilket nok skal give en fejlindtastning eller to, før eller senere.

Glimrende display og lyd

Selve skærmen på Blade Stealth vil glæde de fleste. Det er farverigt og rigelig skarpt med sin Quad HD+ opløsning.

Kontrasten og lysstyrken er også glimrende her. Der er tydeligvis tale om et kvalitetsdisplay, om end det er indstillet til at være en tand for blåligt, hvilket gør farverne mindre naturtro end hos konkurrerende laptops.

På hver side af tastaturet byder Razer Blade Stealth på en lille højtaler, der sammen leverer fuldvoksen stereolyd, der vil glæde dem, der sætter pris på bund i soundtracket til deres film eller spil.

Tiltrængte muskler i maskinrummet

Med denne generation følger en tiltrængt opgradering af den Intel Core i7 processor, der snurrer inde i maskinen.

Det er en såkaldt Core i7-8550U processor du finder her – altså ottende generation af Intels processorer som nu råder over fire kerner. Det er dobbelt op i forhold til sidste år og altså rigeligt med power til at drive tunge programmer frem. Kølingen fungerer glimrende her, til trods for, at maskinen nu har fået dobbelt så mange cylindre at arbejde med.

Desuden følger der en sund portion RAM til: 16GB i alt. SSD-lagerpladsen kan konfigureres til enten 256, 512 eller 1000GB.

Razer Blade Stealth gaming-ambitioner vil dog komme til kort, når et spil sættes i gang, for dine spil må nøjes med at benytte sig af det integrerede Intel-GPU: en UHD 620.

Det giver en tålelig spiloplevelse i ældre spil, men står altså slet ikke mål med den Nvidia MX150 grafik, som i dag findes i konkurrerende maskiner som Huaweis Matebook X eller Asus’ nye UX430.

Batteriet i Razer Blade Stealth råder over 53,6 Wh – en smule under gennemsnittet, men alligevel nok til omkring seks timers kontorbrug væk fra stikkontakten. Skruer du alt op til max og sætter gang i spillene, kan batteriet dog godt lænses på godt to timer, mens blæseren vil begynde at suse – uden dog at genere voldsomt.

Mange tilslutningsmuligheder

Selvom Blade Stealth er en relativ let og kompakt laptop, følger der en alligevel et fornuftigt udvalg af porte med: To gange USB 3.0, en enkel HDMI’er, et jack-stik samt en enkel USB-C’er med Thunderbolt 3 support.

Sidstnævnte havde jeg gerne set en til af, for du kan altså ikke både lade og have USB-C tilbehør sluttet til samtidigt.

Har du et display med USB-C indgang, bør det dog ikke have problemer med at levere nok strøm til denne laptop.

Razers egen løsning på netop den manglende port hedder Core V2 – en pebret dock, som kan rumme et full-size grafikkort men den samtidig leverer et fuldt udvalg af porte.

Kan du leve uden de ekstra USB-porte og ethernet-stik kan du nøjes med den langt billigere Core X (2.499 kroner).

Der skal mere end lækre materialer til

Razer fik mange hardware-entusiaster til at måbe dengang selskabet introducerede sin Blade-serie for første gang.

Selskabets 15-tommers laptop var særlig lækker.

Den mindre 13-tommers Stealth-udgave viser sig dog at have det sværere ved at finde ben at stå på.

Den er yderst lækkert skruet sammen, men ydelsen og driftstiden hæver sig ikke synderlig over de konkurrerende løsninger.


Loading ikon