“En sejr for de danske telekunder.”
Sådan lyder det fra Telia, efter Østre Landsret mandag formiddag afgjorde, at Telia og Telenor ikke er forpligtet til at udlevere personoplysninger om deres kunder.
Det har selskaberne ellers været tvunget til, hvilket forskellige advokatfirmaer har udnyttet til at sende trusselsbreve med beskyldning om pirateri til flere tusinder navngivne kunder.
Men det er altså slut nu, har Østre Landsret afgjort.
“Vi er glade for dommen. Set fra et data-beskyttelses perspektiv er det en vigtig sejr for Telias kunder,” siger Telias administrerende direktør, Morten Bentzen
Teleselskaberne er i Danmark forpligtet til at logge en række personlige data om alle kunder.
Ifølge Telia er det derfor afgørende, at der er klare linier for, hvem disse data skal udleveres til
“ Det er et meget stort ansvar, som vi i Telia tager meget seriøst. Vi udleverer kun data om vores kunder til politiet og kun, hvis der foreligger en dommerkendelse,” lyder det fra Morten Bentzen
Samme melding kommer fra Telenor.
"Dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data. I Telenor værner vi om vores kunders data og tillid - derfor har det været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt, nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder, blot for at understøtte nogle private aktører, der er drevet af kommercielle interesse," lyder det fra selskabets juridiske direktør, Mette Eistrøm Krüger.
Også Dansk Erhverv er godt tilfreds.
"Det er helt ude i skoven at tvinge teleselskaber til at masseudlevere kundeoplysninger, der er indsamlet til terrorbekæmpelse, på grundlag af en svag formodning om, at kunderne kunne have anvendt en ulovlig filmtjeneste. Der skal naturligvis slås hårdt ned på ulovlige filmtjenester og brugen af disse, men udlevering af kundeoplysninger er et alvorligt indgreb i den personlige frihed, der kræver en helt særlig begrundelse som terrorbekæmpelse,” lyder det fra Poul Noer, chefkonsulent for rådgivning og videnservice i Dansk Erhverv.