Det danske Center for Cybersikkerhed (CFCS) under forsvarsministeriet vurderer, at trusselsbilledet for cyberangreb mod Danmark er ”meget højt”.
Det er det højeste niveau, som CFCS arbejder med.
Det viser en ny rapport fra CFCS.
”Vi må vænne os til at være mål for udenlandske staters cyberangreb. Især for offentlige myndigheder, der beskæftiger sig med udenrigs- og forsvarspolitik, er det et rammevilkår at være under angreb,” siger chef for CFCS, Thomas Lund-Sørensen.
Både når det gælder statsstøttede hackerangreb og cyberkriminalitet, vurderer CFCS, at danske virksomheder og myndigheder står over for en alvorlig trussel.
Større indblanding fra andre stater
For virksomheder er det primært cyberkriminalitet, hvor hackerne vil have en økonomisk gevinst af virksomheden. Men statsstøttede angreb er i stigende grad også rettet mod virksomheder.
Det er særligt virksomheder, der arbejder med forskning eller, som er i kraftig vækst på internationale markeder.
Her har andre stater nemlig en stor interesse i at stjæle forsknings resultater eller såkaldt ”intellektuel ejendom” gennem et statsstøttet hackerangreb.
Derfor lyder konklusionen fra CFCS også, at danske virksomheder bør tage deres egen it-sikkerhed meget alvorligt.
”For private virksomheder ligger der også en mulighed i at udnytte det høje trusselsniveau til at indtænke cybersikkerhed i deres forretningsmodel og produkter,” siger Thomas Lund-Sørensen.
"Med den stadig øgede digitalisering og den hastige vækst i IoT-produkter vil et væsentlig bidrag til en mere cybersikker verden, skulle komme fra virksomhedernes fokus på digital sikkerhed i deres produkter. Griber danske virksomheder denne mulighed, vil de kunne stå endnu stærkere i den globale konkurrence.”
Mere avancerede hackerangreb
Center for Cybersikkerhed vurderer, at trusselsbilledet fra hackergrupper er blevet mere målrettet og i flere tilfælde også mere avanceret. Disse hackergrupper er ifølge CFCS udelukkende ude efter en økonomisk gevinst fra virksomhederne.
Derfor har der også været en stigende interesse blandt de cyberkriminelle for kryptovaluta på grund af den eksplosive stigning i dens værdi og, at kryptovaluta er langt sværere at spore end andre valutaer.
"Cyberkriminalitet rangerer fra sofistikerede angreb mod f.eks. finansielle systemer til simple cyber-angreb og bedrageriforsøg, der i princippet kan udføres af kriminelle med meget begrænsede ev-ner inden for hacking, eksempelvis simple, bedrageriske e-mails rettet mod borgere og medarbej-dere i virksomheder,” står der i rapporten.
Læs også: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker