Facebook er hårdt ramt på både markedsværdi og omdømme, efter det er kommet frem, at data på 50 millioner amerikanske brugere er blevet anvendt i den amerikanske valgkamp uden deres vidende.
Aktiekursen er faldet for første gang i flere år, hvilket har høvlet næsten 40 milliarder dollar af Facebooks markedværdi. Og omdømmet er hårdt ramt.
Hele balladen udspringer af, at det amerikanske analysehus Cambridge Analytica under valgkampen frem mod det amerikanske præsidentvalg for godt et år siden, huggede data på de 50 millioner amerikanere fra deres Facebook-profiler.
Hensigten var at udnytte disse data til at udvikle et program, som kunne forudsige deres handlingsmønstre og valg.
Cambridge Analytica solgte siden dette program til Donald Trumps valg-organisation, skriver New York Times.
Cambridge Analytica afviser alle beskyldningerne.
I denne pressemeddelelse skriver selskabet, at det i 2014 'modtog Facebook-data og derivater af Facebook-data fra et selskab ved navn GSR, som vi samarbejde med i god tro med henblik på lovligt at levere data til research.'
’Et systemisk problem’
For Facebook kan sagen blive alvorlig. Allerede nu risikerer selskabet kæmpebøder og øget gennemgang, og analytikere peger på, at Facebook har ‘systemiske problemer’ med sin forretningsmodel.
Også EU meddeler, at man vil undersøge sagen nærmere, da der kan være tale om en krænkelse af europæisk privacy-lovgivning.
“Denne hændelse kan skabe et alvorligt pr-mæssigt blåt øje for Facebook og kan føre til øget lovmæssig kontrol,” siger Wells Fargo-analytiker Peter Stabler til Reuters.
News York Times skrev mandag, at Facebooks sikkerhedschef, Alex Stamos, forlader virksomheden til sommer på grund af uenighed om, hvordan selskabet skal tackle sin rolle i spredning af fake news og misinformation.
Ifølge avisen afspejler hans exit ‘øget spænding’ i selskabets ledelse over spørgsmålet om, hvorvidt Facebook skal være åben om eksempelvis staters misbrug af selskabets platform.
Læs også:
Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres