Googles årlige I/O udviklermesse blev skudt i gang tirsdag aften.
Selskabet kunne igen løfte sløret for, hvad det vil byde på af apps, software og services i det kommende år.
Hovedattraktionen er som forventet præsentationen af selskabets næste iteration af Android – klodens mest populære styresystem til mobile enheder, som i dag findes i over to milliarder enheder.
Navnet på softwaren røber søgegiganten ikke endnu, kodenavnet hedder bare 'Android P', men der vil givetvis blive tale om Android version 9.0 efterfulgt af en navnet på en godbid, der begynder med P.
Lokkende navne som Android ’Pancake’ eller ’Popsicle’ kan komme på tale.
Nyhederne i det nye software, som nu er i beta, kredser omkring tre centrale temaer: Mere intelligens, et nyt interface samt hvad Google døber ’digital well-being’ – altså digital velbefindende.
Læs også: Ny fransk lov forbyder arbejdsgivere at kræve e-mail-svar døgnet rundt
Nu med indbygget wellness-kur
Det kan virke overraskende, at Google åbent forsøger at få brugerne til at bruge telefonen mindre, men det er ikke desto mindre den erklærede målsætning i Android P.
På sin vis kan det også være en skjult erkendelse af, at vores digitale enheder stjæler opmærksomhed fra det, der ellers giver livet værdi: Vores fritid.
Det retter Google op på ved at introducere en stribe interessante greb i det nye Android.
Den digitale wellness-kurs mest centrale værktøj bliver ’dashboard’-funktionen.
Her får du en oversigt over, hvor meget du bruger telefonen dagligt, hvor mange notifikationer du modtager, statistik over hvor du benytter de enkelte apps samt over, hvornår på døgnet du benytter telefonen mest.
Bevæbnet med de oplysninger kan du med Android P ændre på, hvordan du benytter telefonen. Du kan nu sætte en tidsbegrænsning på, hvor længe de enkelte apps benyttes hver dag.
Rammer du den selvbestemte tidskvote, vil applikationen lukke ned for resten af dagen. En pop-up besked vil dog orientere dig, når der kun er få minutter tilbage at spendere på app’en.
Men ellers er det slut med den app for den dag.
I den endelige version af Android P, som forventes at udkomme til efteråret, kan Google nu bløde op for app-låsen, men i sin betaversion forsøger Google også at sondre, hvordan brugerne vil tage imod den selvtvungne digitale detox.
Et andet greb i den digitale udrensning er det Google kalder ’Wind Down’, som løst kan oversættes til 'slap af'. Den er inkluderet som en erkendelse af, at mobilen eller tabletten ofte stjæler nattesøvn i minutterne eller timerne før sengetiden.
En Android P mobil vil nu automatisk slå ’do-not-disturb’ funktionen til, markeret ved, at hele interfacen bliver sort/hvid. Ingen forstyrrende farver skal holde dig vågen her.
’Forstyr ikke’ funktionen agerer nu mere hårdhændet mod indkommende opkald eller notifikationer, som alle sammen slukkes - med dine foretrukne kontakter som eneste undtagelse.
Nye betjeningsformer
Mens nyhederne i sidste års Android Oreo for det meste var at finde i maskinrummet, bringer Android P nu væsentlige ændringer i hvordan mobilens software ser ud, og hvordan den betjenes.
Med Android P følger en ny mundering for interfacet, som generelt får et enklere udtryk. Ikoner er nu helt runde, standard-widgets er mere stiliserede, notifikationer er forenklede, mens navigationsknapperne ofte toner ud i baggrunden.
Læs også: Alle Android-producenterne burde kopiere iPhone X
Home-knappen, som nu er er en aflang knap, får en endnu mere central funktion i det nye Android, hvor langt flere funktioner kan tilgås ved at swype eller tappe på knappen.
Et enkelt tryk åbner hjemmeskærmen, mens et long-press åbner assistenten. Fremover vil du kunne åbne søgefeltet samt foretrukne apps ved at foretage et halv svirp opad fra home-knappen, mens et fult svirp på åbner app-bakken.
Den nye home-knap betyder også, at navigationsknappen ’tilbage’ ofte vil være overflødig og kun vil tone frem på displayet inde i de enkelte apps. Multitasking-knappen forsvinder nu helt og erstattes af en svirp fra home-knappen mod højre.
Mere maskin-intelligens
Nok det mest gennemgående emne igennem dagens keynote fra Google var maskinlæring og kunstig intelligens. Den slipper det nye Android ikke for.
De maskinlærte tricks benyttes til at optimere mobilen både i brug og i anvendelighed.
Eksempelvis får Android P et såkaldt ’Adapative battery’ – en strømsparefunktion som ved hjælp af AI kan forlænge driftstiden med op til 30 procent alt efter, hvordan du benytter telefonen.
Den spiller sammen med en ’adaptiv brightness,’ som justerer skærmen så den altid er optimeret i lysstyrken i forhold til omgivelserne.
Kunstig intelligens får også lov til at spille en rolle i, hvilke app-forslag og notifikationer du vil få. Eksempelvis vil systemet bemærke, hvis du modtager en type notifikationer, som du slet ikke reagerer på og vil derfor foreslå helt at fjerne dem for dig.
Den indbyggede Assistant-feature bliver også meget klogere igennem af 2018. Ved keynoten kunne Google løfte sløret for lovende features som automatiserede telefonsamtaler til eksempelvis booking af næste frisøraftale samt mere naturlige stemmer og samtaler.
Læs også: Android skifter udseende i næste store opdatering og omfavner forhadt iPhone X-design
Bredere tilgængelighed
Et af de største kritikpunkter, Googles Android møder, er, hvor sløve de enkelte Android-producenter er om at få opdateringen ud til deres produkter.
Med Android P betaen synes søgegiganten opsat på at få bredt softwaren ud hurtigere end tidligere.
Betaprogrammet er derfor ikke kun forbeholdt de få Pixel-enheder derude, men inkluderer også enkelte telefoner fra syv andre mobilproducenter, heriblandt Sony Xperia XZ2 , OnePlus 6 (når den udkommer) og Nokia 7 Plus.
Android P betaversionen kan prøves fra i dag af, ved at skrive sig op på hjemmesiden her.
Se også: Google har på et år solgt færre Pixel-smartphones end Apple har solgt iPhones på en uge