I januar udgav Kommunernes Landsforening (KL) en 730.000 kroner dyr rapport om den teknologiske fremtid i de danske kommuner, hvor i den skandaleramte datavirksomhed Cambridge Analyticas metoder bliver fremhævet som noget de danske kommuner bør lade sig inspirere af.
Det skriver Politiken.
Cambridge Analytics har i den seneste uge været centrum for en sand medie-orkan efter, at det kom frem, at virksomheden i strid med Facebooks regler fik adgang til et omfangsrigtigt datamateriale fra omkring 50 millioner Facebook-brugere.
Data der efterfølgende blev brugt af Donald Trumps valg-organisation.
Kan bruge algoritmer til at "finde borgere"
I KL-rapporten, der kan læses via KL's hjemmeside fremhæves det, at Cambridge Analytica har spillet en afgørende rolle i det amerikanske præsidentvalg, fordi virksomhedens på baggrund af dataindsamling og adfærdsvidenskab er i stand til "at nudge" brugerne i en bestemt retning.
"For kommunen ligger der perspektiver i at lade algoritmer finde frem til borgere, som ville være engagerede og interesserede i at deltage i en given sag. Lidt som når Netflix-algoritmen kender personer så godt, at den kan foreslå hvilke film og serier, man vil kunne lide. Det vil kunne få konsekvenser for måden at involvere en by i sager, udvikling, ideer og fremtidsperspektiver," lyder det blandt andet i rapporten.
KL har ikke ønsket at lade sig interviewe af Politiken om rapporten, men i et mailsvar til avisen lyder det fra udviklingsdirektør Arne Eggert:
"Det, der er foregået i USA, ville være ulovligt i Danmark og har i øvrigt ikke noget med de danske kommuner at gøre."